Skip to content

Selleberg - Fynske Herregårde Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej Roest.dk

En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen nu arkiveret.

Caches der bliver arkiveret på grund af misligholdelse eller manglende respons, kan ikke hentes frem fra arkivet igen.

OBS
* Hvis du skriver en email til reviewerne om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå som det første i beskeden, gerne med et link.
* Denne, og andre logninger af typen "Reviewer note" og "Note to reviewer" bliver automatisk slettet når cachen publiceres.

Geohilsen

Toa Ignika
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland

Kontaktinformation: danskereviewere@gmail.com

Følg de danske reviewere på Facebook
(mgl aktion)

More
Hidden : 4/20/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Denne cache er udlagt i forbindelse med 10 års jubilæumseventet i Odense 



Husk af afslutte dit fund med en god logning.
En god logning hjælper fremtidige findere af cachen og glæder cacheejer.
Læs mere om kampagnen på www.dengodelogning.dk


Herregården Selleberg
 
 
 
Til Selleberg hører et areal på 200 hektar.

Det fordeler sig med 125 ha. landbrugsareal 65 ha. skov, 7 ha. sødkirsebær, 18 ha sø og omkringliggende arealer.
Hovedbygningen samt Tårnet og Mejeribygningen er fredet af Kulturarvsstyrelsen i 1994.
Hovedbygningen er opført i begyndelsen af 1700-tallet.
 

Tårnet er opført i forbindelse med nedrivning af en tidligere hovedbygning, som blev opført i 1845 men nedrevet i 1962-63.
Tårnbygningen gennemgår en omfattende restaurering i 2008.

Driftsbygningerne er fra 1899. De anvendes i dag til bl.a. pakke- og kølerum til kirsebærproduktionen, fyrrum, maskiner, opbevaring af træflis m.m.

 
 
 
 
Selleberg søger at finde gode anvendelsesmuligheder i den ret store bygningsmasse, og f.eks. er der indrettet kliniklokaler i den oprindelige kostald og en anden forhenværende staldbygning har fungeret som både galleri og tøjlager.
I årene 1971 til 1981 blev der gravet grus på et større område som blev liggende som sø. Dette har siden udviklet sig til en naturperle, hvor der udfolder sig et rigt fugleliv, bl.a. ses fiskeørn, flere arter af lappedykkere, gæs og om vinteren er søen rasteplads for hundredvis af troldænder.

Der er en sti langs den ene side af søen, hvor man gerne må gå en tur.
 
Hver sommer er der en kirsebærbod tæt på hvor billedet af skiltet er taget. Kør forbi og køb, de smager fantastisk.
 
 
Historie:
 
Sellebergs historie går langt tilbage; i den tidlige middelalder tilhørte den kronen og nævnes første gang i 1231 som krongods under Kong Valdemar Sejrs jordebog.
 
Op gennem historien har Selleberg skiftet ejere et utal af gange og forskellige personer har ejet gården i kortere eller længere perioder. 
 
I løbet af 14-1500-tallet skifter ejendommen fra kronen til adelen, idet Selleberg i starten af 1600- tallet tilhørte Peder Ebbesen Galt, som tilhørte en af landets ældste adelsslægter.
 
I 1684 overtager oberstløjtnant Jens Steen Sehested ejendommen. Sehested var udover titel af officer også digter og boheme – og er for så vidt den mest interessante ejer op gennem historien. 
Jens Sten Sehested havde en stor kærlighed til Fyn og har givet udtryk for det, i digtet: Fyns berømmelse.
Sehested havde i øvrigt tæt forbindelse til Thomas Kingo.
 
I 1696 sælger Sehested ejendommen til generalløjtnant Hans von Løwenhielm. 
Senere overtager apotekeren Peter von Westen for en kortere årrække, hvorefter Sophie Hedevig Juul, generalinde fra Ravnholt overtager Selleberg. 
I 1793 overgår Selleberg til ejeren af det nærvedliggende Skovsbo, Jens Magnus Berg. Efterfølgende overtager både en købmand Simon Hempel Ploug og sidenhen en Ritmester Schubart.
 
I begyndelsen af 1800-tallet indtraf den daværende landbrugskrise og blev i 1825 overtaget af staten.
 
I 1826 overtages Selleberg af 2 driftige svogre. Den ene Jørgen Hvenegaard blev efter få år eneejer og udviklede bl.a. driften med malkekvæg.
  
Allerede i 1845 er det væsentligt bedre tider for landbruget og på det tidspunkt opføres en helt ny og meget stor hovedbygning. Formålet var bl.a. at huse gårdens ansatte som gjaldt forvalter, landvæsenselever, malkepiger og køkkenpiger. Men man ønskede også større stuer og sale til levemåden den gang. Jørgen og Karen Hvenegaards datter Caroline blev gift med gårdens forvalter, Peter Wilhelm Ludvig Lassen og derfra kommer navnesammenlægningen af Hvenegaard og Lassen. De fik 3 børn, hvoraf den ene Søren Lassen skrev en bog om sine erindringer fra Selleberg i slutningen af 1800-tallet. Disse bøger er utrolig værdifulde at have i dag.
  
Den ældste søn i flokken Jørgen Christian blev forstkandidat og virkede det meste af sit liv i Funder ved Silkeborg, sammen med sin Julie, født Faber,- indtil han som gammel i 1910 måtte tilbage til sit fødehjem for at overtage Selleberg efter sin far, hvilket var ret vanskeligt, men sådan gik det til. De havde dog deres ældste søn Halvor til at stå for driften fra 1912 og Halvor overtog Selleberg i 1936.
  
Han blev gift med Lis, født Neergaard Jessen. Sammen fik de 4 børn, Holger, Bodil, Bent og Karen, hvor det igen gik sådan at ældste søn overtog gården. Holger Hvenegaard Lassen overtog Selleberg i 1951 og huskes bl.a. for mange særegne initiativer. F.eks. blev de første Wales Mountain-ponyer importeret til Danmark og han etablerede et stutteri for denne race. I forbindelse med det blev der i en årrække lavet fantastiske opvisninger på det fynske dyrskue med hestekørsel af enhver slags.
 

Additional Hints (Decrypt)

Eniqrk Gensb

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)