Pirunpelto eli huuhtoutumiskivikko on muinaisranta, joka koostuu huuhtoutuneesta kivikosta ja on pinnaltaan melko tasainen. Pirunpelto on saanut alkunsa mannerjäätikön irrottamasta ja kuljettamasta sekalaisen kokoisesta aineksesta eli moreenista. Maan kohotessa moreeni on joutunut aallokon armoille, jolloin tyrskyt ovat huuhtoneet hienojakoisen aineksen pois. Jäljelle jääneet kivet ovat aaltojen ja jäiden pyörityksessä hioutuneet toisiaan vasten ja pyöristyneet. Muinaisrantakivikoita on syntynyt Itämeren ja sen muinaisten vaiheiden aikaisille rannoille. Pirunpeltoja on myös mannerjäätikön patoamien muinaisten paikallisten jääjärvien rannoilla. Lisäksi niitä on syntynyt sisämaan isojen järvien kuroutuessa Itämerestä. Pirunpellot ovat muodostuneet noin 2 000–12 000 vuotta sitten. Vanhimmat ovat peräisin jääkauden lopulta, Baltian jääjärven ajalta, nuorimmat ovat muodostuneet Itämeren nykyisen vaiheen aikana.
Suomen vapauduttua jäätikön painosta, maankamara alkoi kohota. Maankohoaminen on paljastanut muinaisia merenrantoja, jotka sijaitsevat nyt muuta ympäristöään korkeammalla. Huomattavampia näistä muinaisista rantaterasseista ovat pirunpellot, jotka ovat muodostuneet veden huuhtoessa hienomman aineksen pois, jättäen vain isommat ja painavemmat lohkareet. Pirunpellot ja muut muinaisrantakohteet ovat monesti suojeltuja ja toimivat geomatkailukohteina.
Isosaaressa useita geologisesti arvokkaita muodostumia. Muodostumat sijoittuvat saaren rannoille ja ovat tyypiltään hiiden- ja muita kirnuja, somerikkoja, kallio- ja irtolohkareita, kallioita, silo- ja rantakallioita sekä tämän geokohteen pirunpelto.
Isosaaren pirunpelto sijaitsee saaren kaakkoisrannalla.
Muinaisrantamerkkeinä pirunpellossa on siloutuneet kivet jotka ovat kooltaan kohtuullisen pieniä jotka tekevät kulkemisesta pirunpellolla helppoa. Lisäksi ylläolevien tietojen mukaan muinaisrantakohteena alue kohtuullisen nuori. Isosaaren pirunpelto on myös alaltaan suhteellisen pieni joka helpottaa alla olevien tehtävien ratkaisujasi. Viereisillä kallioilla onkin sitten mukava viettää kesäpäivää ja vastata messagecenterin kautta alla oleviin kysymyksiin.
1. Kuvauksessa on kartta Itämeren kehittymisen vaiheista, missä vaiheessa uskot tämän pirunpellon syntyneen?
2. Rajaa pirunpelto koordinaattien avulla antamalla neljät koordinaatit kohteesta. Eli yhdet koordinaatit pirunpellon pohjoisimmasta, eteläisimmästä, itäisimmästä ja läntisimmästä pisteestä.
3. Arvioi käyttämällä edellisen kysymyksen vastauksiasi hyväksi pirunpellon koko neliömetreinä.
4. Toivottava muttei pakollinen tehtävä, liitä loggaukseesi kuva tutkimusreissustasi Isosaaren pirunpeltoon!
Lähetä vastauksesi messagecenterin kautta ja loggaa kohde löydetyksi. Palataan asiaan jos palataan!