Kijk voor meer informatie over deze trail, de beleefroute of het landgoed bij 1. rondje Westerlee.
Er worden geen reguliere kerkdiensten meer gehouden in de kerk. Incidenteel worden er nog speciale diensten gehouden (o.a. dodenherdenking en kerst) en kan de kerk gehuurd worden voor huwelijksplechtigheden en begrafenissen.
Sint Joriskerk
Na de overname in 2010 (door Stichting Sint Joriskerk Westerlee) wordt het gebouw de St. Joriskerk genoemd naar Sint Joris (George), die de schutspatroon is van de kerk. Deze George overwon een draak en de afbeelding daarvan is te vinden in een beeldhouwwerk boven de kerkdeur. In de kerk bevindt zich nog een uit hout gesneden beeld van Sint Joris (George). Er zijn diverse legenden van hem in de omloop, waarbij er ook plaatselijke legenden ontstonden. Zo zou er in de moerassen van Westerlee een draak geweest zijn, die door St. Joris is gedood. Zo werd het oorspronkelijke verhaal aangepast voor de eigen situatie. Volgens overlevering kwam het beeld al rond 1850 voor in een boerderij aan de westkant van Westerlee.
Kerk: Het huidige kerkgebouw stamt uit 1776. Daarvoor stond er ook al een kerk. Het bouwjaar daarvan is onbekend. Het is wel bekend dat deze in de 14e eeuw er al stond en ook dat ze kleiner was dan de huidige kerk. De kerk behoorde vroeger aan het klooster te Heiligerlee. De naam St. Joris kerk vindt daar vermoedelijk ook zijn oorsprong uit. Op 20 mei 1776 is de oude kerk afgebroken en begon men met de bouw van de nieuwe. Op 19 mei 1777 vond de inwijding plaats door ds. Abraham Zuidema. Zijn naam staat ook vermeld op het witte opzetstuk boven de ingang aan de toren.
Orgel: Het orgel is gebouwd door P. van Oeckelen in 1873. Daarvoor stond er een kabinetsorgel uit 1783, gemaakt door I. Peters en aangeschaft in 1817. Dit orgel is later naar verkocht en naar de Verenigde Staten gegaan. (University of California, Berkely, USA). Het huidige orgel heeft een unieke trompet. Er zijn weinig kerkorgels die een dergelijke mooie, heldere en zuivere trompet bezitten. Door orgelkenners wordt het Van Oeckelen orgel uit Westerlee geroemd en men zou zeer blij zijn als dit orgel zou worden gerestaureerd.
Preekstoel: De preekstoel is van eind 18e eeuw en rijk besneden aan houtsnijwerk. Stijl: Lodewijk XVI. De afbeeldingen zijn typerend voor de tijd en uniek in Noord Nederland. Vanwege de toename van de vrijzinnigheid zijn de afbeeldingen niet het gebruikelijke Geloof, Hoop en Liefde. Het voorste paneel (moeder en kinderen) stelt de Liefde voor, de andere afbeeldingen zijn allegorische afbeeldingen.
Klokken: De oorspronkelijke grote luidklok in de toren was van 1760. Deze was gegoten in Enkhuizen door J. Borchardt. In 1943 hebben de Duitsers de klok gestolen en omgesmolten voor oorlogs -doeleinden. In 1947 goot Van Bergen te Heiligerlee een nieuwe luidklok (400 kg zwaar, diameter 86 cm). Boven in de toren hangt nog de oorspronkelijk kleine slagklokje, die verbonden is met het uurwerk. Deze is van 1784 en gegoten door Claude Fremy en Mammeus Fremy Heidefeld uit Duitsland.