Vrijland #3: Letterbox Letterbox Hybrid
Lizzy_Bennet: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang
inactief staat.
More
-
Difficulty:
-
-
Terrain:
-
Size:  (small)
Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions
in our disclaimer.
De derde cache in deze serie. In de cache is een stempel aanwezig om uw bezoek mee vast te leggen. De cache is verstopt op een historisch interessante plek, uit een tijd dat men het nog zonder GPS moest stellen!!
Het veteranenlandgoed Vrijland is een terrein van ongeveer 70 hectare op het bestaande landgoed Vrijland te Schaarsbergen (Arnhem). Defensie en de gemeente Arnhem hebben de, aanvankelijk als landbouwgrond in gebruik zijnde gronden, aan de Stichting Veteranenlandgoed Vrijland ter beschikking gesteld. Het Landgoed is in 1992 ontstaan vanuit het idee een bos/landgoed te stichten ter nagedachtenis aan de veteraan die het vaderland heeft gediend in oorlogsomstandigheden of overeenkomstige situaties, inclusief vredesmissies in en buiten het verband van de Verenigde Naties.
Indachtig de wens van Hare Majesteit Koningin Beatrix , uitgesproken bij haar 25-jarig huwelijksfeest, is dit gebeurd in de vorm van het planten van bomen. Het thematisch ingericht landgoed informeert de huidige en toekomstige generaties, in een voor een ieder open en toegankelijk park, over de inzet en offers van Nederlandse militairen tijdens de vele conflicten en vredesmissies waarbij de Nederlandse krijgsmacht sinds 1940 betrokken is geweest.
Het landgoed ligt aan de Hoenderloseweg in Schaarsbergen nabij Arnhem. Het landgoed heeft de volgende functies:
• Educatief wandelgebied (“historische wandelroute door de jaren heen”): Op de wandelroute wordt aandacht besteed aan de inspanningen en opofferingen van de militair / veteraan in de gebieden van inzet voor vrijheid en vrede, waar ook ter wereld.
• Als veld van eer voor de veteraan: In het landgoed is een veld waar asverstrooiingen van veteranen en hun naasten kunnen plaatsvinden. Het is daarmee een thuisbasis na het afscheid van het leven.
Een belangrijke bijdrage voor de inrichting en educatieve aankleding van de wandelroute werd verkregen van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. Het ontwerp “Vrijland” is van de landschapsarchitect ir. Herman Weelink. Het grondwetsartikel welke de basis is voor uitzending van de Nederlandse militair, vormt hierin een belangrijk element. Vrijland moet een plek van bezinning zijn, waar ruimte is voor emotionele verwerking. Het Veteraneninstituut leverde de historische teksten voor de informatieborden langs de wandelroute. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie stelde de wereldkaart met de Nederlandse militaire inzet sinds 1940 ter beschikking. De aanvankelijk op Vrijland aanwezige agrarische bedrijven zijn verplaatst. Bij de natuurlijke inrichting van het landgoed werd belangrijke steun ontvangen van de stichting Forest Absorbing Carbondioxide Emission (Face), een stichting die namens de Samenwerkende Energie Productiemaatschappijen (SEP), in 2000 opgeheven taken overgenomen door Tennet, in Nederland subsidies verstrekt om bos tot stand te brengen. Ook het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft bijdragen verstrekt voor het omzetten van landbouwgronden in bos. De gronden zijn sinds 1992 beplant met ongeveer 350.000 jonge boompjes. Hieruit zal een bos overblijven van tienduizenden bomen van inlandse boomsoorten.
Het bos werd publiekelijk gepresenteerd tijdens de Nationale Boomfeestdag op 25 maart 1998. Deze presentatie had als thema “Een boom voor het leven”. Dit als eerbetoon voor en als herinnering aan hen die hun leven gaven voor een leefbare en vrije toekomst , waar ook ter wereld. Op 1 juli 2004 is het bos opengesteld voor het publiek en in 2010 / 2011 is met het creëren van het veteranenwandelpad en daarop geplaatst de informatieborden m.b.t. de veteranengeschiedenis, de educatieve inrichting voltooid. Dit alles werd mede mogelijk door de genie van de Koninklijke Landmacht uit Wezep en het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg (V-Fonds).
Toestemming voor het plaatsen van de caches is verleend door Dhr. Piet van Hoffen, Secretaris van de Stichting Veteranen Landgoed Vrijland.
De cache: Ga naar de plaats welke op het coordinaat wordt aangegeven. (kijk achter op het bord en ga naar de aangegeven plek op de kompasroos!) Peil vervolgens een hoek van 90 graden en verplaats over een afstand van 340 meter.
Blijf wel op de paden, dat scheelt een hoop schrammen en ontziet de natuur!!! Bij de cache hoef je maar een meter of vijf van het pad af om te loggen.
Een foto van je GPS in kompas stand op de startlokatie wordt zeer gewaardeerd! Hoeveel afwijking meet jij?
Interessante link:
www.veteranenlandgoedvrijland.nl
Additional Hints
(Decrypt)
Fgneg bc qr Xnyvoengvrfpuvws, ibytraf urg nnagny tenqra bc qr npugrexnag ina urg obeqwr. Qr pnpur: ghfra ivre fgnzzra.