Skip to content

Hemmelig heden #11 Traditional Cache

A cache by U38 Message this owner
Hidden : 11/8/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Kongenshus Hede

Kongenshus Hede er et af landets største sammenhængende hede arealer på omkring 12 km2

Under sidste istid standsede isens fremrykning langs en linje, der strakte sig fra Viborg til Vesterhavet og fra Viborg mod syd ned gennem Jylland.

Smeltevandet fra isen skabte store sletter, som i tidens løb blev gennemskåret af mindre smeltevandsfloder med forskellige retninger.

En af sletterne er Alheden, der i dag mest opleves som et fladt landbrugslandskab, hvor udsigten hele tiden brydes af læhegn.

Efter istiden blev sletterne dækket af skov, som forsvandt igen, efterhånden som skoven blev fældet for at give plads til marker og græsning.

Den sandede jord kunne ikke tåle den voldsomme udnyttelse, og efterhånden bredte heden sig ind over det tidligere landbrugslandskab. Da Alheden havde sin største udbredelse i 1700-tallet, dækkede den 50.000 ha. Kongenshus Hede er med sine 1.200 ha en af de sidste rester af Alheden.

På Kongenshus Hede ses både slettelandskabet og terrasser og slugter dannet af smeltevand. 

I 1754 gjorde en tyskfødt officer, Ludvig von Kahlen, det første forsøg på at genopdyrke heden. Det skete med kongelig velsignelse og støtte, bl.a. til opførelse af en beboelse – "Kongens–hus".

Som det ses i dag, mislykkedes forsøget, og arealerne fik lov at ligge hen som hede. Von Kahlens hus er for længst borte, men har ligget nær det nuværende Kongenshus Hotel.

I 1913 blev der oprettet en ren-park på heden. Dyrene blev passet af en samisk familie. Renerne kunne dog ikke tåle det danske klima, og projektet blev opgivet i 1923.

Det hårde slid med at opdyrke hederne rundt i landet lykkedes så godt, at der i 1950 kun var ca. 2 % hede tilbage. Derfor ændrede holdningen til "den golde hede" sig så meget, at nogle af de vigtigste heder kunne fredes. I 1953 blev Kongenshus Hede således fredet for at sikre selve heden. Samtidig blev der oprettet en mindepark for at mindes de bønder, der havde været med til at "bryde heden" i hele Jylland. I en af de store slugter er der indrettet en mindedal og en mødeplads, hvor der er opsat over 300 mindesten over disse pionerbønder.

Lyng, der får lov til at passe sig selv, dør efterhånden. For at holde lyngen "ung" og for, at heden ikke skal gro til i skov, bliver lyngen slået og græsset af får. Hyrden, der har opsyn med fårene, holder i løbet af s.ommeren opvisning med hyrdehundene, opslag om tidspunkt kan ses på hjemmesiden for Kongenshus

Additional Hints (No hints available.)