KRUIWEGE
+/- 12 km
Ideaal te voet of met de fiets.
Parking: N50°49.359 E003°01.886
Handige tools: magneetstok, pincet.
Deze geocache route loopt in een lus doorheen de landelijke wegen van Kruiseke, Wervik en Geluwe. Vandaar de naam "Kruiwege", die een samenvoeging is van de eerste letters van elke gemeente.
Tijdens de wandeling kan je genieten van de mooie uitzichten en de mooi gerestaureerde hoevetjes.
Vergeet niet de codes, die in de caches zitten, te noteren, om Kruiwege 23 te vinden.
N AB°CD.EFG E HIJ°KL.MNO
Dit is mijn eerste reeks die ikzelf leg, samen met mijn echtgenoot, schoonzus en schoonbroer (ook allen prille geocachers). Dus, is deze route voor ons een hele uitdaging! We hopen dat jullie zullen genieten van de wandeling (en de caches)! Mogen wij vragen om alle caches met zorg terug te plaatsen.
Vinkoogje, Luibeerke en Hidisica.
(Alle caches werden gelegd met toestemming van Stad Wervik en de grondeigenaars, gelieve dan ook zorg en respect te hebben voor de omgeving).
Wervik is een van de oudste steden in België, en is gelegen in de provincie West-Vlaanderen. De stad ligt langs de Leie, die er de grens met Frankrijk vormt. Aan de overzijde van de Leie ligt de Franse gemeente Zuid-Wervik (Wervicq-Sud).
De streek staat bekend voor zijn tabaksteelt. In de stad bevindt zich het Nationaal Tabaksmuseum.
De Sint-Medarduskerk is een van de grootste kerken van West-Vlaanderen en opgetrokken in verschillende stijlen (Romaans, maar grotendeels in gotiek: het koor en een deel van de kruisbeuk in Scheldegotiek, de rest in Brabantse hooggotiek).
Naast Wervik-centrum ligt in de gemeente nog de deelgemeente Geluwe, iets ten noordoosten van Wervik, en het gehucht Kruiseke, een landelijk dorpje ten noorden van Wervik.
Geluwe is een deelgemeente van Wervik sinds 1976. De uitspraak in het plaatselijke dialect luidt Hilwe.
De naam Kruiseke zou teruggaan op het feit dat de eerste geloofsboden de ingewortelde aanbidding van bomen niet volledig konden uitroeien. Aan verschillende bomen werd dan ook een kruis aangebracht, zo ook aan de vermaarde eik gelegen tussen Wervik en Geluwe, vandaar de naam KRUIS – EIK, nu Kruiseke.