Skip to content

Ertveldpolder Multi-Cache

Hidden : 4/14/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Ertveldpolder

De Ertveldpolder is onderdeel van Natuurpark De Diezemonding, dat daarnaast bestaat uit Dieskant, Henriëttewaard en Fort Crevecoeur. De Diezemonding is een ecologische schakel tussen de Maas en de Brabantse beekdalen.

Praktische informatie

De Ertveldpolder is vrij toegankelijk en bevat nauwelijks paden. De meeste paden zijn gemaakt door de grote grazers die hier vrij rondlopen. Het gebied nodigt uit om heerlijk doorheen te struinen, en dat is ook toegestaan (en bij deze multicache zelfs noodzakelijk), mits men rekening houdt met de aanwezige dieren. Verstoor geen broedende vogels en houdt minimaal 25 meter afstand tot de grote grazers, vooral als ze kleintjes hebben. Honden moeten aan de lijn blijven. Doe een lange broek aan in verband met prikstruiken en draag stevig schoeisel. In perioden met hoog water loopt een deel van de polder onder water, voor die gevallen geeft de beschrijving een alternatieve route, waarbij sommige waypoints worden overgeslagen. Ook kan het gebeuren dat de grote grazers het onmogelijk maken om WP4 en/of WP5 te bereiken. Gebruik in dat geval ook de alternatieve route. Zie de hint. De route is ongeschikt voor rolstoelen en kinderwagens. De route is ongeveer 2 km lang en vergt, inclusief puzzelen ongeveer een uur.

Historie

Om ’s-Hertogenbosch in te kunnen nemen legde Frederik Henkdrik in de zeventiende eeuw rond de stad een aanvalslinie aan. Een groot deel van die linie kun je nog altijd zien. Soms maar een klein beetje, door de kleine hoogteverschillen, soms heel duidelijk in de vorm van oude dijken. De huidige dijk naar Engelen ligt iets noordelijker dan de oorspronkelijke dijk. Die is nog zichtbaar vanaf het informatiepunt bij WP 1 in de vorm van kleine hoogteverschillen langs de linkeroever van de plassen. Deze plassen zijn de zogenaamde Franse Wielen en zijn restanten van vroegere dijkdoorbraken. Het oude dijkje vormde eeuwenlang de verbindingsroute tussen de voormalige dorpen Orthen en Engelen (tegenwoordig wijken van de stad ’s-Hertogenbosch).

Recente Historie

Nadat de polder was "teruggegeven aan de natuur" heeft de beroemde en beruchte Cache Owner Geopatra hier op 13 juli 2009 al eens een fraaie multi/mystery cache uitgezet, waar gezien de logs veel plezier aan beleefd is. Helaas was deze cache nogal onderhoudsgevoelig, en hij moest helaas 4 jaar later, op 31 juli 2013, gearchiveerd worden. Voor liefhebbers van de struinverhalen uit die periode is hier de link naar de oude cache:

https://www.geocaching.com/geocache/GC1N8CT_diezemonding-struinjuweel

 

Tegenwoordige tijd

In 2015 is de Ertveldpolder opnieuw ingericht. Een deel van de oorspronkelijke kade is verwijderd, waardoor de polder bij hoogwater vaker overstroomt. In het waterrijke moerassige gebied dat hierdoor is ontstaan vinden bijzondere planten en dieren een plek om te leven, waaronder diverse watervogels, amfibieën en libellen. Met een beetje geluk kom je de grote grazers tegen. Er lopen oerrunderen (Rode Geuzen) en Konikpaarden. Die mogen niet wennen aan contact met mensen, dus haal ze niet aan. Als ze kleintjes hebben (dat gebeurt ieder voorjaar), loop er dan met een grote boog omheen en loop vooral niet tussen moeder (of vader) en kind door.

Parkeren

U kunt de auto of fiets stallen op locatie

N51°42.721  E005°17.386

 

Waypoints

Deze Multi heeft 7 waypoints en een eindcache.

Loop vanaf de parking naar WP1:

WP1:  N51°42.711  E005°17.374

 

Het object op dit waypoint is soms overwoekerd door brandnetels. Zoek eventueel een tak om ze weg te maaien.

U vindt hier een informatiezuil. Hoeveel kilometer lang (afgerond naar beneden op een geheel getal) was de aanvalslinie die Frederik Hendrik liet aanleggen? Noteer het antwoord en stapeltel tot 1 cijfer. Dit is letter A.

