Stadsminister Per-Albin Hanssons välkända, lugnande och varnande tal i Sveriges Radio vid andra världskrigets inledning blev omdebatterat. Beredskapen kanske inte var bra från början men det blev den så småningom. Uppbyggnaden av vårt försvar kom för Kvänumsbygden att bli omfattande och påverkade människors vardagsliv på olika sätt under hela kriget.
Till det bidrog också den krigssituation som rådde i våra grannländer. Materialet har hämtas från artiklar i ämnet som tidigare publicerats i ”Kvänumsbygden” en årgångstidsskrift utarbetad av hembygdskretsen.
Flygfält och förläggningar
I samband med krigsstarten beslöt den svenska försvaret att bygga ersättningsflygfält för Såtenäs och Karlsborg, vid Hovby, Synnerby, Jonstorp vid Öttum och Badene vid Kvänum. Dessutom byggdes försvarslinjen upp runt dessa. För Kvänums del huvudsakligen från kyrkan utmed Oltorpsåsen och väster ut mot Saxtorp.

Flygfältet ”F5” var huvudsakligen beläget på Badene egendom och Kungsgården. Vägar anlades till Badenetorp vid kanten av Oltorpsskogen där själva förläggningen låg. Utefter skogskanten låg tolv stycken flygplansvärn placerade, skyddade av omgivande jordvallar. Flygplanen kamouflerades av vass och grenar. Ett av de tre flygbevakningstornen finns bevarat.
Det var totalt mellan 400 och 500 man som förlades i Kvänum. Förutom att de placerades i 13 stycken baracker så ordnades förläggningar i Kyrkskolan, Godtemplarlokalen, Missionskyrkan och Åkes lokal eller som den kallades i folkmun ”Satans tempel.” Visst intrång gjordes även hos lokalbefolkningen då många fick upplåta rum till militären. En del officerare bodde på Stora Hotellet.
Militären stannade kvar i Kvänum i 5 år.