De Tien van Tiengemeten is een serie van 10 traditionele caches en een bonus waarbij je een goede indruk krijgt van het hele eiland. Aangezien je slechts op een heel klein gedeelte mag fietsen wordt het aangeraden om de hele serie per voet af te leggen. Zo krijg je ook de beste gelegenheid om van je omgeving te genieten. De caches zijn ook goed te combineren met de multi's die op het Tiengemeten liggen.
NEGEN VAN TIENGEMETEN
DE RIETHEUVEL
Halverwege een rondje lopen tussen het riet vind je de Rietheuvel die je de hele tijd al erboven uit kan zien tornen. Dit deel van het eiland is nooit ingedijkt geweest. Hier werd vroeger riet geteeld. De Rietheuvel is een ideaal rustpunt. Je kijkt uit op het woelige water vanaf deze historische plek. Op deze heuvel werd het riet klaargelegd voor vervoer, beschermd tegen het wassende water bij hoogtij.
Het prachtige eiland Tiengemeten biedt de natuurliefhebber een oase van rust in ons vaak jachtige bestaan. U kunt genieten van diverse landschappen, genaamd Weemoed, Weelde en Wildernis, met ieder zijn specifieke karakter die de naam eer aan doen. Zo vindt u er een moerasachtig gebied waar u tal van watervogels, zoals kluten, smienten en wintertalingen, aantreft of een gedeelte dat is ingericht met akkerbouw zoals in vroegere jaren in Nederland werd beoefend. De mooiste wilde bloemen krijgen hier de ruimte om te bloeien. Verder is er een zoetwatergetijdengebied met meanderende geulen en kreken waar u een scala aan (roof)vogels kunt spotten. Schotse Hooglanders begrazen het landschap om het niet dicht te laten groeien met bomen en struiken, waardoor het open karakter en het ruimtelijke gevoel bewaard blijft. Kortom: een gevarieerd landschap met voor elk wat wils. U kunt het eiland enigszins overzien vanaf de Vliedberg, een centraal gelegen uitkijkpunt
Van tien gemet tot natuureiland
Aan het begin van de zeventiende eeuw slibt in het Haringvliet een zandplaat op van krap 5 hectare. Een halve hectare heet dan nog een gemet, vandaar de naam: Tien gemeten.
Vanaf 1750 wordt de 5 hectare beetje bij beetje uitgebreid met nieuwe inpolderingen. Rond 1860 is er 700 hectare landbouwgrand en 300 hectare grond buitendijks. Op de lichte kleigrond is het goed boeren. Eerst wordt er meekrap, tarwe en vlas verbouwd, later volgen aardappels, witlof, bieten en granen.
Na de Tweede Wereldoorlog wordt er regelmatig gesproken over een andere bestemming voor Tiengemeten: vliegveld voor vrachtvluigtuigen, bungalowpark, kerncentrale en zelfs een depot voor verontreinigd slib.
Begin jaren negentig van de vorige eeuw wordt besloten dat Tiengemeten een zeer waardevol onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur zou kunnen zijn. Door de bestemming te veranderen van agrarisch in natuur kan Tiengemeten bovendien natuur realiseren die elders door verstedelijking en infrastructuur (Betuweroute ed.) verdwijnt.
In 1994, wanneer het besluit dat Tiengemeten natuur wordt is genomen, koopt het ministerie van Landbouw het eiland van eigenaar Amev en draagt het over aan de huidige beheerder Vereniging Natuurmonumenten.
Vanaf 1997 wordt er voor de zes boeren vervangende bedrijven gezocht en gevonden in de Wieringerwaard, de Flevopolder en de Hoekse Waard. Begin 2006 verlaat de laatste boer het eiland. Regisseur Digna Sinke maakt drie documentaires over het vertrek van de boeren en de metamorfose van Tiengemeten tot natuureiland.
Bij de uitwerking van de plannen is de ontstaansgeschiedenis en dus de natuurlijke gesteldheid van het eiland bepalend. Doordat Tiengemeten bestaat uit steeds opnieuw aangeslibde en later ingepolderde stukken grond, zijn er natuurlijke hoogteverschillen. Moerassen en plassen kunnen dus het eenvoudigst in de laagste delen worden gemaakt. Zo gebeurt het ook. Met een beperkt aantal ingrepen wordt het eiland omgevormd tot drassige natuur die in de wintermaanden grotendeels onder water staat. Teruggrijpend op het verleden krijgt Tiengemeten een nieuwe toekomst. Het is een eiland geworden met drie prachtige gezichten: weemoed, weelde en wildernis. Flora en fauna op het eiland blijken zich snel te ontwikkelen.
Voor vaartijden en tarieven om op het eiland te komen kunt vinden op:
natuurmonumenten.nl
deze cache is geplaatst met medewerking van
Neem uw eigen schrijfgerei mee
Plaats de cache weer goed terug, zoals het hoort!!!
Succes met zoeken naar de cache.