Skip to content

Åljud på Storfjärägg - Geten, ringen & samerna Traditional Geocache

Hidden : 7/30/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

"Ååååååååååååååh" hördes mistluren Getens dova brölande genom dimman. De var nära Holmöarna nu, äntligen... "Åååååh" ropade fyrvaktarens dotter Emilia ivrigt när något glimmade till mellan stenarna... "Åhååå" utbrister den samtida människan när hon får nya kunskaper om de som levde före henne, under helt andra förutsättningar...

Vid tät dimma och snöoväder syns fyrljuset dåligt, eller inte alls. På Stora Fjäderägg byggdes därför 1915 en avancerad signalstation öster om fyrplatsen. För att inte fyrfamiljerna skulle bli allt för störda i sina bostäder - ibland kunde signalerna pågå i flera dygn - förlades signalhuset 450 meter bort. . Det blev ett välbyggt och vackert hus med veranda på taket.



Intill fanns både dass och brunn, samt ett bränsleförråd för tryckluftsmotorn. Med hjalp av komprimerad luft genom en stor lur åstadkoms ett fruktansvärt bröl. Anläggningen benämndes därav "Geten". Till signalhuset ledde en plankgång. Men 1917 gick den dåvarande fyrmästaren vilse i en svår snöstorm på väg till signalhuset. Han vandrade omkring i djup snö i tio timmar innan han äntligen kom till rätta. I syfte att förhindra en upprepning, och för att ha något att hålla sig i vid storm, byggde man ett räcke av rep fäst mellan midjehöga järnpinnar vars markfästen ännu är kvar. För att slippa underhåll för framtiden lät Sjöfartsverket riva och bränna mistsignalhuset och dess bodar. De båda råoljemotorerna transporterades bort men den stora tryckluftstanken ses ännu skräpa i en strandlund nedanför platsen.

En dag 1911 hittade fyrmästarens flicka Emelia Pettersson en vackert formad silverring. Den låg bland stenarna i en uppkastad stenvall, strax öster om fyrplatsen. När hon fortsatte att söka fann hon också ett ben stycke, en järnbit och sex bjällror av koppar. Det hon av en slump råkat gräva fram visade sig vara ett ovanligt fynd från äldre medeltid, kanske redan 1200-tal. Bjällror användes då som prydnad i dräkter, ibland även som knappar. Fyndets innehåll antyder kontakter med Gotland, men också i östlig riktning - kanske Baltikum. Liknande ringar har också hittats i samiska offerplatser.



Intill fyren och i närheten av signalhuset finns s k tomtningar som är husgrunder, i sin enklaste form kojor. Den kan enklast beskrivas som en närmast rund stenvall som ingärdat en hyddbotten. Inom varje sådan vistades framför allt säljägare vintertid. Man spände då upp ihopsömmade hudar eller ett segel över stenringen som tält. Man antar, att bland tidiga jägare också fanns fiskarsamer.



En av stenringarna är dock något annat än en husgrund. Det är en ring av staplade stenar men med en större sten i mitten - det är en seite, en samisk offerplats. Stenbumlingen har en speciell form som gör att det kastas en skugga på den skrovliga ytan. Skuggan liknar ett öga eller en mun på den djurhuvudformade stensejten



Man har hittat den här typen av runda stenkonstruktioner längs hela kusten från Bjuröklubb ända ner till Hälsingland. Den här är troligen en av de sista offerplatserna innan samerna trängdes undan och kristendomen tog över på 1300-talet. Det finns f ö en gammal sägen som berättar att de första bebyggarna på Holmön var tre samer som hette Håkan, Klemet och Kerstorp.

NEW PLACE 2013-08-05: Ny placering ca 60 m närmare fyren samt nu en större burk med bytesburk.



Stora Fjäderägg. Denna härliga liten ö rymmer många gäster, som ofta upplever att de är ensamma om att ha upptäckt den. Ett märkligt fenomen för men ön är nog lite magisk ändå. Nu rymmer ön även ett gäng gömmor efter att den första - som f ö var den första geocachen jag kom i kontakt med för sju år sedan - lades ut i som en av de tidiga gömmorna, redan 2003. Detta är en serie traditionella gömmor till utformning och gömställe. Det är sex mindre LnL-burkar och en magnetisk filmburk. Jag kommer att utföra en årlig maintenance i augusti och kanske nya utlägg men däremellan vill jag gärna att vi hjälps åt om något inte funkar! Tack på förhand.

Attributet "Dangerous animals" på samtliga cacher syftar enbart på huggormar. Detta är en huggormsrik ö men inte mer än så. Många ormfobiker återvänder glatt hit år efter år. Själv ser jag inte orm varje år ens. Det mest ormrika området lär vara nere vid "gamle hamn", bland stenarna (fiskelägets gamla husgrunder) och ensbuskarna samt det höga gräset runt huset där. Om någon skulle bli biten så ska det finnas Beta-Pred i vandrarhemsvärdens lägenhet uppe på tunet.

I hamnen, Kroken, finns ett skyltat utedass för besökare Uppe på tunet vid fyrvaktarbostäderna finns en kran med härligt dricksvatten samt utedasss för vandrarhemmets gäster och ornitologerna. .

En vandringsled hjälper besökaren att ta del av Fjäderäggs säregna natur och kulturhistoria. Plankgångar skyddar särskilt känsliga stenbackar och mark täcken från onödigt slitage. En guide till vad de 12 ledmarkeringarna har att visa finns att få tag i Båtmuséet på Holmön eller hos vandrarhemsvärden ute på ön. Det är ur den, "Stora Fjäderägg - Kulturhistioriska vägledning" (av Åke Sandström, utgiven av Fyrvaltaren HB år 2005) som det mesta av informationen här är hämtad från. Om man tar cacherna i ordningen Ä, W, Å, Y, C, X så följer man smidigt leden längs cementgången och den spänger - med en avstickare till C. Därefter multin Ö seperat, nattetid helst. .

Angående koordinaterna => Min GPS är lite vimsig så läs hintarna! De flesta ställena är dock inte så beroende av exakta koordinater. Men FTF-jägare i nöd som behöver tips kan maila mig här eller kontakta ngn cacheare i umetrakten som har mitt mobilnummer, t ex JONASA eller bubbelfia. Den som sedan får fatt i bättre koordinater meddela mig dem i loggen tack så uppdaterar jag eftersom!

De kreativa/kryptiska namngivningarna av cacherna är för att hjälpa de på traven som jagar "Challenge #074AC - Alfabets-challenge Västerbotten" ( http://coord.info/GC30DZ9 ) på traven, även om det behovet är mindre nu än ifjol då. Det är alfabetets sju ovanligaste bokstäver.

För att få veta hur man tar sig ut till ön i fråga och ev övernattar på Holmön eller Stora Fjäderägg så rekommenderar jag sajten "Holmöns webbportal" http://www.holmon.com (titta under "Sevärdheter"). Där får man länkar till tidtabeller för vägverksfärjan ut till Holmön (gratis) och de reguljära och specialbeställda sätt man kan ta sig vidare ut till själva Fjäderägg samt om övernattning på ön. Även övrig service som finns av boende, matställen, affär och sevärdheter Holmöarna. Missa för allt i världen inte ett besök i Båtmuséet när ni väntar på slup/färja i hamnen på Holmön!

Additional Hints (Decrypt)

Haqre cynggsbez

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)