Reservatet uppvisar många av alvarets skiftande miljöer. Närmast landsvägen breder
grusalvar ut sig, med torrängar och fuktängar som gräsbevuxna öar på den magra marken.
Tre kilometer ut på alvaret ligger Storåsen, en höjdrygg i nord-sydlig riktning. Storåsen dämmer en del av alvarets vattenflöden, och har på det viset skapat ett pärlband av vätar och fuktängar längs sin västra kant.
Det är inte alla växter som klarar av att leva på Alvaret. Alvarets speciella förhållanden med tunna jordar, höga sommartemperaturer med torka som följd och att markerna har betats i tusentals år.
Udda arter
Resultatet har blivit en förunderlig blandning av växter som annars finns på helt andra håll. Några härstammar från tundrorna i fjällen, andra från Medelhavsländerna, där sol och torka plågar dem i lika hög grad som på Alvaret. Även bland djuren finns udda arter, till exempel alvarsnäckan. I hela Nordeuropa finns den bara på Öland. Här på Hammarby-Smedby alvar kan man hitta den i området mellan västra landsvägen och Storåsen.
Betesgynnat
De betande djuren gör att ingen växtart kan ta överhanden. Det är förklaringen till alvarets blomsterprakt. Det har troligen använts som betesmark i över 5000 år. Tack vare det har mängder av betesgynnade växter hunnit vandra in. Då antalet betande djur minskade på 1950-talet började alvarmarkerna växa igen. Idag är djuren tillbaka på stora delar av alvaret och betet gör att floran återhämtar sig allt mer.
Fakta
Kommun: Mörbylånga
Areal: 596 hektar
Läge/vägbeskrivning: Reservatet är beläget på västra sidan av Stora alvaret, omedelbart O om byn Smedby, cirka 6 km S Kastlösa.Följ väg 136 söderut mot Ottenby. Passera byarna Kastlösa och Bjärby. Kör in på den lilla vägen som går in till vänster, mitt emot avtagsvägen till Smedby. Parkeringsplats finns vid kvarnen. Härifrån går en väg ut på Smedby alvar och fortsätter österut över Hammarby alvar.
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län
Bra att veta: Man tror att folk bodde här redan på stenåldern. En bit in på alvaret finns ett flyttblock med skålgropar. Ända in i modern tid har ölänningar offrat mynt och pannkakssmet i groparna, för att få hjälp och vägledning i tillvaron. Kanske är det en tradition som är många tusen år gammal.
Stora Alvaret har präglats av bete under flera tusen år och är nu, tillsammans med byarna och sjömarkerna på södra Öland, upptaget på UNESCO:S världsarvslista.
- Syftet med naturreservaten på Stora Alvaret är att bibehålla det unika betesberoende kulturlandskapet, vegetationstyper som är representativa för alvarmark samt att gynna både de typiska och de sällsynta växt- och djurarter som lever i dessa miljöer.
- Syftet är också att bevara och synliggöra Stora Alvarets kulturhistoriska lämningar samt att underlätta allmänhetens möjligheter att uppleva dess natur- och kulturvärden.
( Källa: Länsstyrelsen i Kalmar )
Gömman innehåller loggbok.
Medtag egen penna.