Skip to content

Stad gebouwd met Crinoiden EarthCache

This cache has been locked, but it is available for viewing.
Hidden : 2/13/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


BRUGGE EEN STAD GEBOUWD MET FOSSIELEN


NEDERLANDS


Blauwe hardsteen, hardsteen, arduin, kolenkalksteen of petit granit is een kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten crinoïden. Crinoïden zijn kleine skeletjes van zeelelies. Zeelelies zijn diertjes die op de bodem van ondiepe zeeën leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van honderden jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen is dus een aaneenkitting van crinoïden door microkristallijn calciet. De kleur wordt bepaald door zeer fijn verspreid koolstof. Blauwe hardsteen bevat +/- 96% calciet (CaCO3), het dominerende mineraal in de meeste kalkstenen. Het gesteente bevat een hoog aandeel aan versteende fauna. Deze zijn soms aan het oppervlak zichtbaar. Als de fossielen gevuld zijn en volledig met de massa van de steen verbonden vormen zij geen gevaar. Meestal verhogen zij door hun uitzicht de waarde van het materiaal. De meest voorkomende fossielen naast de zeelelies zijn: schelpen van brachiopoden of ‘schelpdieren’.

Kolonies van poliepen of ‘bijennesten’. Kolonies van syringopora. Sponzen van Asteractinella-soort of ‘Wolfpoot’. Naast deze elementen bevat de steen vaak secundaire mineralen zoals dolomiet, kwarts, pyriet, marcasiet en fluoriet. Het gehalte aan dolomiet kan variëren van 1 tot 10%. Kwarts is eerder verspreid in microscopisch kleine kristallen en in een mate van minder dan 2%. De ijzersulfiden, pyriet en marcasiet, gele mineralen met een metaalachtige glans die harder zijn dan calciet, kunnen voorkomen als massieve nagels of als aders in breuken. Deze nagels worden ook doornen, kogels, kwartskogels en mierennesten genoemd. Fluoriet komt hoofdzakelijk voor in witte aders en vlekken. In onze stad Brugge vind je deze blauwsteen terug in iedere straat, stambeeld, kerk of huis. Het meeste van deze blauwsteen kwam uit de steengroeven van Henegouwen, zoals Ecaussines. Wanneer je door deze stad loopt sta even stil,bekijk één van de vele blauwstenen en je zult telkens fossielen ontdekken. ( zie spoilerfoto ). Ongelooflijk dat kleine dieren zoals poliepen, sponzen en schelpdieren nu de bouwstenen werden van een middeleeuwse stad zoals Brugge. Om deze te loggen ga je naar de opgegeven coördinaten.

Daar vind je oude stadspomp terug. Het authentieke beeldje in marmer is vervangen door een beeldje in zandsteen.(spoilerfoto ) De pomp onder het beeld diende om de arme mensen en paarden buiten aan de kerk van water te voorzien. Neem een rechthoekige afmeting van de zuilalsof het een balk is, zonder de waterbak en het beeldje. Bereken het volume van deze zuil alsof deze één geheel was. Dus als 1 kubus. Als je nu weet dat het soortelijke gewicht van blauwsteen = 2,8kg/dm3 kan je het gewicht van deze zuil berekenen. Dan zal je ook stilstaan door de omvang van blauwsteen die hier in Brugge te vinden is. Alles met paard en kar aangevoerd. Mail de gegevens door naar mijn geocache mail. Als je door de stad wandelt en je komt nog een mooie blauwsteen tegen, mag deze ook in je log ( niet verplicht maar leuk)

(Translation - French- German- English see spoiler )

Additional Hints (No hints available.)