|
|
El carbó mineral és el combustible fòssil que va alimentar les màquines de vapor al llarg de la revolució industrial i va ser l’energia característica d’aquesta època.
El carbó té la categoria de combustible fòssil per l’origen orgànic que té. S’ha format en un procés geològic que es va iniciar fa aproximadament uns 300 milions d’anys, en el període Carbonífer, el qual forma part d’un període molt més ampli, el Paleozoic.
Els jaciments s’originen a partir de residus vegetals: troncs, branques, plantes, fulles, que van quedant dipositats en el fons de zones pantanoses, en diferents estrats, i es van descomponen, primer en un ambient amb oxigen i amb el temps van quedant coberts de sediments, donant pas a un procés de descomposició anaeròbic, és a dir, sense oxigen.
Els fenòmens geològics al llarg de molts anys sotmeten aquestes masses a grans pressions i increments de temperatura que afavoreixen el procés de transformació de la matèria orgànica en carbó.El procés de carbonització provoca una gran retenció del carboni, principal component del carbó, que li confereix la propietat de combustible. Conté, però altres elements com l’hidrogen, l’oxigen, òxid de ferro, sofre, etc.
La formació del carbó és un cicle natural de transformació de la matèria vegetal que segons les condicions geològiques i el període de formació i la seva antiguitat, dóna lloc a diversos tipus de carbó amb característiques diferents. El carbó de més antiguitat és l’antracita, i que abans d’esdevenir antracita ha passat per cada un dels estadis anteriors: torba, lignit, hulla.
|
|
|
|
La combustió del carbó és una reacció química exotèrmica (que desprèn calor) i genera un conjunt da gasos residuals com el diòxid de carboni (CO2),hidrogen (H2), òxids de sofre, òxids de nitrogen, entre d’altres. Quan la combustió no és bona, per la manca d’oxigen, es desprèn el monòxid de carboni (CO) que és molt tòxic.
Els gasos emesos no són inofensius. Causen un impacte molt important al medi ambient.
El diòxid de carboni és un dels gasos responsables de l’efecte hivernacle en el planeta. L’efecte hivernacle s’ha incrementat per l’ús massiu de combustibles fòssils,com el carbó, el qual està provocant l’increment continuat i sostingut de la temperatura a la superfície de la Terra.
Els òxids de nitrogen i de sofre, al barrejar-se amb la humitat de l’ambient o amb l’aigua de pluja reaccionen químicament donant lloc a àcids molt corrosius, fenomen que s’ha anomenat pluja àcida.
La pluja àcida fa malbé la vegetació on es diposita i redueix la fertilitat de les terres, inutilitzant-les per al conreu.
A Catalunya no ha hagut jaciments de carbó importants. A Sant Joan de les Abadesses s’hi explotà l’hulla, però no va resultar rendible, atès que era més econòmic portar-la de Langreo (Astúries) o de Newcastle (Anglaterra).
Els jaciments carboners del Berguedà eren de lignit, destinats bàsicament al consum local, i amb un alt contingut de sofre.
A la zona del del Berguedà es poden comptabilitzar més de 150 mines, algunes de les quals són:
|
|
|
|
La Colònia de Sant Corneli va ser un dels nuclis miners més important de Catalunya del segle XX. Carbones de Berga S.A. va mantenir l’activitat fins l’any 1991.
A partir d’aquest moment la colònia es va anar quedant deshabitada. Ara, amb prou feines hi viuen unes seixantena de persones, la majoria grans.
Tot i aixi s’han creat varis projectes de reconversió de la zona. El més important és el del Museu de les Mines de Cercs.
La iniciativa va sorgir en el 91, quan Carbones de Berga S.A. va cedir a l’Ajuntament de Cercs els espais urbans de la colònia de Sant Corneli. Aquest museu, inaugurat l’any 1998, està vinculat al Museu Nacional de la Tècnica de Catalunya.
Consta d’un edifici on es mostren per una part elements de la mineria del carbó, i de l’altra com es vivía en les colònies mineres. També es pot visitar una galeria de mina (Sant Romà) amb un petit tren miner, on s’explica d’una manera cronològica els diferents sistemes d’explotació.
