Skip to content

De Mythe van Texel Multi-cache

Hidden : 3/28/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Mythe van Texel

ACHTUNG!: Jetz auch im Deutscher Sprache! Scroll down! Mythos Texel





Deze Multi-cache is gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boek. De samenstellers en uitgever Waddenwind Texel events hebben vol enthousiasme hun goedkeuring gegeven om het boek als handvat te gebruiken voor deze prachtige Multi-cache. Zodoende hebben we deze Multi kunnen maken, een aantal zaken aan het verhaal zijn toegevoegd en/of iets aangepast. Om de cache te kunnen loggen zal je minimaal 72 kilometer moeten afleggen! Neem er dus ruim de tijd voor en laat je meenemen in het verhaal. (deze cache is natuurlijk ook prima te combineren met andere cache's op het eiland). De avonturen spelen zich af op verschillende tijdstippen, op markante plekken en tegen de achtergrond van typisch Texelse gebeurtenissen. Deze cache geeft een veelzijdig beeld van het eiland, zijn maritieme historie, gezellige dorpen, eigenzinnige bevolking, bijzondere gebeurtenissen en aparte gebruiken.
‘De Mythe van Texel’ is een leuke en verrassende manier voor jong en oud om
het eiland beter te leren kennen. Voor meer informatie, zie De Mythe van Texel site



1. De Skimme van Texel
WP1 : N 53°.02.308 E 004°.51.106

Vanuit dit punt kun je de Rede van Texel goed bekijken; hier begint de Mythe van Texel. Op 31 oktober 1610 lagen circa 20 schepen in de luwte van het eiland te wachten. Op één van de schepen genaamd "De Vriendschap" heerste onrust en het weer werd slechter. Ze vertrokken richting de Eyerlandse gronden en daar ging het vreselijk mis. Het schip liep vast op een zandbank, de masten braken af. 8 Tesselse mannen hebben het schip met een sloep verlaten om hulp te halen bij de kastelein van Eyerland. Hulp is gekomen, maar de 8 mannen zijn nooit nergens aangekomen…. Deze 8 worden sindsdien de Tesselse Skimme genoemd, welke in de loop der jaren heel wat mensen in nood geholpen hebben.
Bij dit punt staat een kanon dat vroeger op schepen gebruikt werd. Wat is het nummer dat bovenop dit kanon te vinden is ? Dit is getal A.


2. De zee geeft en de zee neemt
WP2 : N 53°.02.446 E 004°.51.053

Hier staan we stil voor allen die op zee zijn gebleven….
Een visser moet varen, dat is zijn beroep.
In duizend gevaren volgt hij steeds de roep.
De ziedende golven verschaffen hem brood.
Waarvoor hij moet werken op leven en dood.
Hoeveel houten paaltjes staan hier rondom? Dit is getal B

3. Een avontuur op zee
WP3 : N 53°.02.831 E 004°.51.696

Hier op zee gebeurde het: een duiker is druk bezig bij een scheepswrak, de tijd vliegt voorbij, de zon heeft plaatsgemaakt voor een duister maanlichtje. Na lange tijd komt de duiker boven water maar er is geen boot meer te bekennen! Hij wordt meegevoerd door de ebstroom de Noordzee in…….door zijn kennis van de zee en door zich stil te houden en energie te sparen, kan hij het misschien redden. Het tij zal keren en de vloedstroom kan hem terugbrengen. De Skimme hebben wellicht ook hier geholpen, hier is hij levend aan de dijk gekomen!
Hoe heet deze rots in de branding? A: Waddensteen (10), B: De Hornt (11), C: 't Horntje (12), D: Boot's Rock (13). Het getal achter het antwoord is C.


4. Rampspoed over de Douk
WP4 : N 53°.03.965 E 004°.52.351

Harde noordwesterstorm kracht 11 met uitschieters naar 12. De zee is gevuld met skuumkoppe en gaat wild tekeer. Het water stijgt en stijgt. De oude kleine en lage waddendijk, nabij het gehucht Oost, kan het niet meer aan en het water sijpelt zachtjes door de dijk heen. Opeens is er een gat, het water zoekt een weg naar het binnenland, er is geen houden meer aan. Er worden direct zandzakken gevuld maar het helpt niets. Opeens doemt er vanuit het niets een boot op en komt met uiterste precisie naar het gat in de dijk gevaren en blijft daarin steken. Het lijkt wel een spookschip, niemand aan boord! Iemand meent donkere gedaanten te hebben gezien op het schip, anderen beweren dat er een roeisloep bij was……..
Vanaf hier kijk je uit op diverse andere dijkdoorbraken. Wanneer is de noordelijkste plas alhier ontstaan? Dit getal is D.

5. De Lancaster bommenwerper
WP5 : N 53°.04.940 E 004°.53.912

De B-17 'Lonesome Polecat II', is op 16 december 1943 ter hoogte van paal 19 neergeschoten en bij De Koog in zee gestort. De gewonde radio-operator van dit vliegtuig kon zich redden met zijn parachute en is iets ten noorden van deze plek in de Waddenzee ter hoogte van de molen van Het Noorden in het water geland. Hij werd nog gezien door Tesselse jutters, maar toen de wind vat kreeg op zijn parachute verdween hij uit het zicht en is nimmer teruggezien.
Wat is de naam van de bewuste radio-operator?
A: Robert Georg (11), B: W.J. Ward (12), C: Alistair Atchison (13), D: Eugene Darter (14)
Het getal achter het antwoord is E.

