Deze cache maakt deel uit van fietsronde Delfzijl e.o. 2. Tijdens deze fietsronde worden diverse dorpen, gehuchten en buurtschappen ten noorden van Delfzijl bezocht. De fietsronde bestaat uit twee rondjes van ruim 16 kilometer per stuk. Beide rondjes sluiten goed op elkaar aan en kunnen probleemloos achter elkaar gefietst worden. Wanneer beide rondes achter elkaar worden gefietst is het aan te raden op de opgegeven parkeerplaats van Delfzijl e.o. 2 of bij restaurant Eemshaven aan de N33 nabij Losdorp te parkeren.
Zowel het Delfzijl e.o. 2A als het Delfzijl e.o. 2B rondje bestaan uit 7 caches en hebben elk een eigen parkeerplaats voor degene die beide rondjes niet in een keer willen fietsen. Daarnaast is er nog een bonus-cache, maar om deze te kunnen vinden moeten alle 14 caches bezocht worden. Verder liggen er nog diverse andere caches in de omgeving voor degenen die nog meer caches wensen te zoeken.
Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd per auto! Houd je s.v.p. aan de verkeersregels en doe de caches alleen bij daglicht. Neem zelf een pen mee en vergeet niet om de bonusaanwijzingen te noteren.
Specifieke cache info:
Dit is de derde cache van de fietstocht.
Nansum:
Nansum is een gehucht in de gemeente Delfzijl in de provincie Groningen. Het ligt direct ten oosten van Holwierde achter de dijk langs de Eems. Bij het gehucht heeft ooit een borg gestaan die werd bewoond door het geslacht Tho Nansum, waar waarschijnlijk ook de naam van het gehucht vanaf stamt. De borg is in de tweede helft van de zeventiende eeuw gesloopt. Direct achter de zeedijk staan nog de restanten van een aantal bunkers die hier door de Duitsers werden gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunkers maakten deel uit van de luchtverdediging voor Emden. In de streek is aan het eind van de oorlog nog zwaar gevochten.
bron: Wikipedia.
Een van de drie middeleeuwse wierden van Holwierde en de omgeving die het dichtst bij de Eemsdijk voor het noordelijk deel van de Bocht van Watum ligt. In de middeleeuwen komt het voor met de naam Nothensum, wat betekent het heem van Nothi of Notha, en dat was een mansnaam. Nansum groeide niet, zoals de wierde Katmis wel, aan Holwierde vast en het buurtschap wordt er nu van gescheiden door de Hogelandsterweg. Nansum heeft het nooit tot een kerk gebracht, de inwoners waren en zijn op Holwierde gericht.
In de 16de en 17de eeuw stond hier op de wierde de borg Nansum die door een tak van de familie Ripperda, zich noemende Tho Nansum, werd bewoond. De borg is in de tweede helft van de 17de eeuw gesloopt. Er staat nu een woning met de naam Burchtstee. Op de plaats van de wierde is een losse woonkern ontwikkeld. Arbeiderswoningen uit het begin van de twintigste eeuw worden gevarieerd met nieuwe vrijstaande woningen in historische stijl n een enkele eigentijdse. Tussen een paar kleine (woon-)boerderijen valt een grote kop-hals-rompboerderij op, met hoog dwarsgeplaatst voorhuis, gebouwd kort na de tweede wereldoorlog. Verderop aan de Dijkweg staan verspreid enige boerderijen in het land en achter de dijk enkele betonnen bunkers.
Vanaf de dijk bij Nansum heft u een mooi uitzicht over de Eems. Bij helder weer kunt u de kust van Oost-Friesland (Duitsland) zien liggen. Verder zijnd e haven en de fabrieken van Delfzijl en de schoorstenen van de Eemscentrale duidelijk zichtbaar. Bij de zeedijk ligt nog een aantal bunkers van de ‘Batterij Nansum’. Op de bunkers waren kanonnen opgetseld, de bunkers zelf lagen ingegraven in en achter de dijk Ze waren omringd door prikkeldraad versperringen, loopgraven, mijnenvelden, anti-tankgrachten en mitrailleuresten. De versterkingen vormden voor de oprukkende Canadezen in de laatste oorlogsdagen een gevreesd obstakel. Zij stuitten hier op fel verzet van de Duitsers, die Delfzijl tot het uiterste wilden verdedigen. De laatsten waren geheel omsingeld en haven de haven van Delfzijl was hun enige overgebleven vluchtweg. Pas op 28 april 1945 kon na een hevige strijd het geschut worden uitgeschakeld.
Tussen de huizen door ziet u links de wierde Lutjeburen duidelijk in het landschap liggen.
Ten zuiden van Nansum ligt aan weerszijden van de Marsumer weg een groep van zeven betonnen bunkers van het Navigatiestation Groningen van de Koninklijke Luchtmacht. Ze werden tussen 1952 en 1957 gebouwd, tijdens de Koude Oorlog. In totaal boden de twaalfmeter diepe bunkers ruimte aan 378 manschappen. Het complex is in 1964 opgeheven. Het in redelijke staat verkerende geheel wordt beheerd door de Stichting Cold War Historical Center in Uithuizen.