Bruinenburg. Gemeente Leusden.
De Bruinenburgersluis uit 1786, genoemd naar de boerderij 'Bruinenburg', ligt op een markant punt in de linie. Plannen om de (Lunterse)beekbedding te kanaliseren; verdiepen, verbreden en langs de liniedijk verlengen naar Asschat stamden al uit 1822-1825.
De Lunterse Beek gaat westelijk over in de Heiligenbergerbeek, die via de Heiligenberg naar Amersfoort voert. Hier gingen waterloop en liniedijk tot de komst van het Valleikanaal in1935 uiteen. Naar het noorden restte de liniewal, die het qua voorterrein van de inundaties en talrijke slootjes moest hebben.
In 1940 was deze liniedijk de frontlijn, achter de spoorlijn lagen de verdedigers van de stoplijn. De artillerie lag 3 km westelijker. Het gebied tussen de twee lijnen vormde de hoofdweerstandsstrook. Vanaf de sluis is het slechts enkele minuten lopen naar de, deels voormalige, spoorlijn die naar het zuid-oosten natuurgebied geworden is.
Een rustbank staat voor u klaar, tegenover een paddenpoel die hier in 1992 werd aangelegd. Tevens liggen er een Duitse bunker (type R 703) en twee Nederlandse kazematten(type B) in de onmiddellijke nabijheid. Voorposten waren hier niet nodig. Mede dankzij de Bruinerburgersluis waren hier voor en achter de linie tamelijk uitgestrekte inundaties, die dit traject een grote afweerkracht schonken.
Bruinenburg 1867
Bruinenburgersluis 1995
Momenteel nodigt de ANWB u juist uit om deze omgeving vanaf het water te aanschouwen. Twee kleine aanlegsteigers en een trap bieden kanovaarders de gelegenheid de sluis over land te passeren.
Valleikanaal kanoroute. ‘Rondje om Leusden’.Kanocentrum boerderij Berg. Langesteeg 2A, 3831 RZ Leusden. Tel: 033-4945352 Openingstijden: gehele jaar(alle dagen) Kanoverhuur. Prijs: afhankelijk van het vaartuig; wij betaalden 12,50 Euro voor een éénpersoonskano. Afstand: 16 kilometer. Tijd: 3-6 uur.