6. Tik van de molen
WP6 : N 53°.06.212 E 004°.53.741

Hier tussen deze kwelders op deze drassige grond, waar in het voorjaar de orchissen bloeien, de zwanen nestelen, de rosse grutto’s verrassen in het landschap, hier nevelt het geheimzinnig. Hier kun je onverwachte optische verschijnselen zien, lichtpilaren, lichtzonnen, zelfs het noorderlicht is hier gezien. De Skimme zijn hier gespot op het smalle pad die naar de waddendijk leidt. Ze zongen een Gregoriaanse lied in een nevelig avondduister.
Hoeveel spaken telt het kruirad? 10, 16 of 32? Dit getal is F.

7. Verdronken lieden
WP7 : N 53°.08.892 E 004°.53.168

Een bus met vrijwillige dijkwerkers wordt verrast door de dijkdoorbraak op 1 februari 1953. De bus, die op dat moment nog maar 100 meter van de binnendijk verwijderd was, werd door het razendsnel wassende water de sloot in gedrukt. De passagiers moesten toen op eigen kracht de dijk zien te bereiken. Zes mannen slaagden daar niet in en zijn jammerlijk verdronken in het zicht van de veilige Eijerlandse dijk.
Wat is de gezamenlijke leeftijd van de lieden die door de stormvloed overmand werden ?
A: 254, B: 265, C:237, D:241. Dit getal is G.

8. Het haventje van de Skimme
WP8 : N 53°.09.470 E 004°.52.646

Als je bovenop de dijk op de brede trap staat kijk je uit over het thuishaventje van de Skimme. Het verhaal gaat dat ze hier nog steeds af en toe gezien worden in de avondschemering. Bij helder weer kun je vanaf hier ook de Vliehors zien, een zandplaat op het naburige eiland Vlieland.
Tel de helft van de zitplaatsen in de trap aan de zeezijde, hoeveel zijn dit er?
A: 2, B: 3, C:4, D:5. Dit getal is H.

9. De Dooiemanskuul
WP9 : N 53°.10.339 E 004°.52.351

In 1672 vallen de Engelsen ons aan. De Skimme schijnen zich op zee voorgedaan te hebben als Engelse lieden en zijn aan boord gegaan van de Engelse oorlogsschepen. Ze hebben de oorlog gesaboteerd en met succes! Een natuurwonder hielp een handje mee. Een 24 uur durende ebstroom maakte het de Engelsen niet mogelijk om aan te meren op het Tesselse strand. De vele gesneuvelde soldaten zijn hier vlakbij in een kuil begraven.
Hoe heet dit kleine huisje? A: Dijkwachthuisje (1), B: Stormwachthuisje (2), C: Polderwachthuisje (3) Het getal achter je antwoord is I.

10. Een baken in de nacht
WP10 : N 53°.10.874 E 004°.51.134

Let op! Hier ligt een hele speciale zwerfsteen. Je kunt wat achterlaten op de steen. Plaats in je log een foto van je team bij deze steen!! Maar niet alles is rozengeur en maneschijn hier……Want nabij de vuurtoren liggen de Eijerlandse gronden. Een gevaarlijk gebied voor schepen; er zijn er al vele vergaan. Zo ook de Dorothea in 1841 tijdens een zware storm midden in de nacht. Heinrich, een matroos aan boord van de Dorothea, stond op het dek en gebaarde de kapitein de koers te veranderen. Hij herkende de vuurtoren van Texel, wist dat hij daar niet moest zijn. Het gebied was gevaarlijk, zeker tijdens zo'n zware storm. Voordat de kapitein de koers kon wijzigen was het te laat, een grote golf overspoelde het schip. Je komt hem tegen op de wrakkenkaart.
Als de Dorothea hier vannacht zou hebben gevaren, hoe vaak zou Heinrich het vuurtorenlicht van Texel gedurende 10 seconden gezien hebben?
A: 2, B: 4, C:6, D:continu. Dit getal J..

11. De Skimmesloep
WP11 : N 53°.09.309 E 004°.52.230

Ter nagedachtenis aan de Skimme van Texel is een soortgelijke sloep als aandenken geplaatst in de dorpsstraat. Elk jaar op 12 december tijdens Ouwe Sunderklaas, lopen er verklede mensen door de dorpsstraat. Elk jaar zijn er mensen die tijdens dit feest speciale aandacht vragen voor deze sloep. Er wordt beweerd dat dit de verklede Skimme zijn die Ouwe Sunderklaas vieren in De Cocksdorp, het dorp waar ze in 1610 aan land gekomen zouden zijn.
Wat is de vorm van de opening aan de voorkant van de sloep waardoor je in het vooronder kan komen en waar voorheen het noodrantsoen lag ?
A: vierkant (1), B: rondje (2), C: driehoek (3), D: hartje (4)
Het getal achter het antwoord is K.


Team Nietgering in de Skimmesloep!

