Skip to content

De Ster van Hoonhorst Multi-Cache

This cache has been archived.

Koedeboe: Ook deze cache heeft zijn tijd gehad en is al enige tijd EOL (end of life). Vandaag wordt die dus definitief begraven...

More
Hidden : 8/16/2004
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een puzzeltocht in de omgeving van Hoonhorst. Wandelen kan, maar met de (normale) fiets is beter. Geen speciale moeilijkheden. Het eindpunt is echter moeilijker bereikbaar met kinderwagen of rolstoel. In het bos zijn wel teken te vinden (of ze vind jou..)

Uitgangspunt is het mooie dorp Hoornhorst dat in de gemeente Dalfsen ligt.

Hoe oud is Hoonhorst eigenlijk? De wetenschap dat "Ierthe" (bezit van het klooster Essen) al in 947 een koninklijk hof was en dat in 1133 in Lenthe al een markeboek werd aangelegd, wijst op een vroege bewoning van het gebied rondom het huidige dorp. De benaming "Hoenhorst" komen we voor het eerst tegen in rekeningen van het bisdom Utrecht: ene Seine Wolterszoon hield het in 1336 in leen. De naam wordt diverse malen anders geschreven en is een mengeling van Duits, Middelnederlands en dialect. Via Ho(h)enhorst, Hoenhorst, Hohnhorst, Honhorst, Honorst, Honoorst, Honhorst en hogenhorst komt tenslotte Hoonhorst als dorpsnaam tevoorschijn.

Hoonhorst ontstaat pas rond 1750 wanneer de eerste kerk er komt; voordien heette dit gebied Lenthe.

Rond de Rooms-katholieke kerk is de huidige kern, Hoonhorst ontstaan, met later een bakkerij, een molenaar, een dorpscafé en natuurlijk enkele boerderijen waarvan al veel is verdwenen. Landschappelijk kenmerkt Hoonhorst zich thans door prachtig golvende landschappen, oude zandwegen, Vechtarm-restanten, esch-akkers en afwisselende bosgebieden.

Op het gebied van de recreatie staat Hoonhorst (gelukkig) een beetje in de schaduw van het drukke gebied rondom Ommen. Daar zijn de grootschalige campings geconcentreerd met veel drukte eromheen. Rondom Hoonhorst is er echter nog voldoende rust te vinden voor een lekker fiets en/of wandeltochtje.

Tot op de dag vandaag is Hoonhorst een hechte gemeenschap die echter ook openstaat voor buitenstaanders. Zo heeft bijvoorbeeld een oud-premier het drukke Rotterdam verruild voor dit gezellige dorp in Salland… De kans is redelijk groot dat je hem en of zijn echtgenote lopend of op de fiets tegen zult komen.

Ook is er een gezellig dorpsleven. Een groot aantal feesten is daar getuige van… Het carnaval en het Sproeifeest in juni zijn grote gebeurtenissen in het kleine dorp!

De cache kent een groot aantal tussenstapjes. Deze liggen niet al te ver uit elkaar, maar toch…. De gehele route is best wel lang. Het is dus wel met de benenwagen te doen, maar de fiest is toch het aangewezen transportmiddel. Met de auto kan het theoretisch ook wel worden gedaan. Niet alle wegen zijn echter voor doorgaand verkeer bestemd of geopend.

Je hebt misschien ook niet altijd een GPS nodig. Eigenlijk zou het ook zonder GPS kunnen als je (erg) goed met de kompas (en de kaart?) om kunt gaan. Maar dat is bij de meeste andere caches eigenlijk ook het geval.

Voor de graden is door de beperkte afstand het verschil tussen magnetisch en ware graden verwaarloosbaar.

Startpunt (=1) is N 52 29.151 E 6 13.738.

Hier staat een beeld van Jos Dirix uit 1998. Het is het jaartal dat op het kleine plaatje staat op de sokkel van het beeld. Maar in 2006 is er een bankje omheen gemaakt en is de sokkel niet meer direct zichtbaar...