 

WP2:  N51°42.7(A-2)0  E005°17.3AA

 

U staat nu bij de ingang van de Ertveldpolder.

U treft hier een bord aan met een mobiel telefoonnummer.
Noteer de volgende getallen:
Het laatste cijfer is B
Het een-na-laatste cijfer is C
Het laagste cijfer (de 06 niet meegerekend) is D

 

Ga door het hek en struin naar WP3.

 

Dit deel van de route kan bij hoog water onbegaanbaar zijn. In dat het geval, ga dan terug naar de parkeerplaats, passeer de wildroosters en de oversteekplaats van de runderen en de paarden en ga scherp rechtsaf de Kerkhoekweg in. Zo kunt u, over het asfalt, via een niet minder mooie route, ook bij WP3 komen.

 

WP3:  N51°42.(A+2)(C+C)(A+B)  E005°17.B(A+A)C

 

Voor 2015 liep de Kerkhoekweg hier rechtdoor en met een bocht naar rechts terug naar de Engelsedijk. Op sommige kaarten, ook die van Google Maps, staat die weg nog. Het eerste stuk, net achter het hek, is nog in tact. Daarachter is de weg verwijderd / overwoekerd / onder water. Volg deze weg niet, maar struin naar WP4. U kunt bij hoog water ook via de grindweg naar WP4. Volg dan de grindweg, die naar een parkeerplaats leidt, en ga rechtsaf de dijk op. Verlaat de dijk weer achter het electriciteitshuisje (GR-markering). Bij heel hoog water en/of veel modder kunt u WP4 en WP5 niet met droge voeten bereiken. Volg in dat geval het dijkje (GR-route). Dat is een shortcut naar WP6 (echter wel een minder mooie route dan via WP4 en WP5).
Kijk dan in de hint voor de coordinaat van WP6.

 

WP4:  N51°42.(A+2)DB  E005°17.DBC

 

U treft hier een object aan met een Z-nummer. Noteer het eerste cijfer achter de Z. Dat is letter E.

Vervolg uw struinroute naar WP5.

 

WP5:  N51° 42.(A+2)(C-B)(E+B)  E005°16.(A+E)D(A+C)

 

Op dit waypoint staat een hele sterke boom. Ondanks dat zijn kroon afgebroken is en hij van binnenuit helemaal opgegeten is leeft hij gewoon verder als holle boom. Uit zijn staketsel groeien toch elk jaar weer nieuwe takken en bladeren. Hij overleefde zelfs een graffiti-aanval.

Welke kleur heeft de Graffiti-artiest gebruikt? Stapeltellen levert de waarde voor F.

Struin vervolgens verder naar WP6.

 

WP6:  N51°42.(B+E)(F+E)(A+B)   E005°16.(E+F)(A+D)(C-B)

 

Zijn WP4 en/of WP5 onbereikbaar vanwege hoog water of grote grazers, of heeft u de shortcut vanaf WP3 genomen, kijk dan in de hint voor de coördinaten van WP6.

Op WP6 bevindt zich een object met een nummer. Tel de cijfers op. Dat is letter G.

Struin verder naar WP7:

 

WP7:  N51°42.(C+E)(B+C)(A-B)  E005°16.(E+C)CB

 

Wat is het nummer van de linie? Stapeltel dit nummer. Dat is letter H.

Vervolg je tocht nu verder via de weg. De Ertveldpolder ligt links en rechts van de weg, dus vergeet niet om je heen te kijken. De Rode Geuzen en Konikpaarden kunnen zich aan beide zijden van de weg bevinden. Ze kunnen ongehinderd de weg oversteken tussen de wildroosters vlakbij de parkeerplaats en WP 1.

De eindcache ligt op de volgende locatie:

 

CACHE: N51°42.(H-2)(F-B)(H-E)  E005°17.G(A+D)(C-B)

 

Additional Hints (Decrypt)

Ubbtjngre bs Xhqqr Fubegphg: 
JC4: R = N + O; fyn JC5 bire.
JC6 yvtg bc A51° 42.(N-O+P)(N+O+P)(N+O)	R005° 16.(N+O+P)N(P-O) 
RvaqPnpur: Xehvfchag yriraqr ra qbqr obbz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)