Tulpen
De geschiedenis Het verhaal van de tulp: Onze bekendste bloembol is de tulp. Tulp komt van het woord Tulipa. Dat is Latijn en het betekent: de bloem die lijkt op een tulband. Een vreemde naam? Niet als je weet, dat tulpen al tijdens de Middeleeuwen werden gekweekt en verhandeld in Turkije. En daar droegen de mannen in die dagen een tulband. Vandaar! Wat nou zo aardig is: onze tulpen stammen af van die uit Turkije. Rond 1550 was Turkije een machtig land. In die tijd leefde daar de rijke sultan Soeleiman. Zijn paleistuinen stonden vol met de mooiste tulpen. Hij was tenslotte rijk en rijke mensen hebben veel geld over voor luxe dingen. Daar hoorden ook tulpen bij, want tulpen stonden in hoog aanzien. Je kunt het je nauwelijks voorstellen maar een mensenleven was toen minder waard dan één enkele tulp!
Bloembol
Tulpen hebben een bloembol onder de grond zitten. In een bloembol zit een hele plant verstopt. Als je in een bloembol kijkt, zie je veel lagen. Die lagen heten rokken en dat zijn de ondergrondse bladeren. Daarin zit het voedsel voor de plant om te groeien. Het plantje komt uit het midden van de bol. Tussen de lagen zitten knoppen. Daar kunnen nieuwe bloembollen uit groeien. Onder de bloembol groeien wortels. Daarmee haalt de bol water uit de grond. In de lente wordt het dagelijks langer licht en warmer. Dan groeit de plant uit de bloembol: een stengel met bladeren en de bloem. Het blad van de plant maakt zelf zijn voedsel. Hij gebruikt daarvoor zonlicht, water en zuurstof uit de lucht.
Maar voor de telers zijn de bloemen niet belangrijk. Het gaat hen om de bollen. Hoe dikker de tulpenbol is, hoe meer geld hij opbrengt. Daarom worden bloeiende tulpen gekopt. De teler snijdt de bloem van de steel. Dat doet hij omdat een bloem veel voedsel gebruikt. En dat voedsel is nou juist nodig voor de bol. Hoe meer voedsel de bol krijgt, hoe groter hij wordt. De grote bollen worden verkocht aan tuincentra of andere telers. Die telen er tulpen van die verkocht worden als snijbloemen. Van die snijbloemen wordt de bol juist weer weggegooid.