Skip to content

Aflorament volcànic del Mas Ventós EarthCache

Hidden : 7/16/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


I have earned GSA's highest level:

 

Aflorament volcànic del Mas Ventós

 

 

 

INFORMACIÓ EN CATALÀ

INFORMACIÓN EN CASTELLANO

INFORMATION IN ENGLISH

 

 

 

CATALÀ

L'aflorament volcànic situat a prop del Mas Ventós (el Port de la Selva, Alt Empordà) és una xemeneia volcànica enclavada en granodiorites gneissificades. La componen basalts olivínics alcalins, té unes dimensions d'uns 70 metres i ocupa uns antics camps de conreu, avui plantats de pins.

El vulcanisme neogen i quaternari de les terres gironines es relaciona directament amb la fase de tectònica expansiva o de distensió que va afectar tot el marge mediterrani de la península Ibèrica. Aquest tipus de tectònica de distensió fa que les les falles que es produeixen siguin normals i no pas inverses (les produïdes per fenòmens de compressió) i deixin sortir el magma amb facilitat. Les falles generades com a conseqüència d’aquesta distensió, la majoria orientades segons les direccions nord-est a sud-oest, est-nord-est a oest-sud-oest i nord-oest a sud-est, van delimitar un complex sistema de blocs. El moviment relatiu d’aquests blocs va determinar que algunes zones s’esfondressin respecte d’altres, de manera que es va crear un conjunt de fosses tectòniques (depressions de l’Empordà, de la Selva, de la Cerdanya i d’Olot, entre les més importants) i de massissos enlairats (Montseny, Guilleries, Gavarres i serralada de la Selva marítima, entre altres).


Aquestes mateixes falles van permetre l’ascens de materials ignis fins a la superfície, on van produir diferents manifestacions volcàniques. L’activitat magmàtica a les terres gironines es va iniciar als marges de la fossa de l’Empordà durant el miocè superior. Posteriorment, es va traslladar a la depressió de la Selva, on va adquirir la intensitat més gran durant el pliocè i es va perllongar puntualment fins al quaternari. Finalment, a la fossa d’Olot i a la vall de Llémena, les manifestacions volcàniques s’han anat succeint al llarg del quaternari. Les darreres erupcions conegudes van esdevenir a la fossa olotina fa uns 11.000 anys.

La major part dels materials eruptius de la comarca de l’Alt Empordà han estat totalment erosionats o bé han quedat colgats pels sediments continentals i marins més moderns que terraplenen la plana. Els escassos afloraments que es conserven en superfície es localitzen als marges de la depressió, recolzats sobre materials anteriors a la tectònica extensiva alpina, o bé sobresurten al mig dels sediments neògens de la fossa. En el cas de l'aflorament de Mas Ventós, els materials volcànics amb prou feines s'observen ja que estan recoberts per material col·luvial quaternari que s'acumula al fons de la vall.

 

Font: Lluís PALLÍ i Carles Roqué, L'aflorament volcànic del Mas Ventós.

 

 

CASTELLANO

El afloramiento volcánico situado cerca del Mas Ventós (el Port de la Selva, Alt Empordà) es una chimenea volcánica enclavada en grandioritas gneisificadas. La componen basaltos olivínicos alcalinos, tiene unas dimensiones de unos 70 metros y ocupa unos antiguos campos de cultivo, hoy plantados de pinos.

El vulcanismo neógeno y cuaternario de las tierras gerundenses se relaciona directamente con la fase tectónica expansiva o de distensión que afectó todo el margen mediterráneo de la península ibérica. Este tipo de tectónica de distensión hace que las fallas que se producen sean normales y no inversas (las producidas por fenómenos de compresión) y dejen salir el magma con facilidad. Las fallas generadas como consecuencia de esta distensión, la mayoría orientadas según las direcciones nordeste a sudoeste, estenordeste o oestesuroeste y nordoeste a sudeste, delimitaron un complejo sistema de bloques. El movimiento relativo de estos bloques determinó que algunas zonas se hundieran respecto a otras, de forma que se creó un conjunto de fosas tectónicas (depresiones del Empordà, de la Selva, de la Cerdanya i de Olot, entre las más importantes) i de macizos elevados (Montseny, Guilleries, Gavarres, sierra de la Selva marítima, entre otros).

Estas mismas fallas permitieron el ascenso de materiales ígneos hasta la superficie, donde produjeron diferentes manifestaciones volcánicas. La actividad magmática en las tierras gerundenses se inició en los márgenes de la fosa del Empordà durante el mioceno superior. Posteriormente se trasladó a la depresión de la Selva, donde adquirió la mayor intensidad durante el plioceno y se alargó puntualmente hasta el cuaternario. Finalmente, en la fosa de Olot i en el valle del Llémena, las manifestaciones volcánicas se han ido sucediendo a lo largo del cuaternario. Las últimas erupciones conocidas se produjeron en la fosa olotense hace unos 11.000 años.

