Skip to content

Julianapark Bolsward Multi-Cache

This cache is temporarily unavailable.

fg-h: In verband met de feestelijkheden in het Julianapark van het jaarlijkse "Heamiel" Stadsfeest is deze Cache momenteel niet beschikbaar.

More
Hidden : 11/24/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Julianapark, Bolsward


1813

Koninkrijk Nederland 200 jaar

1913

Aanleg Julianapark 100 jaar

2013




Let op: Per 23-12-2017 een nieuwe vindplaats.

Niet zoeken in de week van Hemelvaartsdag en in de week van de Heamieldagen (laatste weekend van juni) vanwege festiviteiten in het Julianapark.


1913 – Aanleg Julianapark

Ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de bevrijding van de Franse overheersing of
zoals de tekst bij het toegangshek van het Julianapark vermeldt: “ter gelegenheid van de Onafhankelykheidsfeesten 1813 – 1913”, hebben de stichtingsbesturen van het Weeshuis en het Sint Anthonygasthuis het Julianapark als geschenk gegeven aan de gemeente Bolsward.

Het stadspark, aangelegd in 1913, is ontworpen door H. Meyer en aangelegd door W. Krijns & Co uit Joure en werd genoemd naar de toen jonge prinses Juliana (geb. 30-04-1909).

Op de eerste foto, die gemaakt is kort na aanleg van het park, zijn de hoofdvormen duidelijk te zien. In 2009 is het park grondig gerenoveerd. De oude padenstructuren zijn als uitgangspunt gehouden en de authentieke parkonderdelen zijn hersteld. Het voorste deel van het park (foto 2) is een symmetrisch aangelegde tuin (zgn. Franse tuin) met een vijver, fontein en een Y-vormige loofgang. Het middendeel van het park (foto 4) is in de Engelse landschapsstijl, het daarachter gelegen gedeelte is een rosarium in barokstijl (foto 3), met daarbij een beeld van Aurora, god van de dageraad.

Het Julianapark is een rijksmonument (zie http://rijksmonumenten.nl/).
Verder zijn in het park nog een aantal rijksmonumenten aanwezig.
- De toegangspoort van het park met siermetselwerk, siersmeedwerk en een hardstenen plaat met Jugendstil-motief met opschriften die verwijzen naar de schenkers van het park (het Weeshuis en het Sint Anthonygasthuis) en de schenking van het 'toegangshek' door het Algemeen Stads Armenhuis te Bolsward.
- De Parkwachterswoning (tuinmanswoning, met invloeden van Chaletstijl en Vernieuwingsstijl).
- De Muziektent, (1922) heeft ook lange tijd dienst gedaan als volière met pauwen.
- De Eisma-bank is in 1936 tot stand gekomen naar een zeer sober ontwerp van de gemeente-architect J. Postma ter ere van de familie Eisma. De Eisma's hebben een belangrijke rol gespeeld in het politieke, economische en sociale leven van Bolsward.
- Het muziekpodium in de vijver, de volières en de midgetgolfbaan zijn in de loop der jaren verdwenen.

30 november 1813   -   Onafhankelijkheidsdag

Een stukje “Vaderlandsche Geschiedenis”.

Einde Tijdperk der Stadhouders over de Republiek der Nederlanden
Op zondag 18 januari 1795 vluchtte de stadhouder prins Willem V met zijn zoons Willem (Frederik)
en (Willem George) Frederik en de rest van zijn familie naar Engeland.  Zodra ze aan boord waren klom prins Willem Frederik ( de latere Koning Willem I) in de mast en wuifde naar de menigte aan het strand van Scheveningen.

Bataafse Republiek (1795–1801) en Bataafs Gemenebest (1801-1806)
Een dag later werd De Bataafse Republiek (1795–1801) uitgeroepen door de Nederlandse patriotten met steun van het Franse leger.  Eigenlijk werd ons land een vazalstaat van Frankrijk.
In 1801 werd de naam veranderd in Het Bataafs Gemenebest, het grondoppervlak bleef gelijk, ongeveer het huidige Nederland, zonder Limburg. Maar het staatsbestel veranderde van soevereine provincies naar een land met een Wetgevende Macht (Eerste en Tweede Kamer) en een Uitvoerende Macht , het Staatsbewind, bestaande uit 12 personen (Regering) en een onafhankelijke Rechterlijke Macht. (Scheiding van machten naar de Leer van Montesquieu).
Koninkrijk Holland (1806-1810)
In 1804 had Napoleon Bonaparte zichzelf uitgeroepen tot Keizer van Frankrijk en zette hij in 1806 zijn broer Lodewijk Napoleon als koning Lodewijk I op de troon. Het Koninkrijk Holland bestond uit ongeveer het huidige Nederland en het Duitse Oost-Friesland.
Lodewijk ging zijn eigen gang en kwam op voor de belangen van het Koninkrijk en leerde zelfs Nederlands (Frans was voor de adel de normale voertaal). Hij was geliefd bij het volk en werd Lodewijk de Goede genoemd. Zijn uitspraak van het Nederlands was wel wat Frans en hij noemde zichzelf bij een toespraak in Amsterdam dan ook de “konijn van Olland”.
Annexatie door het Eerst Franse Keizerrijk (1801-1813)
Napoleon was ontevreden over de onafhankelijke koers van zijn jongere broer en besloot toen om zelf de macht in handen te nemen en zo werd in 1810 Nederland deel van het grote Franse Keizerrijk van Keizer Napoleon I.
De Franse tijd eindigde toen Napoleon in oktober 1813 werd verslagen  bij Leipzig (de Volkerenslag) door het leger van de Oostenrijkers, een Russisch-Pruisisch leger en een legermacht van Zweden en Russen.
In november 1813 werd Willem Frederik, de zoon van de in 1795 verjaagde stadhouder Willem V, gevraagd naar Nederland te komen. Op 30 november kwam hij aan op het strand van Scheveningen en op 2 december werd hij uitgeroepen tot soeverein vorst,  koning der Verenigde Nederlanden (Nederland en België) en (groot)hertog van Luxemburg.

Aankomst Koning Willem I op het strand van Scheveningen op 30 november 1813.

 

Deze Cache is geplaatst ter gelegenheid van 200 jaar Onafhankelijkheid en 100 jaar Julianapark.

Bronnen: nl.wikipedia.org, rijksmonumenten.nl, oncyclopedia.net
www.scheveningen1813-2013.nl en bibliotheek Bolsward.

Tige tank MaasterJ


Wanneer je alle vragen hebt opgelost kun je de cache vinden op: 

N 53 0D.A(I-J)H E005 3B.E(C-F)G

 

De vragen staan bij de waypoints hieronder. 

Additional Hints (Decrypt)

Zntargvfpu

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)