Per registrar l'Eartchache, cal que respongueu correctament les següents preguntes mitjançant mail.
Una vegada hagueu rebut la confirmació d'haver contestat correctament les preguntes, feu el registre i, opcionalment, afegiu-hi una foto de la vostra visita.
1. Descriu breument com es forma aquests tipus de carbó: torba, lignit, hulla.
2. Quint tipus de carbó s'extreia d'aquesta mina?
3. Quines mides fa l’entrada de la mina y quina forma té?
|
|
|
|
|
|
El carbón mineral es el combustible fósil que alimentó las máquinas de vapor a lo largo de la revolución industrial y fue la energía característica de esta época.
El carbón tiene la categoría de combustible fósil por el origen orgánico que tiene. Se ha formado en un proceso geológico que se inició hace aproximadamente unos 300 millones de años, en el periodo Carbonífero, el cual forma parte de un período mucho más amplio, el Paleozoico.
Los yacimientos se originan a partir de residuos vegetales: troncos, ramas, plantas, hojas, que van quedando depositados en el fondo de zonas pantanosas , en diferentes estratos, y se descomponen , primero en un ambiente con oxígeno y con el tiempo quedando cubiertos de sedimentos, dando paso a un proceso de descomposición anaeróbico, es decir, sin oxígeno.
Los fenómenos geológicos a lo largo de muchos años someten estas masas a grandes presiones e incrementos de temperatura que favorecen el proceso de transformación de la materia orgánica en carbón. El proceso de carbonización provoca una gran retención del carbono, principal componente del carbón, que le confiere la propiedad de combustible. Contiene, pero otros elementos como el hidrógeno, el oxígeno, óxido de hierro, azufre, etc.
La formación del carbón es un ciclo natural de transformación de la materia vegetal que según las condiciones geológicas y el periodo de formación y su antigüedad, da lugar a diversos tipos de carbón con características diferentes. El carbón de mayor antigüedad es la antracita, y que antes de convertirse en antracita ha pasado por cada uno de los estadios anteriores : turba, lignito, hulla.
|
|
|
|
La combustión del carbón es una reacción química exotérmica (que desprende calor) y genera un conjunto da gases residuales como el dióxido de carbono (CO2), hidrógeno (H2) , óxidos de azufre, óxidos de nitrógeno, entre otros. Cuando la combustión no es buena por la falta de oxígeno, se desprende el monóxido de carbono (CO) que es muy tóxico.
Los gases emitidos no son inofensivos. Causan un impacto muy importante en el medio ambiente.
El dióxido de carbono es uno de los gases responsables del efecto invernadero en el planeta. El efecto invernadero se ha incrementado por el uso masivo de combustibles fósiles, como el carbón, el cual está provocando el incremento continuado y sostenido de la temperatura en la superficie de la Tierra.
Los óxidos de nitrógeno y de azufre, al mezclarse con la humedad del ambiente o con el agua de lluvia reaccionan químicamente dando lugar a ácidos muy corrosivos, fenómeno que se ha denominado lluvia ácida. La lluvia ácida daña la vegetación donde se deposita y reduce la fertilidad de las tierras.
En Cataluña no ha habido yacimientos de carbón importantes. En San Juan de las Abadesas se explotó la hulla, pero no resultó rentable, dado que era más económico llevarla de Langreo ( Asturias ) o de Newcastle ( Inglaterra).
Los yacimientos carboneros del Berguedà eran de lignito, destinados básicamente al consumo local, y con un alto contenido de azufre.
En la zona del del Berguedà se pueden contabilizar más de 150 minas, algunas de las cuales son:
|
|
|
|
La Colonia de Sant Corneli fue uno de los núcleos mineros más importante de Cataluña del siglo XX. Carbones de Berga S.A. mantuvo la actividad hasta el año 1991.
A partir de este momento la colonia se fue quedando deshabitada. Ahora, apenas viven unas sesenta personas, la mayoría mayores.