12. Het meisje dat verdronken was geweest
WP12 : N 53°.08.618 E 004°.49.819

Het is juni 1863, familie Koorn gaat naar de slufter om zeekraal te plukken. De jongste Koorn, een meisje, was vrijgesteld van plukwerk. Ze wilde haar pop, die nog maar weinig van de wereld had gezien, kennis laten maken met het snelstromende water en daarachter de zee. Terwijl ze de pop het water liet voelen, verloor ze haar evenwicht en Heintjevaar greep zijn kans en nam het meisje mee naar zee. Na een urenlange zoekactie kwam er een sloep vanuit het niets richting het strand gevaren. Het meisje dat verdronken was geweest lag kletsnat op de bodem van de sloep en werd proestend wakker. Ze mompelde over 8 wazige Skimme……
Ga op het bankje zitten, je kijkt nu naar het diepe gat waar het meisje verdronken is. Met hoeveel grote spijkers (aan de bovenkant, waar je op zit) zit het bankje vast ?
A:3, B:4, C:5, D:6. Dit getal is L.

13. De kastelein van Eijerland
WP13 : N 53°.05.726 E 004°.45.667

Op de punt van het Eijerland, werd in 1650 het Eijerlandse Huis gebouwd. Het fungeerde als poststation voor Vlieland en voor de schepen die tussen de eilanden binnenkwamen. In dit huis, dat eenzaam in het verlaten Eijerland stond, woonde de kastelein (een kastelein is een ambtenaar die het beheer voert over een bezit, in dit geval Eijerland in het noorden van Texel.) van Eijerland. Hij was degene die nog veel gedaan heeft om de mannen die bij de sloep hoorden die in 1610 in Eijerland gevonden was, te vinden. Hij heeft ze echter nooit teruggezien. Je staat nu op de plek waar de Kastelein begraven ligt.
Na het vervallen van de oude begraafplaats in 1829 is het nog één keer gebruikt na een schipbreuk. Hoeveel bemanningsleden van dat vergane schip liggen hier begraven ?
A: 22, B: 36, C:43, D:87. Dit getal is M.

14. De Sommeltjes
WP14 : N 53°.04.914 E 004°.45.420

Sommeltjes zijn aardmensjes en woonden vroeger in de Sommeltjesberg bij het dorp De Waal. Deze onschuldige en nuttige wezentjes lieten zich pas zien na zonsondergang en poetsten dan spullen tot alles weer glom. De Sommeltjesberg is waarschijnlijk een oude grafheuvel en is in 1777 afgegraven. Er kwamen allerlei gebruiksvoorwerpen naar boven die afstammen uit de Romeinse tijd. Hier begint het Sommeltjespad, een wandeling speciaal voor kinderen, een aanrader! Tijdens deze wandeling kom je allerlei vreemde wezens tegen !
Hoeveel vlinders staan er op het infobordje? Dit getal is N.

15. Het stropershol
WP15 : N 53°.04.194 E 004°.44.996

Hier sta je bij de hut van Jan Klaassen. Een stroper in hart en nieren woonde hier. Het was bekend dat hier vlakbij een geheimzinnige duin was waar het wemelde van konijnen. Niemand haalde het in zijn hoofd om daar te gaan stropen…… Jan Klaassen trok zich hier echter niets van aan. Op een nacht, waarin hij bij die bewuste nol een konijn wou stropen, is hij in een konijnenhol gestikt! Waardoor en hoe? Vraag er niet naar. Een nol is niet zomaar een hoop zand……
Wat is de naam van de hut van Jan?
A: het stropershol (1), B: de rovershut (2), C: de valkuil (3), D: de boshut (4)
Het getal achter het antwoord is O.

16. Wampexers in nood !
WP16 : N 53°.03.183 E 004°.44.688

Het was nog niet zo lang geleden op deze plek; vrijdagnacht 1 november 1985. Op Texel was de Weekend AMPfibische EXpeditie (Wampex) aan de gang, een evenement georganiseerd door Kwapsma. Op deze plaats was een groep van 4 mannen, Cees, Arie, Nanning en Jan Willem, bezig met hun opdracht. Het was donker en er hing mist tussen de bomen in het bos. Ze liepen dieper het bos in toen plotseling de grond onder hun voeten zacht werd, ze begonnen weg te glijden. Was het drijfzand ? Wat ze toen meegemaakt hebben en waarom ze allemaal een rode sjaal hadden konden ze thuis maar moeilijk uitleggen. Wat zou het geweest kunnen zijn ?
Hoeveel bemanningsleden konden zich redden met een parachute? Dit getal is P.

17. Zeevonken
WP17 : N 53°.02.356 E 004°.42.747

Sarasani is de naam van een legendarische schuur midden op Texel, die in 1966 haar deuren voor het eerst opende. De discoschuur kreeg al snel landelijke bekendheid en er stroomden hippies uit het hele land naartoe. Het verhaal doet de ronde dat na een avondje stappen een aantal vrienden ging zwemmen nabij strandslag “Jan Ayeslag”. De zee lichtte, een prachtig gezicht die groene gloed bij elke beweging die je maakte. Op een gegeven moment ging het mis; ze kwamen terecht in een sterke onderstroom. Hoe ze op het strand teruggekomen zijn weten ze niet precies meer; waren het de skimmen met hun sloep ?
Het getal, bestaande uit drie kleine cijfers (rechtsboven (je zit goed als de cijfers bij elkaar opgeteld 13 is!), is Q.

18. De nacht van Kromme Sieme
WP18 : N 53°.01.506 E 004°.44.732

Op de avond van 31 oktober 1860 vertrok de zonderling Simon Lap (zijn bijnaam was Kromme Sieme) naar het strand om te kijken of er nog wat te jutten viel. Op het strand aangekomen zag hij in het maanlicht het silhouet van een schip, een zeilschip. Aan boord trof hij een kleine peuter aan. Verder was er niemand aan boord. Hij nam het kleine meisje mee naar huis. De mensen in het dorp zijn nooit te weten gekomen hoe hij aan het kind gekomen is. Standaard antwoordde hij: ze is mijn dochter, ze is een juttertje.
Je staat nu op de plek waar het huis van Kromme Sieme gestaan heeft. Welk jaartal staat op de vloedlijnpaal? Dit getal is R.

