Skip to content

Trail "Ons Dorp" Oost #1 Traditional Cache

This cache has been archived.

Team Zwinselman: We stoooen met deze.

More
Hidden : 11/4/2014
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Lemelerveld, “Ons mooie dorp”

Dit is een trail van ongeveer 5 km.

Onderweg vind u bonusletters, daarmee kunt u de coördinaten van de bonuscache vinden en de code van het cijferslot.

Let op, lees de cache omschrijving ook goed!

Het dorp Lemelerveld werd in het jaar 1854 gesticht door een fabrikant die er de Overijsselse Beetwortelsuiker Fabriek opzette. Aanleiding was het net gegraven Overijssels Kanaal Zwolle – Vroomshoop, dat bij Lemelerveld een aftakking heeft richting Raalte en Deventer, en de pas ontgonnen landbouwgronden in de regio.

 

Vanaf 1910 liep ook de spoorlijn Deventer - Ommen langs het dorp en kwam er een station. Dit was in gebruik tot 1935. In 1940 is het stationsgebouw gesloopt.

 

Het ontwikkelde zich tot een centrum voor de aan- en afvoer van vooral agrarische producten. Belangrijkste bedrijf en grootste werkgever in de omgeving bleef tot de sluiting in 1917 de suikerbietenfabriek. Wel kwamen er ook andere industriële activiteiten. Met het toenemen van de werkgelegenheid groeide ook het dorp en werden scholen en kerken gesticht. Lemelerveld kent van oudsher drie kerken: een rooms-katholieke, een Nederlandse hervormde en een vrijgemaakt gereformeerde. Deze verzuiling is ook heden ten dage nog kenmerkend voor Lemelerveld.

 

In de loop van de tijd is het dorp erg veranderd. De kanalen worden niet meer gebruikt voor de scheepvaart. De meeste bruggen en sluizen zijn gesloopt, en de spoorlijn werd een verkeersweg.

 

De kanalen snijden het dorp in 3 delen. Tot 1997 behoorde de westelijke helft van het dorp (niet geheel samenlopend met de kanalen) tot de gemeente Dalfsen, de oostelijke helft tot de gemeente Ommen en enkele buitengebieden tot de gemeenten Heino en Raalte. De inwoners wilden aan deze situatie een einde maken en hebben er in meerderheid voor gekozen om in zijn geheel bij Dalfsen te worden ingedeeld.

Als enige herinnering aan de geschiedenis van Lemelerveld geldt het kunstwerk "De Kruiskuil" dat herinnert aan de tijd (tot 1997) dat Lemelerveld bij vier gemeenten (Raalte, Heino, Dalfsen en Ommen) behoorde en op het enige viergemeentenpunt binnen Nederland stond. De vier schijven van het kunstwerk symboliseren de vier gemeenten die lange tijd samen een vinger in de Lemelerveldse pap hadden.

F= Hoeveel cm steken de stenen van een vooroever boven het water uit?

 

Additional Hints (No hints available.)