De cache
Je staat hier aan de oever van De Poel in Amstelveen, genaamd de oeverlanden. Vanaf hier heb je uitzicht over de veenplas. 's Zomers kan het hier behoorlijk begroeid zijn, dus het kan verstandig zijn om de cachelocatie dan met een lange broek te benaderen.
De Poel
De Poel ligt ten westen van het oude dorp Amstelveen. Dit water wordt ook wel 'De Grote Poel' genoemd in de volksmond. Nabij Bovenkerk ligt nog zo’n water: 'De kleine Poel', aangezien dat water kleiner is qua omvang.
De Poel is ontstaan als gevolg van veenafgravingen in de 19e eeuw. De alsmaar groeiende bevolking van die tijd had behoefte aan brandstof en in heel Holland werd veen gewonnen. De veenplassen die daardoor ontstonden werden meestal ingepolderd, maar zover is het met de Poel nooit gekomen. Het water is daardoor ook vrij ondiep gebleven.
Amsterdamse Bos
Aan de overkant zie je het Amsterdamse Bos. Daar vind je ook resten van het veengebied. Op het niet-ontgonnen veen bewerkten keuterboertjes hier destijds hun land. Het werd gebruikt voor tuinbouw, hakhout en moswinning, als hooiland of om riet te snijden.
Bovenkerk
Links ligt het tot de gemeente behorende Bovenkerk met de kenmerkende Sint-Urbanuskerk als herkenningspunt.
Bovenkerk is een voormalig dorp en later een wijk in de gemeente Amstelveen geworden. Toen dit dorp nog slechts een gehucht vormde, noemde men het naar een handwijzer: de Hand-van-Leiden. De huidige Handweg is het enige wat daar nog van overgebleven is.
De neogotische Sint-Urbanuskerk uit 1875-1888 werd ontworpen door P.J.H. Cuypers. In augustus 2010 moest het kerkgebouw worden gesloten wegens bouwkundige gebreken. Na restauratie werd de kerk in mei 2016 heropend. Op zaterdagavond 15 september 2018 is de kerk door een felle uitslaande brand zwaar beschadigd. Bij de brand bleef de ruim 65 meter hoge zeskantige toren gespaard. Inmiddels is het dak weer op het schip geplaatst. Voorlopig is de restauratie van de kerk nog niet afgerond.
Raadhuis Amstelveen
Rechts staat het raadhuis van Amstelveen. Dit gebouw is eind jaren 70 gebouwd. Het gebouw is ontworpen door H. Maaskant van het architectenbureau Maaskant, Van Dommelen en Kroos. Het werd op 30 mei 1980 geopend door burgemeester W.H.D. Quarles van Ufford. Het raadhuis is modern en ruim van opzet, met meerdere vleugels variërend van twee tot vijf bouwlagen met daarbij veel glas en licht, en is gelegen in een parkachtige omgeving. Het bevindt zich vlak bij het Oude Dorp en is daarmee nogal excentrisch gelegen ten opzichte van het Stadshart, het winkelgebied.
Ontstaansgeschiedenis Amstelveen
Sinds 1 januari 1964 draagt deze gemeente de naam Amstelveen. Daarvoor werd de gemeente Nieuwer-Amstel genoemd.
De gemeente Nieuwer-Amstel werd in 1795 gevormd op het gebied van de ambachtsheerlijkheid van Amstelveen en Nieuwer-Amstel. Na de annexatie van het noordelijke deel van de gemeente in 1896, verhuisde het gemeentebestuur van Nieuwer-Amstel naar een raadhuis aan de Dorpsstraat 75 in het Oude Dorp, dat in gebruik werd genomen op 15 oktober 1896. Op 1 januari 1964 kreeg de gemeente Nieuwer-Amstel, waarvan het inwonersaantal inmiddels was toegenomen van 3.500 naar meer dan 56.000, de naam Amstelveen.
Bron: nl.wikipedia.org