Skip to content

Church Micro BE CMB400 - Tienen, Sint-Germanuskerk Multi-Cache

This cache has been archived.

Carizmi: Een Nieuw jaar een nieuw begin .Wij doen onze eigen zin :-) :-)

More
Hidden : 11/1/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Parochiekerk Sint-Germanus



Beschrijving

De parochiekerk Sint-Germanus is een voormalige collegiale kerk. Deze kerk, gelegen op een hoogte in het centrum van de stad, beheerst de hele omgeving. Ze werd de zetel van een seculier kapittel van het bisdom Luik in 1189-1190. Wegens haar westblok gaat ze door voor een der voorname verwezenlijkingen van de romaanse middeleeuwse architectuur in Brabant. De huidige plattegrond omvat een rechthoekige westbouw, drie beuken van vier traveeën, een hoog, sterk vooruitspringend transept en een vier traveeën diep koor, uitlopend op een vijfzijdige apsis en geflankeerd door zijkoren. Aan de noordkant, sacristie en kapittelzaal uit de 17de eeuw (gerestaureerd).

 

Historiek

Achter het westblok stond voorheen een romaanse kerk uit de tweede helft van de 12de eeuw die bewaard gebleven is tot in de 14de en 15de eeuw (binnenin sporen van eerste pijlers). Het grondplan van de collegiale kerk bestond uit drie beuken van vijf traveeën op pijlers, een "laag" transept van het Maasromaanse type en een boven de crypte gebouwd koor met vlakke sluiting gevat tussen twee oosttorens, waarvan de bovenverdieping verlevendigd waren met een muurversiering in de aard van die van de toren te Herent.

Het westblok werd eraan toegevoegd tijdens de eerste drie decennia van de 13de eeuw, en gewijzigd gedurende de 16de eeuw. Grootse, rechthoekige gesloten onderbouw opgetrokken uit kwartsiet van Overlaar met verwerking van Gobertange-zandsteen voor de gebeeldhouwde elementen; stevige compositie die teruggaat op de Maas- en Rijnlandse voorbeelden uit de vorige eeuw. Oorspronkelijk twee verdiepingen hoog massief, ingebouwd tussen de uitstekende torens die aan de westzijde verbonden waren door middel van een opengewerkte galerij; de uiterste elementen van laatstgenoemde zijn nog ten dele behouden gebleven. Westgevel verstevigd in 1555 bij de oprichting van de geweldige centrale toren; deze vertoont in zijn algemene ordonnantie een opvallende nabootsingsdrang ondanks de renaissancemotieven aan de zuilen en het hoofdgestel der klokkenverdieping (ook opnieuw gebruikt materiaal). Barokke torenspits van 1713.

 

Beschrijving

Binnenin zien de drie grote, reeds met kruisribgewelven overkluisde ruimten van de westbouw op de begane grond uit op de drie beuken; ook aanwezigheid van een tribune. Grote overwelfde zaal op de bovenverdieping (zie Maastricht en Nijvel). Rijk gebeeldhouwde versiering ter verfraaiing van de kapitelen (gotische inslag) en van de aanzet der ribben; centrale sluitsteen met Paaslam; eigenaardige gebeeldhouwde friezen, met archaïsche invloed, onder de uitkraging van de boog tussen toren en beuk.

Aan de huidige gotische kerk werd het werk kort na 1300 begonnen met het koor. Opstand in de aard van die van het schip, doch heden minder goed verlicht door het aanbrengen van lagere gewelven, kort na de brand van 1635. Bakstenen zijkoren met vlakke sluiting dagtekenend van 1669; overkluizing door middel van late kruisribgewelven met van caissons voorziene scheibogen.

Strenge hoofdbeuk van zandsteen uit de tweede helft van de 15de eeuw; opstand bestaande uit zware, kapiteelloze zuilen, arcades en een cordon, waarboven met loofwerk versierde kraagstenen de lenden van het bakstenen gewelf opvangen; tussenin, pseudo-triforium ten dele verfraaid met een balustrade. Brede overwelfde zijbeuken uit dezelfde tijd gekenmerkt door sommige vlakke sluitstenen en de eigenaardige sokkels, ter ondersteuning van de ribben, die een geheel vormen met de zuilschachten van de beuk; brede vensters met flamboyante tracering. In het noorden, klein bak- en zandstenen portaal in voortzetting van de gotische stijl (17de eeuw); in het zuiden, renaissancistisch portaal van arduin (16de eeuw).