La mayor parte de los materiales eruptivos del la comarca del Alt Empordà han sido totalmente erosionados o bien han quedado cubiertos por sedimentos continentales y marinos más modernos que rellenan la llanura. Los escasos afloramientos que se conservan en superficie se localizan en los márgenes de la depresión, apoyados sobre materiales anteriores a la tectónica extensiva alpina, o bien sobresalen en medio de sedimentos neógenos de la fosa. En el caso del afloramiento de Mas Ventós, los materiales volcánicos apenas se observan ya que estan recubiertos por material coluvial que se acumula en el fondo del valle.

 

Fuente: Lluís PALLÍ i Carles Roqué, L'aflorament volcànic del Mas Ventós.

 

ENGLISH

The volcanic outcrop located near Mas Ventós (el Port de la Selva, Alt Empordà) is a volcanic chimney located in gneiss grandiorite. It was composed by alkaline olivine basalts, has a dimension of 70 meters and occupies old fields, today planted with pines.

The Neogene and Quaternary vulcanism of the Girona area is directly related to the expansive or distension tectonic phase that affected the entire Mediterranean margin of the Iberian Peninsula. This kind of distension causes normal faults, not inverse faults (the ones caused by compression phenomena) allowing the easy flow of magma. The fault generated as a result of this strain, most oriented according to the directions northeast to southwest, or west-southwest-northeast to southeast and northwest, delineated a complex system of blocks. The relative movement of the blocks determined that some areas had sunk compared to others, so a couple o grabens were formed (depressions in l'Empordà, la Selva, la Cerdanya and Olot, among the most important) and also high massifs (Montseny, Guilleries, Gavarres, mountain range of la Selva marítima, etc).">(Montseny, Guilleries, Gavarres, mountain range of la Selva marítima, etc).

These same failures allowed the rise of igneous material to the surface, where they produced different volcanic eruptions. Magmatic activity in the Girona area began in the margins of the Empordà pit during the Upper Miocene. It later moved to the depression of la Selva, where it acquired the greatest intensity during the Pliocene and lasted until the Quaternary. Finally, in the pit of Olot and in the Llémena valley the volcanic eruptions have been happening throughout the Quaternary. The last known eruptions occurred in the pit of Olot 11,000 years ago.

Most of the eruptive materials of the Alt Empordà have been completely eroded or have been covered by more modern continental and marine sediments that fill the plain. The few outcrops that remain on the surface are located on the margins of depression, supported on materials prior to extensive alpine tectonics, or stand in the middle of Neogene sediments of the pit. In the case of Mas Ventós outcrop, volcanic materials are hardly seen since they are covered by colluvial material that accumulates in the valley.

 

Font: Lluís PALLÍ i Carles Roqué, L'aflorament volcànic del Mas Ventós.

 

 

 

PER REGISTRAR L'EARTHCACHE

PARA REGISTRAR EL EARTHCACHE

TO REGISTER THE EARTHCACHE

 

CATALÀ

Envieu les respostes a les següents preguntes a xicufotsopa@gmail.com i espereu el permís per fer el registre.

  • Què és l'olivina? Quina fórmula química té?
  • Què en sabeu de l'etimologia de la paraula olivina?
  • Trobem diferents llocs de les comarques gironines on va haver-hi activitat volcànica. On es va produir primer?
  • A fi de comprovar la vostra presència al lloc, quin dibuix hi ha a l'interior del senyal de trànsit de la fotografia?
  • OPCIONALMENT, podeu afegir una fotografia on sortiu vosaltres al lloc.

CASTELLANO

Enviad las respuestas a las siguientes preguntas a xicufotsopa@gmail.com y esperad el permiso para hacer el registro.

  • ¿Qué es la olivina? ¿Qué fórmula química tiene?
  • ¿Qué sabéis de la etimología de la palabra olivina?
  • Encontramos diferentes lugares de las comarcas gerundenses donde hubo actividad volcánica. ¿Dónde se produjo primero?
  • Con la finalidad de comprobar vuestra presencia en el lugar, ¿qué dibujo hay en el interior de la señal de tráfico de la fotografía?
  • OPCIONALMENTE, podéis añadir una fotografía donde salgáis vosotros en el lugar.

ENGLISH

Send the answers to the following questions to xicufotsopa@gmail.com and wait for the permission to log.

  • What is olivine? Which is the chemical formula?
  • What do you know about the etymology of the word olivine?
  • We found several places throughout the Girona area (comarques gironines) where there was volcanic activity? In which zone it came first?
  • In order to verify your presence at the site, which picture is in the traffic signal of the photo?
  • OPTIONALLY, you can add a picture of you at the site.

 

 

 

Additional Hints (No hints available.)