19. De boet van Kees
WP19 : N 53°.00.814 E 004°.45.899

Deze boet heeft al vele malen de zon op zien komen en onder zien gaan. Vele zware stormen zijn overleefd en de levende have geniet van de vrijheid. Niet alleen kippen heeft deze boet als bewoners gehad. Op 31 oktober 1910 was het een stormachtige dag en waren hier 8 gedaanten aan het feesten en zingen. Ze werden gezien door de eigenaar van deze boet. De beste man werd door de 8 Skimme omringd en opgetild. Sindsdien heerst hier een vrijheidsgevoel. Geruchten gaan dat de Skimme hier hun 300 jarig jubileum hebben gevierd………..
Welk nummer heeft de boet? Dit getal is S.

20. Jimme Skimme
WP20 : N 53°.01.804 E 004°.49.310

Het is januari 1929 en er waait een ijzige wind rechtstreeks vanuit Siberië. Op het water van de Waddenzee drijven ijsschotsen en de TESO-boot "De Marsdiep" kan maar met moeite overvaren tussen Den Helder en Oudeschild. De avond begint te vallen als de kapitein plotseling iets in het water ziet. Het blijkt een sloep met één opvarende. Hij kan gelukkig gered worden. De enige woorden die hij direct na zijn redding kan zeggen zijn: "Jimme Skimme". Daarna praat hij niet meer. Een paar maanden later, tijdens de Meijerblis op 30 april, verdwijnt hij. Niemand heeft ooit nog iets van hem vernomen.
Hier op de dijk bij Ceres kijk je uit over het water waar "de Marsdiep" gevaren heeft in januari 1929. Hoeveel pijlen staan er op deze kaart?
A: 2, B: 4, C:6, D:8. Dit getal is T.

21. De verdwenen pinksterbruid
WP21 : N 53°.02.459 E 004°.49.561

Op de Hoge Berg werd altijd de dag na Pinksteren een groot feest gehouden, onder de Tesselaars bekend als bossiesdag. In de kuil werd een kring gevormd en danste men op levende muziek. In 1780 was Gretha de prinses van het feest. Tegen de avond, toen het feest afgelopen was en eenieder naar huis ging, was Gretha verdwenen. Waar was ze ? Wat zou er gebeurd zijn op deze mysterieuze plek ? Hadden de Wezenputten tegenover Brakestein, die hier iets verderop liggen, er iets mee te maken ?
Je staat nu in de kuil waar de feesten gevierd werden. Waar is de trap van gemaakt?
A: Steen (40), B: hout (54), C: aarde (88), D: metaal (13)
Het getal achter het antwoord is U.

Tel alle waarden van A t/m U bij elkaar op. Dit getal is V.

22. De Skimme-schat ligt op:
N 53°.0(K).(Q+14) E 004°.(F+33).(V-3493)

Als je alle opdrachten volbracht heb, ben je ruim 65 kilometer verder. De eindcache ligt vrij centraal op het eiland langs een oud paadje en is vanaf vraag 21 nog circa 7 kilometer van je vandaan! Uiteraard kan je altijd even contacten via de mail op teamnietgering@gmail.com als dat nodig is! Heeel veel succes !

Ps. vergeet niet je foto te plaatsen van / bij de speciale zwerfsteen (opdracht 10: Een baken in de nacht). Meerdere foto’s zijn uiteraard welkom van deze Skimme-tocht!

Wil je het allemaal nog eens nalezen ? Kijk dan op De Mythe van Texel site



Happy Hunting! Team Nietgering.

DEUTSCHER SPRACHE

Mythos Texel
Dieser Multicache ist nach der Vorlage des gleichnamigen Buches „De Mythe van Texel“ gemacht. Die Herausgeber des Buches haben ihre Zustimmung dazu gegeben. Ein paar Dinge haben wir hinzugefügt oder leicht angepasst. Um den Cache loggen zu können, müsst ihr insgesamt etwa 72 Kilometer zurücklegen. Nehmt euch also genügend Zeit und lasst euch mit auf die Reise dieser Sage nehmen. Natürlich ist der Cache auch gut mit anderen Caches auf Texel kombinierbar. Die Abenteuer spielen zu verschiedenen Zeiten, auf markanten Plätzen und vor dem Hintergrund typischer Texeler Geschehnisse. Der Cache gibt euch ein vielseitiges Bild von der Insel, ihrer maritimen Vergangenheit, von gemütlichen Dörfern, eigensinnigen Bewohnern, besonderen Geschehnissen und Bräuchen. „De Mythe van Texel“ ist eine schöne und überraschende Art, die Insel besser kennen zu lernen – für Kinder und Erwachsene. Weitere Informationen zum Buch bekommt ihr auf der Seite De Mythe van Texel.