Aunque así se han creado varios proyectos de reconversión de la zona. Lo más importante es el del Museo de las Minas de Cercs. La iniciativa surgió en el 91, cuando Carbones de Berga SA cedió al Ayuntamiento de Cercs los espacios urbanos de la colonia de Sant Corneli. Este museo, inaugurado en 1998, está vinculado al Museo Nacional de la Técnica de Cataluña. Consta de un edificio donde se muestran por una parte elementos de la minería del carbón, y de la otra como se vivía en las colonias mineras. También se puede visitar una galería de mina (Sant Romá) con un pequeño tren minero, donde se explica de una manera cronológica los diferentes sistemas de explotación.
Para registrar el Eartchache, hace falta que respondáis correctamente las siguientes preguntas mediante un mail.
Una vez hayáis recibido la confirmación de haber respondido correctamente las preguntas, haced el registro y, opcionalmente, podíes añadir una foto de vuestra visita.
1. Describe brevemente como se forma estos tipos de carbón: turba, lignito, hulla.
2. ¿Que tipo de carbón se extraia en esta mina?
3. ¿Que medidas hace la entrada de la mina y que forma tiene?
|
|
|
|
|
|
The coal is the fossil fuel that feed steam during the Industrial Revolution and was the energy characteristic of this era.
Coal is the fossil fuel category that has organic origin. Has formed a geological process that began approximately 300 million years ago in the Carboniferous period, which is part of a much broader Paleozoic.
The deposits originate from plant waste trunks, branches, plants, leaves, who were deposited at the bottom of wetlands in different layers, and they break down, first in an atmosphere with oxygen and with time being covered with sediment, giving way to a process of anaerobic decomposition, ie without oxygen.
Geological phenomena over many years these masses subjected to high pressure and temperature increases favoring the transformation of organic matter in coal. The carbonization process causes a carbon sequestration, the main component of coal, giving it ownership of fuel. It contains, but other elements such as hydrogen, oxygen, iron oxide, sulfur, etc.
The formation of a natural cycle coal processing plant matter according to the geological conditions and the period of training and seniority, gives rise to various types of coal with different characteristics. The oldest coal is anthracite, anthracite and before becoming passed by each of the previous stages: peat, Brown coal, Sub Bitumious.
|
|
|
|
The combustion of coal is an exothermic chemical reaction (which gives off heat) and generates a set da waste gases such as carbon dioxide (CO2), hydrogen (H2), sulfur oxides, nitrogen oxides, among others. When combustion is not good, lack of oxygen, it gives off carbon monoxide (CO) which is very toxic.
The gases emitted are not harmless. Cause a major impact on the environment.
Carbon dioxide is one of the gases responsible for the greenhouse effect on the planet. The greenhouse effect has been increased by the massive use of fossil fuels such as coal, which is causing the continuous and sustained increase in temperature on the surface of the Earth.
Nitrogen oxides and sulfur to mix with moisture from the atmosphere or rainwater react chemically resulting in very acidic corrosive phenomenon is called acid rain. Acid rain damaged vegetation on deposits and reduces the fertility of land unusable for growing them.
In Catalonia did not have significant coal deposits. In Sant Joan de les Abadesses are exploited coal, but it was not profitable, because it was cheaper to take it Langreo (Asturias) or Newcastle (England).
The deposits of lignite coal miners Berguedà were intended primarily local consumption, with a high sulfur content.
In the area of Berguedà can count more than 150 mines, some of which are:
|
|
|
|
Colonia St. Corneli was one of the most important mining centers in Catalonia twentieth century. Carbones de Berga SA Activity remained until 1991.
From this moment the colony was being vacated. Now, barely sixty people live there, mostly adults.
Even so created several restructuring projects in the area. The most important is the Mining Museum Cercs. The initiative came at 91 when Carbones de Berga SA City Council gave Cerci urban areas of the colony of Sant Corneli. The museum opened in 1998, is linked to the National Museum of Technology of Catalonia. It consists of a building showing a part of coal mining elements and the other as living in the mining colonies. You can also visit a gallery of mine (Sant Romà) with a small mining train, which explains a chronologically different operating systems.
In order to register the Eartchache, you must correctly answer the following questions to this email
Once you had received the confirmation of the correctly answered questions, please register the Earthcache and, optionally, add a picture of your visit.
1. Briefly describe how these types of coal is formed: peat, lignite, coal.
2. What type of coal mined in the mine?
3. That measures makes the entrance of the mine and that form has?
|
|
|
|