Deze cache maakt deel uit van het rondje Delfzijl e.o. 5. Een fietsronde van 30 km door de gemeenten Delfzijl, Slochteren en Appingedam.
Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd met de auto! Houd je s.v.p aan de verkeersregels, parkeer niet op prive-terrein en doe de caches alleen bij daglicht. Neem een pen mee en vergeet niet de bonusaanwijzingen te noteren.
Specifieke cache info:
Dit is de tiende cache van de fietstocht.
Op het opgegeven coördinaat kan de gevraagde informatie worden gevonden. Hiermee wordt het eindcoördinaat verkregen.
[SlochterenLuddeweer]*[OverschildLuddeweer]–[SlochterenSchildwolde]+Overschild & SchildwoldeLuddeweer,OverschildSlochterenº
Aanvullende info:
Het afwateringskanaal loopt van het Slochterdiep naar het Schildmeer gaat dan via Steendam en Tjuchem naar het Eemskanaal. Duurswold, oftewel de Woldstreek, is het gebied dat bestaat uit de dorpen Slochteren, Schildwolde en Siddeburen. Het woord "wold" (=bos) in de naam slaat op de loof- en dennenbossen in dit gebied.
Het Afwateringskanaal van Duurswold is een kanaal in de Nederlandse provincie Groningen dat tussen 1869 en 1871 werd gegraven voor de afwatering van de landstreek Duurswold.
Vanaf de inwerkingstelling tot 1986 werd het beheerd door het waterschap Duurswold (via het Eemszijlvest in 2000 opgegaan in het waterschap Hunze en Aa's). Het afwateringskanaal heeft een lengte van 19,1 kilometer en varieert in breedte van 13 tot 20 meter. De diepte bedraagt 2,85 tot 4,10 meter (K.P.).
Het afwateringskanaal start in het Slochterdiep bij het gehucht Schaaphok en loopt vandaar uit in noord-noordoostelijke richting langs het gehucht De Paauwen om vervolgens af te buigen naar het oosten en het Schildmeer in te stromen aan westzijde. Dit stuk volgt de loop van een maartje, namelijk het oude Schildmaar.
Aan oostzijde van het meer stroomt het kanaal verder in oostelijke richting langs de dorpen Steendam, Tjuchem en Meedhuizen. Tussen Steendam en Tjuchem wordt het afwateringskanaal ook wel Borgwetering genoemd. Tussen Tjuchem en Meedhuizen doorstroomt het afwateringskanaal een laaggelegen gebied, waar vroeger het Meedhuizermeer lag.
Ten oosten van Meedhuizen buigt het kanaal met een scherpe bocht af naar het noorden. Op deze scherpe hoek lag vroeger het Kleine of Farmsummermeer. Het Meedhuizermeer en Kleinemeer werden na 1871 drooggemalen. De resterende loop volgt grotendeels de oude loop van het Farmsummermaar. Ten westen van Geefsweer stroomt het afwateringskanaal onder het Eemskanaal door, via een tussen 1955 en 1957 aangelegde duiker. Het kanaal stroomt vervolgens nog een paar honderd meter tussen het bedrijventerrein Oosterveld-Koveltemp en het dorp Farmsum door naar het noorden, waarna het ten oosten van het Eemsmondgebouw uitmondt in het Zeehavenkanaal.
Duurswold is gelegen tussen de steden Delfzijl, Groningen en Hoogezand-Sappemeer. De noordwestelijke grens wordt gevormd door het Eemskanaal. Het Winschoterdiep vormt de zuidelijke begrenzing. De oostelijk grens met het watersysteem Oldambt loopt van Delfzijl via Wagenborgen naar Sappemeer. Duurswold heeft een oppervlakte van ongeveer 21.500 ha.
Het grondgebied van de gemeente Slochteren van 16.000 ha valt geheel binnen Duurswold en omvat daarmee bijna 75% van het watersysteem. De gemeente bestaat uit 14 dorpskernen en een aantal buurtschappen en heeft op dit moment ongeveer 15.000 inwoners.
Het boezemsysteem bestaat in hoofdlijnen uit het Schildmeer, de Groeve het Afwateringskanaal Duurswold, het Slochterdiep en zijtakken van deze kanalen. De boezem ligt grotendeels tussen kaden, verhoogd in het landschap. De boezem voert het overtollig water, dat uit de omliggende polders naar de boezem wordt gemalen, af naar zee.
In perioden van water tekort voort de boezem water aan voor de polders. Daarnaast heeft de boezem ook een belangrijke ecologische functie en heeft een groot deel van de boezem ook een vaarweg functie en is het van belang voor diverse vormen van recreatie en beleving.
Het watersysteem in het landelijk gebied bestaat uit een uitgebreid stelsel van watergangen dat de overwegend laaggelegen polders in Duurswold beschermt tegen wateroverlast door overtollig water af te voeren en middels poldergemalen op te voeren naar de boezem. In perioden van watertekort voert wordt het stelsel van kanalen gebruikt om water aan te voeren. Daarnaast zijn deze watergangen deels ook van waarde voor natuur en ecologie, hebben ze cultuurhistorische waarden en hebben ze functies voor beleving en recreatie.