1. Die Skimme von Texel
WP1 : N 53° 02.308 E 004° 51.106

Von diesem Punkt aus habt ihr einen guten Überblick über die Reede von Texel. Hier beginnt „De Mythe van Texel“. Am 31. Oktober 1610 lagen hier im Windschatten der Insel etwa 20 Schiffe und warteten. Auf einem von ihnen, der „Vriendschap“, herrschte große Betriebsamkeit. Das Wetter wurde schlechter. Trotzdem lief sie in Richtung der Eierlandsen Gronden aus. Dort ging etwas ganz schrecklich schief. Das Schiff lief auf eine Sandbank auf, die Masten brachen. Acht Männer aus Texel stiegen in ein Ruderboot, um beim Kastellan von Eierland Hilfe zu holen. Hilfe kam, die acht Männer aber hatten nie irgendwo das Ufer erreicht… Diese acht Männer werden seither als die „Acht Skimme von Texel“ bezeichnet, die im Laufe der Jahre vielen Menschen in Not geholfen haben.
An diesem Punkt steht ein Gegenstand, der früher auf bestimmten Schiffen benutzt wurde. Welche Zahl ist oben an diesem Gegenstand zu finden? Diese Zahl ist A.Hinweis: Es handelt sich bei dem Gegenstand nicht um eine Boje!


2. Die See gibt und die See nimmt
WP2 : N 53° 02.446 E 004° 51.053

Hier gedenken wir aller, die auf See geblieben sind....
Ein Fischer muss fahren, das ist sein Beruf.
In tausend Gefahren folgt er stets dem Ruf.
Die siedenden Wellen verschaffen ihm Brot.
Dafür muss er arbeiten auf Leben und Tod.
Wie viele hölzerne Pfählchen stehen hier rundherum? Diese Zahl ist B.

3. Ein Abenteuer auf dem Meer
WP3 : N 53° 02.831 E 004° 51.696

Hier im Meer passierte es: ein Taucher arbeitet tief unter Wasser an einem Schiffswrack, die Zeit verfliegt wie im Nu. Die Sonne ist untergegangen und der Mond scheint schwach auf die dunkle See. Erst jetzt kommt der Taucher wieder an die Wasseroberfläche – aber weit und breit ist kein Boot mehr zu sehen! Die Strömung der Ebbe zieht ihn hinaus in die Nordsee... Er kennt das Meer, vielleicht kann er sich retten, wenn er sich ganz still hält und so seine Kräfte spart. Dann wird sich die Tide umkehren und die Flut wird ihn wieder zurück an Land bringen. Womöglich haben die Skimme auch ihm geholfen, denn hier an dieser Stelle ist der Taucher lebend wieder an den Deich gekommen!
Wie heißt dieser Fels in der Brandung? A: Waddensteen (10), B: De Hornt (11), C: ‘t Horntje (12), D: Boot’s Rock (13). Die Zahl in Klammern hinter der richtigen Antwort ist C.


4. Katastrophe am Deich
WP4 : N 53° 03.965 E 004° 52.351

Schwerer Nordweststurm der Stärke 11 mit Spitzen bis Stärke 12. Das Meer ist voller Gischt und tobt wie wild. Das Wasser steigt und steigt. Der alte, kleine, niedrige Wattendeich in der Nähe des kleinen Dörfchens Oost kommt dagegen nicht mehr an. Wasser sickert ganz allmählich durch seine Risse hindurch. Auf einmal ist da eine große Lücke, das Wasser sucht sich einen Weg ins Landesinnere, es gibt kein Halten mehr. Sofort werden Sandsäcke gefüllt, aber es hilft nichts. Auf einmal taucht aus dem Nichts ein Boot auf. Es kommt mit äußerster Präzision auf die Lücke zugefahren und bleibt darin stecken. Es gleicht einem Geisterschiff, denn es ist niemand an Bord! Irgendeiner meint noch, dunkle Gestalten auf dem Schiff gesehen zu haben, andere wiederum behaupten, dass nebenher ein Ruderboot gefahren ist…
Von hier aus blickt ihr auf einige andere Stellen, an denen der Deich gebrochen war. Wann ist der nördlichste See hier entstanden? Die Jahreszahl ist D.

5. Der Lancanster-Bomber
WP5 : N 53° 04.940 E 004° 53.912

Der Lancaster-Bomber B-17 ‚Lonesome Polecat II’ wurde am 16. Dezember 1943 auf der Höhe von Paal 19 abgeschossen und ist bei De Koog ins Meer gestürzt. Der Funker des Flugzeugs wurde verwundet, konnte sich aber mit dem Fallschirm retten und landete etwas weiter nördlich von hier, nahe der Mühle von Het Noorden, im Wasser des Wattenmeers. Texelsche Strandräuber haben ihn noch gesehen. Dann aber bekam der Wind seinen Fallschirm zu fassen und er verschwand. Keiner hat ihn jemals wieder gesehen.
Wie hieß dieser Funker (‚radio-operator’)?
A: Robert Georg (11), B: W.J. Ward (12), C: Alistair Atchison (13), D: Eugene Darter (14).
Die Zahl hinter der richtigen Antwort ist E.

6. Mühlentick
WP6 : N 53° 06.212 E 004° 53.741

Hier, in diesem Deichvorland, auf dem morastigen Grund, wo im Frühjahr die Orchideen blühen, Schwäne brüten und die Pfuhlschnepfen durch die Landschaft streifen, ist alles umnebelt von Geheimnisvollem. Hier könnt ihr unerwarteter optische Erscheinungen gewahr werden: Lichtsäulen, Lichtstrahlen, sogar das Nordlicht hat man hier gesehen. Die Skimme wurden hier auf dem schmalen Pfad entdeckt, der zum Wattendeich führt. Sie sagen dabei ein gregorianisches Lied im nebligen Dunkel des Abends.
Wie viele Zahne hat das Rad? 10, 16 oder 32? Diese Zahl ist F.

