Steenfabriek Fivelmonde (in archief voor 01-07-19) Multi-Cache
Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.
More
Steenfabriek Fivelmonde (in archief voor 01-07-19)
-
Difficulty:
-
-
Terrain:
-
Size:  (small)
Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions
in our disclaimer.
Datum laatste cache-controle: 13 juli 2017.
NB Per 5 december 2016 zijn de vragen voor "B" en "F" aangepast.
Steenfabriek Fivelmonde
Steenfabriek Fivelmonde kent een afwisselend verleden. Het was de eerste steenfabriek in de regio en was tevens als een van de laatsten nog in bedrijf. Sinds de oprichting op 4 januari 1861 is de fabriek een aantal keren (deels) afgebrand bij het ontsteken van de oven en er zijn dan ook nauwelijks stenen gemaakt. Op 25 november 1915 komt de fabriek in handen van de familie Hijlkema en hiermee begint de fabriek aan de eerste van enkele bloeiperioden. Het eerste wat de familie Hijlkema deed was het moderniseren van de steenfabriek door machines waarmee het productieproces kon worden beheerd en geoptimaliseerd in binnen en buitenland aan te schaffen. De naam werd veranderd in Eerste Electrische Steenfabriek in het Noorden Fivelmonde. Er werd ook eindelijk op grote schaal steen geproduceerd. Er werkten 20 man in de winter en 40 man in de zomer en ze wisten jaarlijks meer dan 5 miljoen stenen te produceren.
Net op het moment dat alles goed leek te gaan sloeg de crisis hard toe. Diverse fabrieken in de omgeving moesten stil worden gelegd, maar Fivelmonde bleef in bedrijf. Veel werd er echter niet meer verdiend, maar men werkte onder het mom “Dóórwerken. Dóórwerken, al verdienen we niets. Stilstand is achteruitgang!”. Toen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ook nog eens de machines werden geconfisqueerd had de familie Hijlkema geen andere keus en werd de productie 4 jaar lang stilgelegd. Na de oorlog is de fabriek volledig omgebouwd. Het meeste werk werd door het eigen personeel uitgevoerd en op 9 april 1952 werd de volautomatische steenfabriek Fivelmonde in bedrijf genomen.
Met het aantrekken van de economie begin jaren 60 werd de fabriek opnieuw gemoderniseerd waarbij onder andere de oven geschikt werd gemaakt voor aardgas. In eigen beheer werd de Fimon, een bijzondere isolatiesteen voor binnenmuren, uitgevonden en op de markt gebracht. Dit bleek een ongekend verkoopsucces. Naast de modernste was de Fivelmonde tevens de meest energiebewuste fabriek van Nederland doordat men de stenen nog immer in de buitenlucht droogde. Wanneer gevraagd werd waarom ondanks diverse (snellere) alternatieve drogingmethoden hier aan vast werd gehouden luidde het antwoord immer “Onze Lieveheer dreugt de stainen veur niks!”. De productie lag inmiddels ruim boven de 10½ miljoen stenen per jaar. Door de modernisering en automatisering waren er hiervoor nog maar 11 mensen nodig. Van de meer dan 75 steenfabrieken langs het Damsterdiep, het Boterdiep en het Winschoterdiep was op dat moment alleen Strating in Oude Pekela nog overgebleven.
Nadat de bouwcapaciteit in Nederland in 2000 keldert en de regelgeving explodeert wordt de bodem onder het bestaansrecht weggeslagen. In 2002 moet steenfabriek Fivelmonde na 99 jaar productie als voorlaatste steenfabriek in de regio de deuren sluiten. Nadat een deel van de opstallen afgebroken wordt en diverse machines zijn verkocht opent de fabriek in 2006 opnieuw de deuren. Deze keer voor het publiek want de steenfabriek van weleer is omgebouwd tot Cultureel en Educatief Centrum Steenfabriek Fivelmonde . Hoewel het een succes is blijft elke vorm van (financiële) steun door gemeente, provincie, staat en Europa uit waardoor Fivelmonde in 2009 helaas niet voor het publiek toegankelijk is. Het is nog onbekend of dit in de toekomst wel weer het geval zal zijn.
Cache
De te lopen afstand is minder dan 1 kilometer en kost circa 15 minuten. Begin bij WP START en loop over het pad naar WP EIND. Ondertussen kunt u de 6 vragen beantwoorden. Neem a.u.b. in overweging dat de cache in een stedelijke omgeving is geplaatst en enkel bij daglicht gevonden kan worden. Foto's worden op prijs gesteld, spoilers niet.
Let op, wanneer het hek onderweg naar het eindcoördinaat (op circa 30 meter voor de cache) gesloten is kan de cache niet gelogd worden daar deze na de rip herplaatst is op privé-terrein.
FTF : Tuutjefloiter
STF : blaauwtjes
TTF : BMSW
Additional Hints
(Decrypt)
Bcgvznyr ibytbeqr bz ientra gr ornagjbbeqra: (RVAQ) onqspr (FGNEG); Pnpur: Ybffr onxfgrra.