Tysjöarna EarthCache
-
Difficulty:
-
-
Terrain:
-
Size:  (other)
Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions
in our disclaimer.
Tysjöarna är Sveriges och troligtvis världens största kalkblekeområde i sitt slag. Det karaktäristiska med Tysjöarna är de stora och vidsträckta blekefälten som är före detta sjöbottnar. Det öppna blekeområdet är ca 80 ha stort.
Tysjöarna består av två sammanbundna kalksjöar omgivna av stora omgivande blekefält. I norra området finns en ca 7 ha stor sjö och i den södra finns en mindre vattenspegel. Tjockleken på bleken uppgår till 25 meter. Bleke är en form av kalk (98% kalciumkarbonat) som har fällts ut ur kalkberget tack vare den lilla mängd koldioxid som finns i vanligt vatten. När det kalkrika vattnet kommer i små bäckar ner i stilla vatten, fälls kalken ut och sjunker till botten som ett gråvitt slam - bleke. I området runt Tysjöarna finns kalkrikt berg, därav mängden bleke. Bleken används på många ställen på samma sätt som märgel och jordbrukskalk som jordförbättringsmedel. Berggrunden består av Andersöskiffer och Kougstaskiffer. Vattenföringen består av mindre bäckar flera små källor och en del gamla diken. Området ligger på mellan 320 och 410 meter över havet, den lägsta delen knappt 30 m över Storsjöns yta.
Blekeområdena förekommer i kalkrika trakter och har därmed en mycket begränsad geografisk utbredning. I Jämtland finns 600-800 blekeområden där bleken ligger i dagen. På det närbelägna Rödön finns t ex Lavsjön och Acksjön (Vikekärret).
De koraller och fossiler som hittas i Jämtland levde för 520 miljoner år sedan. Då låg Jämtland under havet vid dagens Australien. Det område som numera är Jämtland låg under vatten i 170 miljoner år och området kom därefter upp till ytan ungefär vid ekvatorn. Kalken i Storsjöbygden bildades under de geologiska perioderna Kambrium, Ordovicium och Silur.
Tysjöarna och dess omgivning är starkt påverkat av människan, men bit för bit håller området på att återtas av naturen. Tysjöarna dikades ut på 1800-talet för att minska frostens verkan i de anslutande jordbruksmarkerna. Brukandet av myrodlingarna har successivt upphört under 1900-talet och idag brukas ingen av dem längre.
För att få logga denna cache skall du besvara följande frågor.
1. Besök platserna 1-5. I stället för Plats 3 kan du välja Plats 3B. Beskriv hur bleken ser ut på varje plats (färg, konsistens). Finns det skillnader? Vad kan skillnaderna i så fall bero på?
2. Vilka är förutsättningarna som gjort det möjligt att det bildats en blekesjö just i det här området?
3. Blekesjöområden är sällsynta. Var i Sverige förutom i Jämtland finns sådana?
4.Plats 4 och plats 5 är särskilda platser. Vad finns på dessa platser respektive?
Skicka svaren på frågorna till cacheägaren.
Additional Hints
(No hints available.)