Van hieruit ga je een aantal meters in de richting xxx graden

Van dit jaartal ???? moet je het eerste cijfer nemen. Dit is de ook meteen het eerste cijfer van de graden. Voor het tweede cijfer van de graden heb je de helft van het laatste cijfer van het jaartal nodig. Het laatste cijfer van de graden krijg je door het 2e cijfer van het jaartal te verminderen met het 2e cijfers van de graden…. De uitkomst het je ook nodig voor de afstand.

De afstand is het laatste cijfer van het jaartal (=honderden meters), voor de tientallen meters kun je het laatste cijfer van de graden gebruiken, idem voor de "laatste" meters.

Tevens kun je een factor bereken. Laten we dit factor A noemen. Die factor krijg je als het eerste cijfer van het jaartal bij het derde cijfer optelt.

Op de bedoelde plek (Punt 2) kom je een betonnen paal in het landschap tegen (langs de weg en dus makkelijk te vinden). Hierop staat de naam van een landhuis.

Dit landhuis ligt aan het gelijknamige pad langs de route van de cache. In 1644 bouwde Jacobus Vriesen daar een ruime 'Spieker',die hij naar de boerderij in de omgeving noemde. Die spieker werd het middelpunt van "het erve ende goet Veldink offte ….", dat uitdijde tot een aanzienlijk bezit. Kleinzoon Jacob liet de spieker afbreken,maar bouwde op dezelfde plaats (de spiekerbelt) in 1720 het huidige landhuis. Per slot van rekening was hij burgemeester van Zwolle en dat betekende een statige huis met een fraai tuinencomplex, dat thans vele oude fruitrassen kent. Het landhuis bezit een bel-etage met daar bovenop een verdieping. De voorgevel beslaat vijf traveeën met een koepelkamer aan de zijkant. Voor het huis strekt zich een grand canal uit met onregelmatig verlopende oevers, passend in de landschapsstijl van de laat 18de eeuw. Ook achter het huis is zo'n waterpartij. De huidige tuin dateert uit de 19de eeuw.

De naam die op de paal staat gebruiken we door de letters van de naam te "misbruiken" In dat geval: A=1, B=2 enz.

We houden de koers aan maar trekken er de som van de eerste twee letters van de naam van het landhuis af. De afstand tot de paal is dan het laatste cijfer van het beeld minus de som van de eerste 2 letters van het landgoed. Dit moet je vermenigvuldigen met factor A in het kwadraat. Hiervan moet je de som van de eerste twee letter van het langoed kwadrateren en van het het eerdere getal aftrekken.

Nu kom je bij het hek van een oud huis / oude hoeve uit (=punt 3). Op de gevel van de "aanbouw" is een witte steen ingemetseld waarin je een mechanisme kunt zien met een aantal schijven. Tel het aantal schijven (en alleen de schijven…)

Ga nu de afstand van het aantal schijven vermenigvuldigd met factor A in het kwadraat in de richting ((aantal letters van het landgoed –zonder punten- maal factor A) – (aantal schijven maal optelsom eerste twee letters landgoed)).

Hier (=punt 4) kom je bij de ingang van een weiland dat uit twee bijzondere palen bestaat met een aantal duidelijke gaten per paal, gezien vanaf de weg.

Langs hetzelfde weggetje (nu algemeen toegankelijk) kom je na de optelsom van de eerste twee letters van het langoed maal factor A in het kwadraat een huisje tegen van een bijzonder materiaal (=punt 5).

Dit huisje is in een plaats gemaakt. Als de plaats overeenkomt met:

Amsterdam : 1135 meter

Apeldoorn: 1117 meter

Enschede: 1105 meter

Haarlem: 1085 meter

Helmond: 1028 meter

Groningen: 1002 meter

Rotterdam: 984 meter

Ymuiden: 929 meter

Dan ligt de "pre-cache" ligt op het aangegeven meter vanaf deze lokatie. Hier ligt overigens niets begraven. Het is een punt vanaf waar je op zoek kunt gaan naar de uiteindelijke cache. Dit is een 2,5 liter emmertje.

