Skip to content

DDT - Oostrum Traditional Cache

This cache has been archived.

jeroen78: I.v.m. werk, en helaas het grote probleem dat ik dan niet de zorg eraan kan verlenen die nodig is, gaat de serie langzaam het archief in. Waaronder deze.

Tevens is de cache al een paar keer verdwenen, wat de keuze dan enigszins verzacht voor me.

Eventueel bonusgetal staat op de betreffende pagina.

More
Hidden : 10/23/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dongeradeel's Dorpen Tocht - Oostrum


Deze serie is gelegd met toestemming van de Gemeente Dongeradeel, waarvoor dank.

Vergeet bonusgetal/vraag niet, zodat je ook de bonus kan vinden



De gemeente Dongeradeel is gelegen in het noordoosten van de provincie Friesland. Het telt ongeveer 25.000 inwoners verdeelt over een oppervlakte van bijna 267 km2.

de hoofdplaats is Dokkum, welke behoort tot de Friese 11-steden.

de huidige gemeente is ontstaan door een samensmelting van de gemeenten Oost- en Westdongeradeel en de gemeente Dokkum tijdens de gemeentelijke herindeling in 1984.

Naast Dokkum bestaat de gemeente uit een zestal grotere dorpen en een 20-tal kleinere dorpen. Tevens bevindt zich het veer naar Ameland zich in Holwerd.

Oostrum



Het is gebouwd op een middeleeuwse terp van 4,5 meter hoogte boven NAP. De terp is deels afgegraven. In het dorp staat een middeleeuwse dorpskerk op de terp.

In de terp waarop het Friese dorpje Oostrum is gebouwd, zijn resten van een nederzetting uit de zogenaamde Trechterbekercultuur gevonden. De via archeologisch onderzoek gevonden nederzetting dateert van 3400 tot 2850 voor Christus. Dat heeft de gemeente Dongeradeel maandag in het stadhuis te Dokkum bekendgemaakt. In de laatste week van januari werden onder de terp, op een zandrug resten aangetroffen van de nederzetting.

De vondst bestaat uit honderden scherven aardewerk, versleten vuurstenen, stenen werktuigen en afval van de bewerking van vuurstenen. Volgens de gemeente zijn de vondsten bijzonder omdat er weinig kennis is over de woonplaatsen van Trechterbekercultuur. Deze kennen we vooral door hun begraafplaatsen, de hunebedden, waarvan in de provincie Drenthe nog een flink aantal te vinden zijn. Slechts op enkele locaties in Friesland zijn vondsten gedaan die met de Trechterbekercultuur in verband kunnen worden gebracht.

Trechterbekercultuur
De Trechterbekercultuuris een verzamelnaam voor een groot aantal verwante gemeenschappen uit de Nieuwe Steentijd, levend in zuidelijk Scandinavië en het noorden van het Europese vasteland, van Nederland tot in de Oekraïne. De gemeenschappen ontlenen hun naam aan de trechterbekers waar iedereen in het gebied uit dronk.

Het ziet er naar uit dat de Friese kuststreek destijds een aantrekkelijk woongebied was. De verwachting is dat er in de ondergrond nog een schat aan gegevens aanwezig is over deze prehistorische bewoners van Friesland.

Wapen


In goud een boomstronk van sinopel, aan weerszijde vergezeld van een baksteen van keel.

Oorsprong/verklaring :
De boomstronk komt uit het wapen van de familie Mellema. De bakstenen zijn een herinnering aan de voormalige steenfabriek.

De cache


Een snelle oppikker uit de serie
Vergeet niet de gegevens te noteren voor de bonus

Additional Hints (No hints available.)