Vid torpet Björshyttan bortom Lerviken och Gessån utanför Säter byggdes 1894 en liten fabriksanläggning för tillverkning av yxor, alldeles vid åns utlopp ur Björshyttesjön. I Björshyttan kan man fortfarande se fabrikens stengrund och den vattendamm som anlades för att producera elkraft. Det var rådman Carl Rundqvist i Säter som med bistånd av kringvandrande arbetare, slog sig på yxsmide vid vid torpet i Björshyttan.
Tillverkningen var omkring 100 yxor per dag och arbetsstyrkan bestod av sex arbetare. Verksamheten gick bra och fabriken blev känd för sina utmärkta yxor. Rundkvist beslöt år 1906 att utvidga verksamheten och bildade då ett aktiebolag och en ny fabriksbyggnad uppfördes i Säter intill riksvägen och järnvägen. Nu kunde yxtillverkningen drivas mer rationellt med bättre tillgång till elkraft och kommunikationer. Säters yxfabrik blev med tiden en känd arbetsplats och betydande industri. Yxfabrikens tillverkning av den s.k. "Säteryxan" blev med tiden vida känd och fabriken erhöll flera utmärkelser för sin kvalitetstillverkning.
Förutom den välkända "Säteryxan" tillverkades även isbillar, släggor och kilsläggor. På 1940-talet tillverkades dagligen 800 - 900 yxor i Säterfabriken. Arbetsstyrkan var omkring 50 man. Efter frågan på fabrikens produkter minskade dock i början av 1960-talet och fabriken lades ned. Idag finns i fabrikslokalerna bl.a. ett biografmuséum. Vid Björshyttan efter den gamla Nisshyttevägen, finns en milstolpe som har gjutits i Nisshyttan. Namnet Jernberg finns på stolpen.
källa
Cachen innehåller stashnote, loggbok och penna.
Även om cachen är placerad så att den är tillgänglig dygnet runt så rekommenderas ett besök på dagtid då förhoppningsvis grindarna till innegården är öppna. Där finns Säters Film- och Biografmuseum som är Sveriges enda museum i sitt slag.