We lopen nu verder langs de weg. Aan de weg ligt een huis (=punt 6) met een huisnummer dat overeenkomt het de eerste cijfers van het jaartal waarin het huis gebouwd is. Hier kun je soms overigens ook wat bekijken.

De "pre-cache" ligt de helft van het huisnummer maal (factor A in het kwadraat) minus (het derde cijfer van het jaartal van het beeld plus factor A) van dit huis af. Bij dit getal moet je dan nog eens A kwadraat optellen. Echte gokkers kunnen vanaf dit punt al een gokje wagen….

Voor de betere wandelaars (en/of de minder gokkers) gaat het naar het volgende punt. Dat ligt de afstand van het dubbelegetal van bouwjaar van het huis. Hierbij moet je het huisnummer in het jaartal echter gewoon vergeten… Dat getal (jaartal * 2) moet je dan overigens met factor A vermenigvuldigen. De richting die je moet lopen is het aantal letters van het landgoed in het kwadraat minus factor A. Daar moet je vervolgens nog de waarde van de eerste letter van het landgoed aftrekken.

Op dat punt vind je een moderne variant van een schimmel in het bos (=punt 7). Hier staat echter een groot getal op de bovenkant. Deel dit grote getal door factor A en tel hierbij (factor A maal het laatste cijfer van het jaartal van het huis). Dit is de afstand tot de "pre-cache".

Het volgende punt ligt op een afstand van het totaal aantal van de grote gaten in de palen (van punt 4) vermenigvuldigd met factor A in het kwadraat. Van dit getal moet je nog eens het aantal gaten van 1 paal vermenigvuldigd met factor A vanaf trekken. Dit alles ligt in de richting: ((aantal gaten van 1 paal in het kwadraat) * factor A ) - het aantal gaten).

Op dit punt (=8) staat een informatiebord met een telefoonnummer erop. Bellen heeft overigens weinig nut, hard schreeuwen is al voldoende…

Van dit telefoon nummer het je de optelsom nodig van de eerste twee cijfers en het laatste cijfer. Dit getal moet je met het kwadraat van factor A vermenigvuldigen en vervolgens delen door het laatste cijfer. Dit is de afstand tot de "pre-cache".

Je bevind je nu bij een bosgebied dat de naam heeft van een hemelslichaam. De naam komt niet zomaar uit de hemel vallen. Aan de andere kant van de recreatievoorziening waar je nu voor staat heeft het bos namelijk een aparte vorm. Veel wegen komen namelijk op één punt samen….

Nog een tussenpuntje tot de "pre-cache"… De afstand is de eerste drie cijfers van het telefoonnummer als getal minus het vierde cijfer van het telefoonnummer. De richting is het huisnummer van punt 6 min de eerste letter van het landgoed vermenigvuldigd met factor A. Kleine hint: je loopt meteen een klein gedeelte van het Maarten van Rossumpad….

Bij dit laatste punt (=9) voor de "pre-cache" kom je bij een "hofje" met een huisnummer. Je moet nu dit huisnummer maal het aantal schijven van punt 3 maal factor A lopen in de richting van het (tweede cijfer van het jaartal van het beeld van punt 1) * met het aantal schijven * factor A.

De "pre-cache" is een bijzondere boom. Vanaf hier ligt de cache op de volgende afstand:

(Het huisnummer van punt 9 * het eerste cijfers van het telefoonnummer van punt 8) + het aantal gaten van 2 palen van punt 4 plus het eerste cijfer van het huisnummer van punt 6.

De richting in die je moet (mag..) lopen is het huisnummer van punt 9 * factor A – het aantal gaten van 1 paal van punt 4 – het eerste cijfer van het grote getal van punt 7.

Additional Hints (Decrypt)

Vf qr cer-pnpur ah 1 bs mvwa urg re 20? Mbrx ireibytraf ovw rra obbz qvr rra zvqqntqhgwr qbrg… Cevx avrg grirry ra gr uneq!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)