Skip to content

TjyvBjäta Traditional Cache

This cache has been archived.

Lord Vampyre: This cache has been archived by a Swedish reviewer

Hej

För ett tag informerade jag dig om att allt inte verkade stå rätt till med din cache och bad dig ta reda på hur det stod till och åtgärda eventuella problem. Då det inte syns några tecken på att du gjort det kommer jag nu att arkivera din cache. Om du vill reparera/återställa den någon gång i framtiden är du välkommen att ta kontakt med oss, lämpligen via (länk). Om din cache då följer gällande riktlinjer och ingen annan hunnit lägga ut en cache för nära, så hjälper vi gärna till med avarkivering av din cache.

Hälsningar
Lord Vampyre, reviewer


På vår hemsida, swedenreviewers.se, hittar du många användbara tips för dig som cacheägare.

More
Hidden : 10/14/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


TjyvBjäta


TjyvBjäta var öknamnet på en kvinna som avrättades 1747 i Galasjö utanför Örnsköldsvik för upprepade stölder. Hon föddes som Beata Johansdotter i Malax socken i Österbotten, Finland, i början av 1700-talet. Missväxt och nöd förde familjen till Nordmaling, Sverige. Vid slutet av 1720-talet gifte hon sig och födde mellan 1730 och 1742 sju barn. När Beata väntade sin yngste son dog hennes man. Nödåret 1744 gifte sig Beata på nytt och flyttade till Norrflärke i Anundsjö socken. Den nye maken kallades snart ut till krig och det var då Beata fick sitt öknamn, hon började nämligen begå stölder som blev mycket omtalade i trakten.

Om det var nöden eller kleptomani som fick henne att stjäla är okänt. Beata stal det mesta hon kom över, kläder, mat, pengar och till och med får och getter. Extra allvarligt sågs att hon även stal från kyrkan och kyrkoherden själv. Trots att hon två gånger fick slita spö och plikta vid pålen vid kyrkan fortsatte hon att stjäla. Efter den tredje arresteringen i september 1746, lyckades hon fly under ett besök på utedasset. Efter en månad i flykt och stöldturné greps Beata slutligen av Länsman David Hielman i en lada i Risbäck. Hielman, en kraftfull länsman i 40-årsåldern var den som jagat och arresterat henne alla gånger. Han hyste vid det här laget innerligt agg till den tjuvaktiga kvinnan och det berättades att han hade svårt att dölja sin förtjusning vid hennes båda spöstraff.

Spöstraff

I det efterföljande tinget som hölls i Brösta gästgivargård dömdes Beata denna gång till lagens strängaste straff, döden genom hängning. Avrättningen skulle verkställas offentligt i Galasjö vid Moälven den 25 februari 1747. Snön föll tätt när Beata bakbands under galgen. Bödeln förde henne uppför stegen, lade repet om hennes hals och gav henne sparken som kom henne att sväva fritt och därigenom möta döden. Det hela bevittnades av en talrik åskådarmassa. Enligt vad som senare berättats från generation till generation hängde Beata kropp kvar i galgen till dess att hennes kläder började ruttna och inte långt efter hängningen började rykten cirkulera. Ett rykte var att hon brukade klippa bort tungan på fåren hon tänkte stjäla, så att inte deras bräkande skulle röja henne.

På vårkanten skars kroppen ned och begravdes på avrättningsplatsen, som sedan dess kallats Bjätaback. Länsman David Hielman kunde aldrig passera Bjätaback efter avrättningen utan att känna obehag. "Det låg liksom något oknytt i luften", förklarade han. Han skulle än en gång få anledning att förbanna att han någonsin mött Beata då hans dotter fattade tycke för en av Beatas söner så att de senare gifte sig, detta trots att han gjorde allt för att förhindra giftemålet. Det sades att han resten av sitt liv förbannade ödet att hans vägar någonsin hade korsats av Beata Johansdotter, TjyvBjäta.

Källa: Wikipedia
Uppe i sluttningen, rakt ovanför gömman, låg på 1700-talet Brösta gästgivargård där Beata Johansdotter dömdes till döden. Gården brann dock ner i början av 1800-talet och området karaktäriseras idag av modern villabebyggelse med inslag av jordbruksbebyggelse från början av 1900-talet.

Gömman innehåller loggremsa och geocachinginformation. Ta med egen penna.

Lycka till!

Additional Hints (No hints available.)