Over Landgoed Larenberg
Landgoed Larenberg is een uniek landgoed van ruim 24 hectare binnen de gemeente Laren. Ook is Larenberg een rijksbeschermde ‘complex historische buitenplaats’: alle onderdelen, gebouwen, objecten en groen, zijn met elkaar verbonden en vormen samen een onlosmakelijk geheel.
In 1833 kocht jonkheer mr. Cornelis Backer meerdere percelen van de Laarder- eng om deze tot één geheel te maken. Op het hoogste punt bouwde hij een landhuis, Larenberg. Huis, tuin, park en bijgebouwen werden ontworpen als een harmonieus geheel. Zo ontstond een nauwkeurig uitgedachte eenheid van uitzichten, vergezichten, kronkelende paden en gebouwen die perfect in het landschap pasten. Een zorgvuldig gecreëerd arcadisch landschap.
Anno nu is Larenberg een van de groene longen van het Gooi. Met parkbos, weide en akkers, tuinen, het verschil tussen hoog en laag en de crème geschilderde, gedistingeerde gebouwen begeleidt Larenberg de bezoekers en bewoners van Laren vanaf de A1 naar het hart van het dorp. Larenberg heeft meer kwaliteiten. Het grootste deel van het landgoed opengesteld voor bezoekers. Er is een koetshuis uit de tachtiger jaren van de 19de eeuw, er staan historische kassen en er is een beschermde zichtas vanaf het terras van het huis richting het dorp. Deze zichtas was lang voor de monumentenwet al beschermd door middel van een servituut.
Bron: Stichting Vrienden Landgoed Larenberg
Park, tuin & bos
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG
Deze buitenplaats is in zijn geheel ontworpen door architect J.D. Zocher jr. In 1833 kocht jonkheer mr. Cornelis Backer meerdere percelen van de Laardereng om deze tot één geheel te maken. Op het hoogste punt liet hij zijn landhuis bouwen, Larenberg. Het huis werd ontworpen door architect J.D. Zocher jr., die ook de bijgebouwen en de parkaanleg ontwierp. Zo ontstond een nauwkeurig uitgedachte eenheid van vergezichten, kronkelende paden en gebouwen die perfect in het landschap pasten. Backer liet ook een Zwitserse boerderij bouwen op zijn landgoed. De tuin werd voor een groot deel ingericht als akkerland. Na het vertrek van Cornelis Backer in 1850 naar Zwolle, waar hij Commissaris van de Koning werd, kwam de buitenplaats in verschillende handen, tot Anton Frederik Insinger de buitenplaats in 1897 op een veiling kocht. De buitenplaats is nu in bezit van zijn nazaten.
Larenberg kent een fraai landschapspark van de hand van J.D. Zocher jr dat eveneens deel uitmaakt van het rijksbeschermde ‘complex historische buitenplaats’. De grasvelden rondom het huis waren ten tijde van Cornelis Backer akkerlanden. Het park is zo ontworpen dat vanuit het huis vrije vergezichten over de lager gelegen gebieden ontstonden, waaronder ook het dorp Laren. Verder zijn er kronkelende paden aangelegd, die langs de weilanden en tussen boomgroepen voeren. De wandelaar moest volgens het ontwerp telkens verrast worden door andere uitzichten en samenstelling van bomen, struiken en weidegrond. Aan de noordzijde van het terrein, begrensd door de Julianalaan en de Leemzeulder, is eind negentiende eeuw een uitgediepte miniatuurvallei aangelegd. Al wandelend komt de bezoeker langs verwarmde kassen, een dienstwoning en de tuinmuur. Aan de Paviljoensweg ligt de zeer verbouwde Zwitserse Chalet, dat functioneerde als boerderij voor de buitenplaats. Larenberg is door de combinaties een bijzonder arcadisch landgoed.
Bron: Oneindig Noord-Holland.
De cache
Beschrijving is aangepast op 03-01-2022 ivm een wijziging.
Het is een korte multi, de totale afstand is 1,6 kilometer. De route gaat door het bos van Larenberg en niet door de parken zelf.
Het begin van de route.
Ga naar de ingang van het bosje. De ingang vind je op N 52° 16.135 E 005° 13.020. Het ziet er naar uit dat dit een gewoon oud hek is (wat het feitelijk ook is), maar je mag er gewoon doorheen. Sinds 2012 (als ik goed geïnformeerd ben), is het bos vrij toegankelijk. Dat is ook te lezen op het bordje achter het hek.
Met hoeveel schroeven is het bordje bevestigd aan de paal? Antwoord is A.
Bepaal de woordwaarde van het woord wat naast het stelletje staat
en stapeltel deze uitkomst. Antwoord is B.
Waypoint 1.
Loop nadat je het hek bent gepasseerd links het heuveltje op naar het volgende punt. Dit kan je vinden op
N52 16.104 E005 12.(A+B)(2xA)6
Op dit waypoint tref je een bankje aan.
Wie heeft de ombouw mogelijk gemaakt?
- Landgoed Larenberg C=5
- Goois Natuur Reservaat C=9
- Lakeland Foundation C=7
Waypoint 2.
N 52° 16.0C8 E 005° (B+C).8(A/2)1
Hier aangekomen sta je:
- In een grote "kuil" D=9
- Op een "berg" D=6
- Op een zandvlakte D=3
Waypoint 3.
N 52° C+D.012 E 005° 12.D2C
Alweer een bankje, maar nu met een prachtig uitzicht.
Wat valt je hier op?
- Het bankje is te rond om lekker op te zitten E=6
- Deze bank heeft geen rugleuning E=2
- Deze bank staat op 6 poten E=8
Waypoint 4.
N 52° (A+D+E).(C+E)(A-E)9 E 005° 12.(C+E)C8
Je staat hier op een "kruispunt". Hoeveel paden komen hier samen (het doodlopende pad niet meetellend).
F=5
F=8
F=3
Waypoint 5.
N 52° 16.(C-A-F)03 E 005° 1F.(F-E)B7
Hier aangekomen sta je bij een hele grote, dikke ???
- Berk G=1
- Sequoia G=6
- Beuk G=8
Final
De cache kan je vinden bij onderstaande coördinaten. Deze cache is niet zozeer neergelegd voor de cache zelf, maar om je bekend te maken met dit mooie maar onbekende stukje bos.
loop niet het privé pad op als je naar de cache loopt.
N 52° (G*E).(G+B+F)4 E 005° (G+B).(G-B-F)B7
De cache is geplaatst met toestemming van Goois Natuur Reservaat. Waarvoor mijn dank. U dient zicht te houden aan de richtlijnen van het Goois Natuur Reservaat, maar ook de richtlijnen van Larenenberg zelf.
- De terreinen van Goois Natuurreservaat zijn alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang
- Blijf op de paden, alleen voor de cache moet je er een stukje vanaf
- Honden zijn toegestaan op het terrein, uitsluitend aan de lijn
- Laat de natuur heel en laat geen rotzooi achter
- neem de overige geldende regels in acht
- BYOP