Kopstation - het 3e ei van Pino Traditional Cache
Kopstation - het 3e ei van Pino
-
Difficulty:
-
-
Terrain:
-
Size:  (regular)
Related Web Page
Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions
in our disclaimer.
water, polder en niet te moeilijk
*English version below*
Dit ei is gelegen bij een kopstation en is op vele manieren te bereiken. Je kunt er komen per spoor (stoom-, diesel- en fietstrein), boot (motorboot, zeilschip, roeivlet, surfplank, kano, jetski en kajak), vliegtuig (straal- propeller-, model- en zweefvliegtuig of helikopter), fiets (lig- zit- of bak), te paard of lopend. Je auto kan je parkeren op N 52 09.496 E 4 26.588 daarna is het een wandeling van 1,7 kilometer naar de cache. (lopen met de wijzers van de klok mee)
Het is een bus met een binnendiameter van 11cm (er passen dus geen cd’s in).
Verder nog wat info over het spoor en het museum:
In de eerste helft van deze eeuw speelde smalspoor, een verzamelnaam voor spoorwegen met voornamelijk een spoorwijdte van 60, 70 of 90 cm, een grote rol bij het vervoer van grondstoffen en eindproducten in bijna alle bedrijfstakken. In wezen was het smalspoor de allereerste vorm van zwaar transport. Wat in onze tijd door vrachtwagens en zandpersleidingen wordt gedaan, gebeurde toen per trein. Een goed voorbeeld daarvan is de aannemerij. Bij wegen, dijken en kanalen in aanleg werd het beeld bepaald door grote aantallen stoomlocomotieven die met lange rijen kipkarren zand aan- of juiste afvoerden. Grote aannemers hadden vaak tientallen locomotieven in eigendom, honderden kipkarren en ontelbare kilometers spoor. Er bestonden zelfs speciale bederijven die locomotieven en rollend materieel verhuurden. Ook in andere bedrijfstakken speelden de smalspoortreintjes een grote rol. Bij papier- en machinefabrieken, bij waterleidingbedrijven, bij veenderijen en tuinbedrijven en onder- en bovengronds bij de Limburgse mijnen; zonder uitzondering zorgden de kleine locomotiefjes met hun trein van vaak speciaal ontworpen wagentjes voor prestaties van formaat. En in sommige bedrijfstakken doen ze dat ook nu nog. In Nederland is er nog een handjevol steenfabrieken waar een diesellocomotiefje met zijn kipkarretjes de klei vanuit het land naar de fabriek brengt. Een aantal betonfabrieken gebruikt smalspoor om de kant-en-klare betonproducten naar hen opslag terrein te vervoeren. Maar het aantal kilometers spoor vermindert snel en de laatste locomotiefjes in actieve diens zijn op de vingers van twee handen te tellen. Met andere woorden: een vorm van transport die zo’n vijftig jaar geleden bij elk bedrijf en op elk civiel werk aanwezig was, is bijna geschiedenis geworden.
Wanneer iets, dat in het verleden zo gewoon was, dreigt te verdwijnen, zijn er altijd wel ‘liefhebbers’ die met vereende krachten proberen de laatste exemplaren te redden. Zo ook op smalspoorgebied. In 1970 werd dan ook de Nederlandse Smalspoor Stichting (NSS) opgericht. Net op tijd om de laatste exemplaren van het eens zo grote park van stoomlocomotieven in veiligheid te kunnen brengen, ruim op tijd om nog een respectabele collectie op te bouwen van wat ooit aan diesellocomotieven en rollend materieel heeft dienst gedaan. Hier en daar vond men nog een exemplaar dat stil en vergeten in een locomotiefloodsje van een steenfabriek op betere tijden stond te wachten. Andere locomotieven werden terug gekocht van slopers, of direct verkregen van steenfabrieken en aannemerijen. Vanaf het begin heeft NSS dit materieel ‘ in werkende conditie’ aan het publiek willen tonen. Immers, één locomotief onder stoom spreekt meer aan dan tien stilstaande. Gelukkig is dat nu mogelijk in het smalspoormuseum in het recreatiegebied ‘Valkenburgse Meer’. In het zomerseizoen rijdt er vanaf hemelvaartsdag tot en met september in het weekend meerdere malen per dag een stoomtrein. Voor meer informatie: smalspoormuseum bron: NSS
Museum:
Buiten het rijseizoen (Van oktober tot Pasen) is het museum op gesloten.
Wel zijn er op elke 2e zaterdag van de maand speciale excursieritten met rondleidingen door museum en remise.
Zie voor meer informatie de website van het smalspoormuseum
bron: NSS
Engels:
The egg is near a terminal station en you can reach it in many different ways. If you have a train (steam or diesel) or a boat (motor, sailing) or plane (yet or propellor) or bike or even by foot then there is no problem. You can reach this cache with the transportation method you like. You can park your car at: N 52 09.496 E 4 26.588, now it is an walk of 1.7 kilometers to the cache.The cache is a bus with an internal diameter of 11cm (no chance you get a normal cd or DVD in this pipe).
Have a nice hunt
Big Bird (Pino in Dutch)
Additional Hints
(Decrypt)
chg, batrirre npug zrgre inans qr jrt