Dwarsarmen heropgebouwd van zandsteen met speklagen van kwartsiet tijdens de 16de eeuw, na de ramp van 1536 (circa 1536 in het noorden en circa 1557 in het zuiden). Brede vensters met gecontourneerd maaswerk; triforium in navolging van dat van de beuk. Tegen de zuiddwarsarm, een renaissance portaal met fraaie nis (doorbroken door de vensterdorpel). Ernaast, classicistische votiefkapel gedateerd 1771.

 

 

 

Zoek op de respectievelijke waypoints naar de info die je nodig hebt :

 

WP 1

 

Jullie staan hier voor één van de toegangsdeuren van de kerk in de linkerhoek voor de kerk staat een kapelletje , boven de deur staat een jaartal daar neem je de twee laatste cijfers van , niet stapeltellen . Dit is A

 

Aan de deur staat een blauw-wit bordje beschermd monument , van wie is de originele beiaard ?

Jullie zetten de Naam en Voornaam om volgens het principe A=1 en dit herleiden jullie tot één cijfer . Dit is B

 

Voor de ingang van de deur ligt er een oude , blauwe steen . In die steen staan er woorden gegraveerd ééntje is nog zeer goed leesbaar en begint met de letter H . Dit woord zetten jullie om volgens het principe A=1 ,

niet stapeltellen . Dit is C

 

WP 2

 

Jullie zien hier een grote klok staan , de namen die beginnen met een W en een G zetten jullie om volgens het principe A=1 , niet stapeltellen . Dit is D

 

WP 3

 

Jullie staan hier voor de tweede toegangsdeur , hoeveel uitgehouwde beelden tellen jullie onder de pijlers ?

Dit is E

 

Welk soort type kerk is de Sint-Germanuskerk samen met 23 andere kerken in Vlaanderen en 6 in Wallonie ? Woord omzetten volgens A=1 en niet stapeltellen .

Dit is F

 

WP 4

 

Boven de toegangsdeur in het portaal is een raam , hoeveel ruitjes tellen jullie in het raam ? Niet stapeltellen .

Dit is G

 

Loop even verder door naar de Vrijthofstraat.De trap waar jullie nu staan gaat richting Hennenmarkt , hoeveel tredes tellen jullie ? Niet stapeltellen.

Dit is H

 

FORMULE

 

N 50 ( A * C * E ) + ( D * F ) + ( F * G ) + ( B * F ) – 29

 

E 004 ( D * F * 2 ) – ( F * H ) – ( A * H ) + A + H + 2

 

Wij hebben met plezier mee gewerkt aan de reeks CMB's en het doet ons ook plezier dat we als reeksnummer voor deze CMB het nummer 400 krijgen , die 400 zal voor ons de laatste zijn die we leggen met een CMB nummer .

De CMB's hebben een enorme boost gekend en er ook voor gezorgd dat er wat meer multi's op de kaart kwamen , merendeel der CMB's zijn multi's .

Onze cacher-collega's uit het Zuiden van het land werden eveneens aangetast door het virus van de CMB's en zijn daar ook aan een steile opmars bezig .

We hebben 20 CMB's gelegd waarvan er 2 over de taalgrens liggen .

Onze CMB's zullen bekroond worden met een bonus , er waren geen codes aanwezig in de caches , maar we hebben iets uitgedokterd waarmee elke Geocacher die onze CMB's deed in staat moet zijn om de bonus te vinden .

 

Team Borderke Izzy



**************************************************

Deze geocache maakt deel uit van de Church Micro Belgium serie geocaches.
Meer informatie over deze reeks kan U hier vinden:
Church Micro Belgium geocaches.

**************************************************

Additional Hints (Decrypt)

Ubrx

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)