Skip to content

Grebmolen Traditional Cache

Hidden : 4/19/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Grebmolen heeft een apart plekje in ons hart. Het is de molen die, samen met onze mooie VW Kever, diende als achtergrond voor onze trouwfoto’s in 1998. Vrijwel dagelijks rijdt Kip langs de molen op weg naar haar werk in Warmenhuizen. Eigenlijk best een mooi plekje voor het plaatsen van een geocache!
Voor het plaatsen van de cache is toestemming verleend door molenaar Bart Slooten en de eigenaar van de molen, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.



De Grebmolen is een in 1875 gebouwde Poldermolen met een eiken houten achtkant bij Huiskebuurt in het buitengebied van Warmenhuizen. De molen, die een eerdere schepradmolen verving die na blikseminslag was uitgebrand, is een zogenaamde grondzeiler. Samen met een elektrisch gemaal bemaalt de molen de 162 hectare grote Grebpolder en verzorgt de onderbemaling van de polder Geesterambacht.
Tot 1925 heeft de molen de Groeterpolder uitsluitend op windkracht bemalen. Het gevlucht is uitgerust met remkleppen volgens het systeem Fauël op beide roeden
De molen is verder uitgerust met een stalen vijzel, die het water uitmaalt in de polder Geestmerambacht.

De Grebpolder vormt een lager gedeelte binnen de polder Geestmerambacht, en is vanouds verdeeld in twee delen, de Oude of Weidgreb en de Nieuwe of Rietgreb. De Weidgreb bestond uit oud land en werd krachtens een uitgiftebrief van Lamoraal, Graaf van Egmond van 31 oktober 1547, in het daaropvolgende jaar drooggemaakt. De droogmaking van de rietlanden van de Nieuwe Greb volgde kort daarna. Beide delen die door het polderwater van Geestmerambacht van elkaar waren gescheiden, waren onderling verbonden met een grondduiker. De bemaling ervan heeft volgens oude kaarten altijd plaats gehad door een achtkante molen, die vanaf het begin gestaan heeft op de plaats van de huidige molen.

Nog voor 1819 is in de bemaling van de Greb opgenomen een gebied van ca. 17 hectare genaamd de Rekerkoog. Dit tussen de Greb en het Noordhollands Kanaal gelegen poldertje had vroeger een eigen molentje. Op een van kort voor 1680 daterende kaart staat het aan de oostrand van de Rekerkoog aangegeven. Het molentje is al voor 1819 verdwenen, maar zijn voorboezem was tot aan de ruilverkaveling in 1956 nog aanwezig.

In 1875 brandde de achtkante schepradmolen van de Grebpolder door blikseminslag af, waarna in datzelfde jaar de huidige vijzelmolen werd gebouwd door molenmaker K. Kriller voor ongeveer 8.875 gulden.
Lange tijd werd de molen ook gebruikt voor het inmalen van water ten behoeve van de rietgronden in de Nieuwe of Rietgreb. De scheidingssloot tussen beide delen van de polder werd dan jaarlijks gedurende zekere tijd van het water van Geestmerambacht afgedamd om als toevoerleiding naar de Rietgreb te dienen.

Het in de Oude of Weidgreb ingelaten water van de polder Geestmerambacht werd vervolgens in de afgedamde sloot zo hoog opgemalen, dat het over de kade van de Rietgreb stroomde en deze onder water zette. In 1909 werd besloten dit inmalen te staken, mede vanwege de toen lage rietprijzen, en sindsdien is de rietcultuur geleidelijk uit de polder verdwenen.

Tot 1925 is uitsluitend op windkracht gemalen. In dat jaar werd bij de molen een klein hulpgemaaltje geplaatst in de vorm van een houten vijzel die door een benzinemotor werd aangedreven. De Grebpolder is in 1956 verkaveld en daarbij in vier verschillende afdelingen met een eigen peil verdeeld. In het kader van de verkaveling werd het door de molen bemalen oppervlak vergroot van 114 tot 162 hectare doordat aan de Grebpolder een stuk tussenliggend en meeverkaveld land van de polder Geestmerambacht werd toegevoegd. Bij die gelegenheid is de molenvijzel vernieuwd, voor diepere bemaling geschikt gemaakt en voorzien van een dieselmotor als hulpkracht.

In 1969 werd in het kader van de ruilverkaveling Geestmerambacht het gebied rond de Grebpolder verkaveld en is het polderpeil er ca. 1,2 meter verlaagd. Drie afdelingen laten hun water nu rechtstreeks af op het Geestmerambacht. De andere afdeling, met een oppervlak van circa 108 hectare wordt nog bemalen. Hiervoor is toen naast de molen een klein elektrisch vijzelgemaaltje geplaatst. De molen is als gevolg hiervan buiten bedrijf gekomen maar wordt sinds 1972 toch weer geregeld in werking gesteld.
Om verrotting van de fundering te voorkomen wordt het water in de voorwaterloop sindsdien door middel van een damwand met overstort en pompje kunstmatig op de hoogte van het voormalige polderpeil van bet Geestmerambacht gehouden.

De bovenas is, met een (inmiddels vervangen) buitenroe en kruilier, in 1930 aangebracht en afkomstig van de in dat jaar gesloopte korenmolen van het naburige Koedijk.
In 1986 brak tijdens het malen de binnenroede. Hierdoor ontstond ook schade in de kap en moest de molen een tijd stilstaan. In 1988 werd alles grondig hersteld. Bij het vernieuwen van de staart werd helaas de historische kruilier afgevoerd en vervangen door een groot kruirad.
In november 2015 is onderhoud uitgevoerd aan de Grebmolen. Twee velden van de kap zijn voorzien van nieuw riet, houtrot werd hersteld en de gehele molen is geschilderd. In 2016 zal de tweede helft van het onderhoud worden uitgevoerd: een nieuwe staartbalk en spruiten worden vervangen.

Bronnen
Nederlandse Molendatabase
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Facebook pagina : Grebmolen

Bij deze mooie molen hebben we een cache geplaatst. Geniet van het uitzicht en de rust in dit gebied.

In verband met de veiligheid is het niet toegestaan om het gebied te betreden binnen het hek rondom de molen. De cache ligt daar dus niet.
We vinden het leuk als je bij je log een foto plaatst van je team en de molen !

Veel plezier, kip&beer

Additional Hints (Decrypt)

AVRG OVAARA URG URX BS QVPUGOVW QR ZBYRA MBRXRA. Rira erxxra, znne ynnt ovw qr tebaq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)