7. Ertrunkene Helfer
WP7 : N 53° 08.892 E 004° 53.168

Ein Bus voller freiwilliger Deicharbeiter wird am 1. Februar 1953 von einem Deichbruch überrascht. Der Bus, der in diesem Moment nur noch 100 Meter vom Binnendeich entfernt ist, wird durch das rasendschnell steigende Wasser in den Graben gespült. Die Helfer müssen nun versuchen, aus eigener Kraft den Deich zu erreichen. Sechs Männer schaffen es nicht und ertrinken, in Sichtweite des rettenden Eierlandschen Deichs.
Was ist, zusammengezählt, das Lebensalter aller Männer, die bei der Sturmflut ums Leben kamen?
A: 254, B: 265, C:237, D: 241. Diese Zahl ist G.

8. Der Heimathafen der Skimme
WP8 : N 53° 09.470 E 004° 52.646

Wenn ihr euch auf die treppe oben an der Deich steht, blickt ihr auf den Heimathafen der Skimme. Man erzählt sich, dass sie hier auch heute noch ab und zu in der Abenddämmerung gesehen werden. Bei schönem Wetter könnt ihr von hier aus auch die Vliehors sehen, eine Sandfläche auf der nahegelegenen Insel Vlieland.
Nehmen die helfte von der sitzplatze in der treppe am meerseite, wieviele sind das?
A: 2, B:3, C:4, D: 5. Diese Zahl ist H.

9. Die Mulde der Toten
WP9 : N 53° 10.339 E 004° 52.351

In 1672 greifen die Engländer uns an. Die Skimme haben sich als englische Marinesoldaten ausgegeben und sind so auf die Kriegsschiffe der Engländer gelangt. Sie wollen den Krieg sabotieren - und haben damit Erfolg! Ein Wunder der Natur spielt ihnen dabei in die Karten: eine 24 Stunden anhaltende Ebbe macht es den Engländern unmöglich, bis zum Strand von Texel zu kommen. In einer nahe gelegenen Kuhle sind die vielen Soldaten begraben, die hier auf dem Schlachtfeld ihr Leben gelassen haben.
Wie heißt das kleine Häuschen, vor dem ihr steht? A: Dijkwachthuisje (1), B: Stormwachthuisje (2), C: Polderwachthuisje (3). Die Zahl hinter der richtigen Antwort ist I.

10. Eine Bake in der Nacht
WP10 : N 53° 10.874 E 004° 51.134

Passt auf! Hier liegt ein ganz spezieller Findling. Ihr könnt an diesem Stein etwas zurücklassen. Macht ein Foto von euch/eurem Team an diesem Stein und ladet es mit eurem Log hoch! Aber nicht alles hier ist eitel Sonnenschein. Denn nahe dem Leuchtturm liegen die Eierlandsen Gronden. Das ist ein gefährliches Gebiet für Schiffe, viele sind hier gesunken. So auch 1841 die „Dorothea“, während eines schweren Sturms, mitten in der Nacht. Heinrich, ein Matrose an Bord der Dorothea, stand an Deck und flehte den Kapitän an, den Kurs zu ändern. Er erkannte den Leuchtturm von Texel und wusste, dass dieser in der Richtung so da nicht hingehörte. Die Wasser waren heimtückisch hier, erst recht bei einem solch schweren Sturm. Bevor der Kapitän den Kurs ändern konnte, war es schon zu spät: eine große Welle riss das Schiff in die Tiefe. Ihr könnt es auf der Wrackkarte finden.
Wie oft soll Heinrich in der Nacht, in der die Dorothea hier gefahren ist, das Licht des Leuchtturms für 10 Sekunden gesehen haben?
A: 2 mal, B: 4 mal, C: 6 mal, D: durchgängig. Diese Zahl ist J.

11. Das Skimmeboot
WP11 : N 53° 09.309 E 004° 52.230

Zum Gedenken an die Skimme von Texel wurde eine Nachbildung ihres Ruderbootes in der Dorfstraße von De Cocksdorp aufgestellt. Jedes Jahr laufen am 12. Dezember, am Ouwe-Sunderklaas-Fest, verkleidete Leute durch die Dorfstraße. Jedes Jahr widmen ein paar Menschen bei dieser Feier dem Boot besondere Aufmerksamkeit. Es geht das Gerücht, dass das die Skimme sind, die sich verkleidet haben und bei diesem Fest in de Cocksdorp mitfeiern – dort, wo sie in jener Nacht im Jahre 1610 vielleicht ja doch an Land gegangen sein sollen.
Welche Form hat die Öffnung an der Vorderseite des Boots?
A: Viereck (1), B: Kreis (2), C: Dreieck (3), D: Herz (4). Die Zahl hinter der richtigen Antwort ist K.

