Kohde sijaitsee Anerionjärven pohjoispuolella, Kiikalan ja Suomusjärven rajalla.Se on ollut myös Kiikalan ja Suomusjärven rajaa merkitsevä rajakivi. Nykyisin kivi on kartalla vain "keskellä" Suur-Saloa, mutta se oli pitkään merkittävä usean kunnan rajakivi. Muinoin meren lahti ulottui kivelle ja se on ollut vesillä liikkujien maamerkki. Alue on ollut asuttuna pitkään, Suomusjärven kulttuurin ajoista lähtien, joten merkittävää toimintaa on saattanut kiveen ja sen ympäristöön liittyä! Muinainen asuinpaikka sijaitsee pellolla ja metsäsaarekkeella. Alueelta on löydetty useita kiviesineitä ja asuinpaikan merkkejä ainakin noin 100 meträ pitkältä alueelta rajakivestä etelään. Paikalta on vuonna 1992 löytynyt myös järvimalmia.
Hermolanvahalla asuu tarinan mukaan Piru. Jos joku sattuu yöaikana kulkemaan kiven läheisyydestä, sekoittaa paholainen pään, niin ettei koko yönä pääse pois kiven läheisyydestä, ei vaikka miten koittaisi kulkea. Monet kymmenet ihmiset ovat siellä koko yön harhailleet. Tarinan mukaan Yltäkylän Kriipin isäntä ajoi kivellä erään pitkän kesäyön kilpaa paholaisen kanssa. Kylässä kuultiin isännän ääni, joka huusi yhtä mittaa "HOOOO"! Aamulla hän pääsi kotiin ja kertoi paholaisen olleen niin suuri että pää oli suuri kuin lato ja silmät kuin porsliinilautaset. Monta harhailusta uupunutta matkamiestä on kiveltä löytynyt kuolleenakin."
Suomen suurin tunnettu siirtolohkare on Pohjois-Karjalasta, Kuurnan voimalaitoksen rakennustöiden yhteydessä löydetty lohkare. Sen kooksi on louhintatöisen ja muutaman timanttikairauksen perusteella arvioitu 100 m x 50 m x 10-20 m. Lohkare on suurimmaksi osaksi maan sisällä. Suurin selvästi näkyvissä oleva siirtolohkare on Turun Ruissalon edustalla oleva Kukkarokivi, jonka vedenpinnan yläpuolisen osan koko on 40 m x 30 m x 12 m Suomessa tunnetaan muutamia yli 30 m pitkiä siirtolohkareita. Useat suuret siirtolohkareet ovat oman painonsa ja pakkasrapautumisen johdosta hajonneet louhikoiksi kuten Pietarsaaren Ilveskivi tai Mikkelin Kirkkokivet. Jäätikkö ja jäävuoret ovat toisinaan asettaneet siirtolohkareita kiikkuvaan asentoon tai päällekkäin.
Kivelle johtaa polku joka kylläkin on ruohottunut umpeen mutta ojien yli johtaa sillat ja polku on virallinen reitti kivelle!
1. Eroaako lohkareen kivilaji paikallisesta peruskalliosta, ja mitä tämä kertoo lohkareen matkan pituudesta?
2. Mistä ilmansuunnasta lohkare on paikalle tullut?
3. Mittaa lohkareen 110- tielle (etelään päin) näkyvän sivun pituus noin rinnan korkeudelta.
4. Mitä kivilajia lohkare on?
Lähetä vastaus minulle profiilin kautta ja odota lokkauslupaa. Luvattomat lokkaukset poistetaan.
Kuvat olisivat kivoja!