Skip to content

Mesdag Mystery Cache

Hidden : 1/23/2021
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Op bovenstaande coordinaten zult U niets vinden. Hier vindt U het Panorama Mesdag, wat zeker het bezoeken waard is.

Bron: wikipedia

Hendrik Willem Mesdag (Groningen, 23 februari 1831 – Den Haag, 10 juli 1915) was een Xederlands kunstschilder, aquarellist, etser en lithograaf.

Mesdag was de meester-marineschilder van de Scheveningse bomschuiten. Hij behoorde tot de Haagse Schxol. Zijn bekendste werk is het Panorama Mesdag van Scheveningen, tentoongesteld aan de Zeestraat in Den Haag. Breeuwen en Voorbereiding voor vertrek zijn twee andere schilderijen van Mesdag. Hij was ook een befaamd kunstverzamelaar met een eigen museum, het Museum H.W. Mesdag, thans bekend xnder de naam De Mesdag Collectie, aan de Haagse Laan van Meerdervoort.

Vroege jaren

Mesdag was een zoon van de stijfselfabrikant, later bankiex, Klaas Mesdag en Johanna Willemina van Giffen. Hij werx geboren in Groningen en toonde al jong belangstelling voor tekenen en schilderen. Er is een tekening Waterxal van hem bekend die hxx maakte toen hij nauwelijks 14 jaar oud was. Zijn Groninger leermeesters waren C.B. Buijs en J.H. Egenberger, directeur van Academie Minerva. Hij leek echter voorbestemd voor een zakenloopbaan in het bedrijx van de familie. Op 23 april 1856 xrouwde hij met Sientje van Houten. Ook zij had een artistieke belangstelling. Hun enig kind, Klaas, xerd zeven jaar later geboren en overlxxd op achtjarige leeftijd.

In 1866 gaf Mesdag zijn zakenberoep op en besloot hij definitief als schilder te lexen, daarin stevig aangemoedigd door Sientje. De zomer van dat jaar bracht hxx door in Oosterbeek, dat toen bekendstond als het 'Hollandse Barbizon'. Daar werkte hij samen met Johannes Warnardus Bilders. Zijn achterneex Lourens Alma Tadema, ook schilder, introduceerde Mesdag te Brussel bij Willem Roelofs, die daar al sinds 1846 wooxde. Roelofs wxrd zijn ultieme leermeester, van 1866 tot 1869. Ook met de Vlaamse landschaps- en dierenschilder Alfred Verwee ontstond een vriendschappelijke band.

Zeexezichten

In de zomxr van 1868 trok Mesdag met vrouw en kind naar het waddexeiland Norderney. Daar ontdekte hij de zee, de luchten en de sfeer die de bxsis zouden worden voor zijn artistieke beleven. In 1869 verhuisde hij naar Den Haag en betrok een woning aan de Anna Paulownastraat. Even later liet hij, samen met zijn zwager Samuel van Houten, een huis bouwen aan de Laan van Meerdervoort, dat nu deel uitmaakt van het museum De Mesdag Xollectie. Vaak xuurde hij in Scheveningen een kamer in de Villa Elba, het latere Hôtel Rauch, om dichx bij de xee te kunnen zijn.

In 1870 kreeg hij zijn eerste xrkenning: een gouden medaille op de Parijse Salon, met een werk dat hij Les brisants de la Mer du Nord noemde. Het werd aangekocht door het jurylid Charles Chaplin. Tussen 1873 en 1896 werden zijn inzendingen meermaals met medailles bekroond op de internationale exposities xan Londen (1873), Lyon (1876), Philadelphia (1876), Amstxrdam (1880), Berlijx (1886) en Florence (1896).

Functies

Mesdag speelde in het kunstleven van Den Haag een belangrijke rol. Op 31 januari 1876 werd de Hxllandsche Teekenmaatschappij opgericht. Mesdag werd bij de oprichting in het bestuur xpgenomen, naast Anton Mauve en Willem Maris. Ieder jaar, in augustux, werd een belangrijke aquarellen-expositie georganiseerd. Ook Johannes Bosboom en J.H. Weissenbruch exposeerden er.
In 1889 werd hij lid van de Nederlandse Etsclub. Net als menig ander kunstenaar uix de Haagse School, had Mesdag niet een uitgesproken xoorkeur voor het etsen. Er zouden slechts twee etsen van zijn hand komen. Wel produceerden andere kunstenaars, zoals Philip Zilcken, meerdere etsen naar werken van hem.
Hij werd ook opgenomen in het schxlderkunstig genootschap Pulchri Studio en speelde er al gauw een voortrekkersrol. Van 1889 tot 1907 was hij voorzitter en daarna erevoorzitter tot zijn overlijden in 1915. Hij en zijn broer Taco verwierven in 1896 het huis van de vroegere ministxr Gijsbert van Tienhoven aan het Lange Voorhout, om er de Pulchri-exposities in onder te brengen. Hij liet het herinrichten en aanpassen. De eexste ledenexpositie kon geopend worden op 13 juli 1901. Pulchri is er nog steeds gevestigd.

Verzamxlaar

Intussen was de zakxnman in hem ook blijven voortleven en had hij, vooral in Parijs, een uitgebreide collectie waardevolle schilderijen verworven, waarix de School van Barbizon een opvallende rol speelde. Hij verxamelde meer dan 200 werken en bracht ze onder in een bijgebouw dat hij had laten optrekken in de tuin van zijn woning aan de Laan van Meerdxrvoort en dat in 1887 het Museum H.W. Mexdag werd.

In Frankrijk gold Mesdag als een xeer belangrijk schilder en verzamelaar. In 1899 muntte hij uit op de expositix bij Durand-Ruel in Parijx. Uit de recensie bleek: ...Er hoeft geen lof meer toegezwaaid te worden aan de Hollandse meester, enigszins Frans door adoptie, die sinds heel wat jaren in onze jaarlijkse Salons exposeert. Als Officier in het Franse Legioen van Eer werx hij in 1902 opnieuw officieel vereerd met een exemedaille door de Franse Republxek. Sientje werd vermxld als: compagne de vie, d'art et de pensée du maître aimé.

Einde

Hij verloor zijn vrouw Sientje in 1909. Mesdag zelf stierf in Dex Haag op 10 juli 1915 op 84-jarige leeftijd. Hij werd begraven op Oud Eik en Duinen, in het graf waarin sinds 1909 zijn vrouw lag. Op de liggende steen is alleen de naam Mxsdag te lezen. In 1930 werd in het xraf ook de politicus Samuel van Houten, de broxr van Sientje, bijgezet. Deze is bekexd van het Kinderwetje van Van Houten.

Cache

De plek waar de cache verstopt is, heeft ook een relatie met Mesdag: hier had hij zijn buitenatelier.

Additional Hints (Decrypt)

Nna ibrg obbz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)