12. Das Mädchen, das schon ertrunken gewesen war
WP12 : N 53° 08.618 E 004° 49.819

Wir schreiben Juni 1863. Die Familie Koorn geht in den Slufter, um dort Meerfenchel zu pflücken. Die Jüngste der Familie muss nicht mitsammeln. Sie will ihrer Puppe, die noch so wenig von der Welt gesehen hat, das schnellströmende Wasser und das Meer zeigen. Als sie die Puppe das Wasser fühlen lässt, verliert sie das Gleichgewicht – und Heintje Vaar, der Wassermann, nutzt seine Chance. Er nimmt das Mädchen mit sich, hinaus ins Meer. Nach einer stundenlangen Suchaktion kommt aus dem Nichts ein Ruderboot an den Strand gefahren. Das Mädchen, das schon ertrunken gewesen war, liegt völlig durchnässt auf dem Boden des Bootes, kommt prustend wieder zu sich und murmelt etwas von acht Skimmen im Nebel…
Setzt euch auf die Bank. Ihr schaut nun auf die Stelle des Deichdurchbruchs, durch die das Mädchen weit hinaus aufs Meer gezogen wurde. Mit wie vielen großen Nägeln (an der Oberseite, auf der ihr draufsitzt) ist die Bank befestigt?
A: 3, B: 4, C: 5, D: 6. Diese Zahl ist L.

13. Der Kastellan von Eijerland
WP13 : N 53° 05.726 E 004° 45.667

An der Spitze von Eijerland wurde 1650 das Eijerlandse Haus gebaut. Es diente als Poststation - sowohl für Vlieland als auch für die Schiffe, die zwischen den Inseln durchkamen. In diesem Haus, das einsam auf dem verlassenen Eijerland stand, wohnte der Kastellan von Eijerland (ein Kastellan war ein Beamter, der ein Gut verwaltete, in diesem Fall Eijerland im Norden von Texel). Er war derjenige, der noch viel unternommen hat, um die Männer zu suchen, die zu dem Boot gehörten, das 1610 in Eijerland gefunden wurde. Er hat sie allerdings nie wiedergesehen. Ihr steht jetzt an der Stelle, an der der Kastellan begraben liegt.
Nachdem der alte Friedhof 1829 stillgelegt wurde, wurde er noch ein einziges Mal nach einem Schiffsunglück genutzt. Wie viele Männer von der Besatzung des gesunkenen Schiffs liegen hier begraben?
A: 22, B: 36, C: 43, D: 87. Diese Zahl ist M.

14. Die Sommeltjes
WP14 : N 53° 04.914 E 004° 45.420

Sommeltjes sind Erdmännchen. Sie wohnten früher im Sommeltjesberg bei De Waal. Die harmlosen und nützlichen Wesen ließen sich nur nach Sonnenuntergang sehen. Dann putzten sie alle Dinge, bis alles wieder glänzte. Der Sommeltjesberg war wahrscheinlich ein alter Grabhügel, der 1777 abgetragen wurde. Dabei kamen allerlei Gebrauchsgegenstände aus der Römerzeit ans Licht. Hier beginnt der Sommeltjespfad, eine Wanderung speziell für Kinder. Eine Empfehlung! Auf dieser Wanderung könnt ihr eine Menge wundersamer Wesen treffen.
Wie viele Schmetterlinge flattern auf der kleinen Infotafel? Diese Zahl ist N.

15. Das Loch des Wilderers
WP15 : N 53° 04.194 E 004° 44.996

Hier steht ihr bei der Hütte von Jan Klaassen. Er war Wilderer aus Leidenschaft und hier wohnte er. Es war bekannt, dass es auf einer Düne hier in der Nähe vor Kaninchen nur so wimmelte. Aber sie war geheimnisvoll und mysteriös, niemandem kann in den Sinn, dort zu wildern. Jan Klaassen aber dachte sich nichts dabei. In einer Nacht dann blieb er bei der Jagd in einem Kaninchenloch stecken! Wie das sein kann? Frag nicht weiter nach… eine Düne ist nicht einfach nur ein Haufen Sand…
Welchen Namen hat die Hütte von Jan?
A: het stropershol (1), B: de rovershut (2), C: de valkuil (3), D: de boshut (4). Die Zahl hinter der richtigen Antwort ist O.

16. Wampexer in Not!
WP16 : N 53° 03.183 E 004° 44.688

Es ist noch gar nicht lange her, das passiert es hier an dieser Stelle: Freitag Nacht, 1. November 1985. Auf Texel läuft die Weekend AMPfiebische EXpeditie (Wampex), eine Art Schnitzeljagd, die von Kwapsma organisiert wird. An diesem Platz sind vier Männer mit ihrer Aufgabe beschäftigt: Cees, Arie, Nanning und Jan Willem. Es ist dunkel und Nebel hängt zwischen den Bäumen im Wald. Sie laufen immer tiefer in den Wald hinein. Plötzlich wird der Boden unter ihren Füßen weich, sie rutschen weg. Ist das Treibsand? Was ihnen passiert ist und warum sie danach alle vier einen roten Schal hatten, konnten sie zu Hause nur schwer erklären. Was kann da nur geschehen sein?
Wie viele Besatzungsmitglieder konnten sich mit einem Fallschirm (‚parachute’) retten? Diese Zahl ist P.

17. Meeresleuchten
WP17 : N 53° 02.356 E 004° 42.747

Sarasani ist der Name einer legendären Discoscheune mitten auf Texel, die 1966 eröffnet wurde. Die Scheune erlangte schnell überregionale Bekanntheit und Hippies aus dem ganzen Land strömten herbei. Es geht die Geschichte, dass eine Gruppe Freunde nach einem Tanzabend beim Strandabschnitt „Jan Ayeslag“ noch schwimmen ging. Die See leuchtete, ein unglaublicher Anblick von grüner Glut bei jeder Bewegung, die man machte. Doch dann geht etwas schief, sie geraten in eine unterirdische Strömung. Wie sie an den Strand zurückgekommen sind, wissen sie nicht mehr genau. Waren es die Skimme mit ihrem Boot?
Die Zahl rechts oben, bestehend aus drei kleinen Ziffern, ist Q. Ihr liegt richtig, wenn die Quersumme 13 ist.

