Sjællands Kirker - Havrebjerg Kirke Traditional Cache
icebearthegreat: Hej godkendere
er nødt til at arkivere cachen
More
Sjællands Kirker - Havrebjerg Kirke
-
Difficulty:
-
-
Terrain:
-
Size:  (micro)
Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions
in our disclaimer.
Havrebjerg Kirke.
Temmeligt ensomt, øst for byen ligger den ganske anselige kirke der består af et romansk skib med sengotisk langhuskor og yderligere tre tilbygninger – et stort våbenhus ved sydsiden, et spinkelt tårn mod vest og et sakristi ved korpartiets nordside.
Det romanske skib, der har bevaret sine flankemure og vestgavlen, som viser fortandingertil et i romansk tid planlagt, men ikke opført tårnparti, er opført af rå og kløvet kamp, men ingen oprindelige muråbninger er bevaret intakte.
I sengotisk tid blev der i skibet indbygget 2 fag krydshvælv, og man tilføjede foran syddøren et usædvanlig højt og rummeligt våbenhus, hvis kamtakgavl har en smuk blændingsdekoration med spidsbuede højblændinger om dobbelte inderblændinger med topcirkel – Sikkert fra midten af 1400tallet.
Kort før reformationen - på en hvælvingskonsol er årstallet 1529 indridset – veg det romanske kor for et tofags langhus af munkesten med en smuk etagedeltkamtakgavl, og det snævre vesttårn med krydshvælvet underrum opførtes, ligeledes af munkesten, men senere i vid udstrækning skalmuret, blandt andet 1864, da kirken gennemgik en hoved restaurering, der i nogen grad har sat sit præg på bygningen. Rundtom i murværket ser man adskillige senromanske gulvfliser af Sorø-type.
Det munkestensmurede alterbord dækkes af en malet alterbordsforside fra midten af 1500tallet med en kulturhistorisk interessant fremstilling af nadveren – man ser tiden typiske dragter og bordopdækning med mange enkeltheder.
Altertavlen består af godt rammeværk af baldakintypen, vistnok fra samme værksted som den i Finderup Kirke. I dens felter er indsat glimrende gotiske relieffer fra begyndelsen af 1400tallet, nært beslægtede med korstolene i Roskilde domkirke og Ringsted kirke ( Beckett, DK. II. 154-55) – Scener fra kristi lidelshistorie.
Stagerne er balusterformede, vistnok fra begyndelsen af 1600tallet. Den romanske granitfont tilhører Kalundborg-typen
(Mackeprang. D. 96). Et stort korbuekrucifiks er fra tiden omkring 1500 – 25, og fra samme tid stammer en degnestol med relieffer af Skt.Peder og Skt. Andreas, rige gennembrudte blomstergavle og pudsige, hundelignende løver ved læsepuntens flanker.
Prædikestolen er et godt snitværk fra omkring 1625 med hjørne hermer og evangelistrelieffer og smtidig himmel. Fra det gamle stoleværk er en del låger i renæsance opsat langs væggene som paneler.
Additional Hints
(Decrypt)
ont geæ / oruvaq gerr