Skip to content

Venray's Kerkdorpen #03: Geijsteren Multi-Cache

This cache has been archived.

Team RVF Wanssum: Dat was het dan.. We maken plaats..
Bedankt voor de leuke logjes.

More
Hidden : 1/1/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Aan alles komt een einde!

De serie Venray's Kerkdorpen gaat per 01-02-2016 het archief in!
Wij danken jullie voor het bezoeken en de leuke logjes.

Mvg, GeoRooJ


Op 1 januari 2010, na de gemeentelijke herindeling in Noord-Limburg, heeft Venray 13 kerkdorpen. GeoRooy maakte in alle dorpen een korte multi-cache en in Venray een bonus.

Dit zijn alle caches uit de serie: Blitterswijck, Castenray, Geijsteren, Heide, Leunen, Merselo Oirlo, Oostrum, Smakt, Veulen, Vredepeel, Wanssum, Ysselsteyn en Venray(bonus)

Bij elke cache uit de serie is een bonus getal te verdienen. Deze bonusgetallen leveren de informatie op die je nodig hebt voor de BONUS CACHE!

Geijsteren

Geijsteren is een dorpskern van de gemeente Meerlo-Wanssum, gelegen langs de Maas in het noorden van Limburg, grenzend aan de provincie Brabant. Het dorp telt op 1 januari 2006 445 inwoners en 179 huizen. Daarnaast is er een landgoed van 700 hectare met een kasteelruïne en een 18-holes "Golf en Countryclub"; de rest van het terrein is grotendeels vrij toegankelijk. Er zijn veel bossen met enkele kleine campings en een restaurant (Eethoeve De Boogaard). In het centrum is een eetcafé Het Trefpunt genaamd. In 1949 is de kerk voor het eerst in de dorpskern gebouwd, en niet meer nabij het kasteel. De eenbeukige zadeldakkerk (St. Willibrordus) is nooit met de geplande toren opgeleverd.

Geijsteren behoorde eerst aan de Heren Van Cuijk, die uiteindelijk hun hele gebied aan de graven van Gelre verkochten. In 1236 wordt een Arnoldus van Gesserne als heer van Geijsteren genoemd, vermoedelijk trad hij als eerst aangestelde heer namens de graaf van Gelre op, zijn familieleden volgden hem overigens wel op. Het dorp zelf wordt voor het eerst in 1251 in een oorkonde genoemd. Met de rest van het huidige Noord-Limburg hoorde het immers bij het Overkwartier van Gelre (ook genoemd Opper-Gelre). Het was een eigen heerlijkheid die behoorde vanaf circa 1350 tot in de 16e eeuw aan de familie Van Broeckhuysen, daarna aan de families Van Harff, Van Eyll en Schellaert van Obbendorf, tenslotte kwamen de gronden (na het afschaffen van de heerlijke rechten) in 1804 aan de baronale familie De Weichs de Wenne, die het landgoed en de ruïne nog bezitten. Het heeft overigens twee heren gehad van 1451 tot 1592 door erfeniskwesties. Omdat het een eigen heerlijkheid was, bezat het een schepenbank. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het gebied in 1703 door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits. In 1794 veroverden de Fransen het. In 1798 werden de heerlijke rechten en schepenbanken door de Fransen afgeschaft en vervangen door andere bestuursvormen. Bij de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden (2 december 1813) werd Geijsteren hiervan onderdeel. Bij de Belgische onafhankelijkheidsstrijd (1830) koos dit gebied echter voor aansluiting met België en kwam het via het vredesverdrag van London in 1839 bij de Duitse Bond, waar in 1866 uit werd gestapt. Sinds die tijd is Geijsteren definitief in Nederland gelegen.

De oudste Willibrorduskerk van Geijsteren zou reeds in de 10e eeuw bij het dorp zijn gebouwd. Zijn opvolger werd in 1525 opgetrokken. In 1864-1866 werd dit gebouw weer vervangen door een nieuwe kerk; slechts de middeleeuwse toren bleef toen behouden. Deze 19e-eeuwse kerk werd echter in 1944 verwoest. In 1944 is ook de uit 1416 daterende (en in 1691 hergoten) Willibrordusklok verloren gegaan. Een groot deel van het interieur ging toen eveneens verloren, met uitzondering van de Willibrordusbeelden en de schilderijen van Willibrord naar een gravure van Abraham Bloemaert, die naar de nieuwe kerk verhuisden.

Meer informatie over Geijsterem kun je vinden op:http://geijsteren.dorpenvenray.nl/

Over de cache:

- Deze multi-cache heeft een lengte van ongeveer 1,7 km.

- Je wandelt over verharde en onverharde wegen en paadjes

- Er is geen prikstok of andere cache-tooling nodig om de cache te vinden.

- Respecteer de natuur / omgeving en andermans eigendommen.

- Cache locatie: Let op dreuzels en plaats de cache terug zoals je hem aantreft!

- Vergeet niet het bonusgetal te noteren!

U kunt gratis parkeren op bovenstaande coördinaten.

Vlak bij de parkeerplaats bevindt zich het terrein van de Schutterij en een ‘wit’ kapelletje.. en een boom met een bordje…

Hoe heet de boom, die op 1 april 1929 geplant is?

ABC is de woordwaarde van de naam van de boom.

D is de rijsom van het jaar waarin het kapelletje geplaatst is.
(rijsom: Een getal via (eventueel herhaald) optellen van de cijfers herleiden tot een getal van 1 cijfer. Voorbeeld: Het getal 698. Optellen van de cijfers geeft: 23. Optellen van deze cijfers geeft: 5. Ook wordt hiervoor het begrip 'stapeltellen' gebezigd.)

WP1: N51º 33.(D-B)(D-A)5 E6º 02.CB8

Op het bord staat: FG.HKL

WP2: N51º 33.(G+A)(H+2)6 E6º 02.(G+L)F2

Hoe werd de “Peijten hof” later genoemd?

De woordwaarde het antwoord is: MPQ

WP3: N51º 33.A(Q+2xG)2 E6º 03.(P+1)(M+D)1

In welk jaar werd dit object opgericht?

Het antwoord is RSTU

WP4: N51º 33.P(R+U)T E6º 0U.(G+S)KB

V is het aantal klokken

De cachelocatie: N51º 33.U(V+R)B E6º 02.(S-V)(T-R)P

A
B
C
D
F
G
H
K
L
M
P
Q
R
S
T
U
V



















Deze cache kwam tot stand met toestemming en medewerking van de

Toestemming voor het plaatsen van de cache is verleend door de boswachter van landgoed Geijsteren.

FTF: PoeF
STF: VindenPuntNL
TTF: JOTHB

Additional Hints (Decrypt)

Npugre obbz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)