18. Die Nacht von Kromme Sieme
WP18 : N 53° 01.506 E 004° 44.732

Am Abend des 13. Oktober 1860 zog der Sonderling Simon Lap, der den Spitznamen ‚Kromme Sieme’ trug, an den Strand. Er wollte sehen, ob es dort noch etwas zu strandräubern gäbe. Am Strand angekommen, sah er im Mondlicht die Umrisse eines Schiffes, eines Segelschiffes. An Bord fand er ein Kleinkind. Sonst war dort niemand. Er nahm das kleine Mädchen mit nach Hause. Die Menschen in seinem Dorf haben niemals erfahren, wie er zu dem Kind gekommen ist. Für gewöhnlich antwortete er: sie ist meine Tochter, sie ist ein Strandräubermädchen.
Ihr steht nun an dem Fleck, auf dem das Haus von Kromme Sieme einst stand. Welche Jahreszahl steht auf dem Pfahl, der die Hochwasserlinie markiert? Diese Zahl ist R.

19. Die Hütte von Kees
WP19 : N 53° 00.814 E 004° 45.899

Diese Hütte hat schon viele Mal die Sonne auf- und untergehen sehen. Viele schwere Stürme hat sie überstanden und ihre Bewohner genießen die Freiheit. Nicht immer waren das nur Hühner. Der 31. Oktober 1910 ist ein stürmischer Tag, acht Gestalten feiern und singen hier in diesem Häuschen. Sein Besitzer entdeckt sie – da umringen sie ihn und heben ihn hoch in die Luft. Seither herrscht hier ein besonderes Gefühl der Freiheit. Gerüchten zufolge sollen an diesem Tag die Skimme in dieser Hütte ihr 300-jähriges Jubiläum gefeiert haben.
Welche Hausnummer hat die Hütte? Diese Zahl ist S.

20. Jimme Skimme
WP20 : N 53° 01.804 E 004° 49.310

Es ist Januar 1929 und ein eisiger Wind aus Sibirien weht über das Wattenmeer. Auf dem Wasser schwimmen Eisschollen und die TESO-Fähre „De Marsdiep“ schafft die Überfahrt zwischen Den Helder und Oudeschild nur mit Mühe. Der Abend bricht schon herein, als der Kapitän plötzlich etwas im Wasser entdeckt: es sieht aus wie ein Rettungsboot mit einem Passagier! Mit Glück kann er an Bord geholt werden. Die einzigen Worte, die er direkt nach seiner Rettung sagt, sind „Jimme Skimme“. Danach spricht er nie mehr. Ein paar Monate später beim Maifest verschwindet er. Niemand hat je wieder von ihm gehört.
Hier auf dem Deich bei Ceres seht ihr die Wasser, in denen die „Marsdiep“ im Januar 1929 gefahren ist. Wie viele Pfeile befinden sich hier auf der Karte?
A: 2, B: 4, C: 6, D: 8. Diese Zahl ist T.

21. Die verschwundene Pfingstbraut
WP21 : N 53° 02.459 E 004° 49.561

Auf dem Hoge Berg wurde jedes Jahr am Tag nach Pfingsten ein großes Fest gefeiert, bei den Texelern bekannt als Bossiestag. In der Senke wurde ein Kreis geformt und man tanzte zu fröhlicher Musik. 1780 ist Gretha die Prinzessin des Festes. Am Abend, als das Fest vorbei ist und sich alle nach Hause aufmachen, ist Gretha verschwunden. Wo ist sie? Was könnte an diesem mysteriösen Ort geschehen sein? Haben die Waisenbrunnen gegenüber von Brakestein, die ein bisschen weiter oben liegen, etwas mit der Sache zu tun?
Ihr steht nun an der Senke, in der die Feste gefeiert wurden. Woraus ist die Treppe gemacht?
A: Stein (40), B: Holz (54), C: Erde (88), D: Metall (13)
Die Zahl hinter der richtigen Antwort ist U.

Addiert nun alle Werte von A bis U. Diese Zahl ist V.

22. Der Schatz der Skimme Der Schatz der Skimme liegt hier:
N 53°.0(K).(Q+14) E 004°.(F+33).(V-3493)

Wenn ihr alle Aufgaben gelöst habt, seid ihr schon etwa 65km weiter. Der Final liegt sehr zentral auf der Insel und ist von Station 21 noch etwa 7km entfernt. Sollte es nötig sein, könnt ihr Team Nietgering jederzeit erreichen: teamnietgering@gmail.com Viel Erfolg! PS: Vergesst nicht, euer Foto von Station 10 im Log mit hoch zu laden. Gerne könnt ihr auch noch mehr Bilder von eurer Skimmereise befügen.

Additional Hints (Decrypt)

Yrg bc! Qr rrefgr iennt tnng avrg bire rra obrv..... Qr pnpur yvtg bc 1,5 zrgre ina rra cnq/jrt, zvqqra bc Grffry! Npughat: va qre refgra Sentr trug rf avpug hz rvar Obwr! Qre pnpur vfg 1,5 Zrgre arora rvarz Jrt, zvggra nhs Grkry

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)