Met de adel op stap langs groene plekjes in Torhout.
Deze stad heeft een rijke geschiedenis wat betreft de verblijfplaats voor de adel vanaf de middeleeuwen tot na de 2e WO. Veel straten in Torhout zijn vernoemd naar de edellieden die een band hadden met Vlaanderen. Zonder hun volledige geschiedenis uit de doeken te doen, geven we je mee wat de band met deze edelen was.
In de buurt van deze straten is ook veel groen te vinden dat je met deze caches kan ontdekken
Graag alles netjes terugplaatsen aub.
Over deze cache:
Karel, bijgenaamd de Goede (°Denemarken, ca. 1080/86 – +Brugge, 2 maart 1127) was graaf van Vlaanderen van 1119 tot aan zijn dood. Hij was de zoon van koning Knoet IV van Denemarken en van Adela van Vlaanderen, dochter van graaf Robrecht I de Fries en Geertruida van Saksen.
Hij trouwde met Margaretha van Clermont, dochter van Reinoud II.
Zijn bijnaam de Goede kreeg Karel van Denemarken tijdens de hongersnood die in 1124-1125 heel Europa teisterde. Via verschillende maatregelen kon hij verhinderen dat het dodenaantal erg hoog opliep.
Hij fungeerde als raadgever voor zijn neef, graaf Boudewijn VII van Vlaanderen, bijgenaamd 'Hapkin'. Hij was regent van Vlaanderen toen Boudewijn VII op veldtocht ging naar Normandië in 1117 en 1118 en tevens tijdens de laatste levensmaanden van de graaf in 1119. In het kasteel van Wijnendale brengt Karel een deel van zijn jeugd door. Later wordt het zijn favoriet buitenverblijf. Zoals veel ridders uit die tijd, vertrok Karel ook op pelgrimstocht naar het Heilige Land (1107-1108).
Karel werd in de Sint-Donaaskerk te Brugge vermoord. Zijn dood veroorzaakte een ernstige politieke crisis.
In 1884 werd Karel de Goede door de Katholieke Kerk zalig verklaard. Zijn rechter bovenrib werd bewaard in een kristallen, neogotisch reliekschrijn, dat sinds 1880 was tentoongesteld in de Torhoutse St.-Pieterskerk. Het reliekschrijn werd op 16 juli 2004 gestolen.