Stridsklev kike er den ene av to kirker i Klevstrand menighet av Den Norske Kirke. Den andre er Herøya kirke hvor du finner cachen Herøya kirke. Stridsklev kirke ble bygget i år 2000 som et resultat av en aktiv venneforenings innsamlingsaksjon. Grunnstensnedleggelse var 6. februar 2000. Kirken ble innviet samme år og vigslet 3. desember 2000. Arkitekt var Børve og Borchenius v/Kåre Kverndokk og kunstner var Sønke Mahler.
Avisklipp i forbindelse med nedleggelse av grunnstenen:
Høy himmel, varm sol og en liten bris: Rammen var den aller beste da biskop Olaf Skjevesland la ned grunnsteinen for den nye kirken på Stridsklev søndag formiddag 6. februar 2000. Nærmere 300 mennesker var møtt fram til gudstjenesten i Stridsklevhallen og til den etterfølgende grunnsteinsnedleggelsen på byggeplassen utenfor. Etter skriftlesing, salmesang og bønn gikk biskopen til håndverket. Hele menigheten gikk i prosesjon ut til byggeplassen der grunnsteinen ble lagt ned. Metallskrinet inneholder en bibel, en salmebok, et eksemplar av menighetsbladet «Klevstrandposten», dagens aviser, gjeldende mynt, en cd med tegninger av kirken, og departementets offisielle godkjennelse av den nye kirken på Stridsklev. Går byggearbeidene etter planen, vil den nye kirken på Stridsklev-kirken stå ferdig i god tid før jul.
Avisklipp under byggingen av kirken:
Byggingen av Stridsklev kirke følger stort sett framdriftsplanen. Nylig ble de store takstolene av limtre heist på plass, slik at man nå kan se hvordan kirken vil ta seg ut i landskapet. Kirken vil stå fram med en høyreist midtdel, og hovedmaterialene er pusset mur og treverk. Buer Entreprenør har hovedentreprisen, mens Helgesen Rørleggerforretning tar seg av vann og sanitær, IPEC er elektroentreprenør, ing. Lars Klovholt har ventilasjon, og ingeniør Jan Rønning er byggeleder. Det er en sårt etterlengtet kirke som nå er under bygging på Stridsklev. Kirken var tegnet inn på kommuneplanens arealdel tilbake på begynnelsen av 70-tallet. I alle år var den kun en tanke og knapt berørt i politiske diskusjoner. På 80-tallet ble tanken igjen tatt fram og pusset støv og kirken så ut til å være nærmere enn noen gang. Men akk, etter det fatale krakket i kommuneøkonomien har Stridsklev kirke ikke vært annet enn en salderingspost for porsgrunnspolitikerne.
Avisklipp i forbindelse med innvielsen av kirken:
Den nye kirken på Stridsklev bulte nesten ut på alle kanter, så mange mennesker hadde kommet for å overvære vigslingsgudstjenesten. Og det ble både en vakker og folkelig høymesse, med kirkens kvinner og menn pyntet i vakre gevanter og småtroll sittende rundt på gulvet småsnakkende og nynnende på en eller annen barnesang.
- Dette er et godt rom, høyt, lyst og luftig. For menigheten blir det som å flytte inn i et hjem, for alt er jo ikke på plass ennå, men det viktigste er her, nemlig rommet, sier biskop Olav Skjevesland. Ikke en gang selve kirkebygget er helt ferdig ennå. Foreløpig står første byggetrinn klart.
- Vi vet ikke når resten blir bygd, men dette er en fullverdig kirke. At den ligger nær kjøpesenteret, er idealet. Da er den nær livet, sier prost Kjell Rugkåsa.
- Kirken skal være moderne, men med elementer fra tidligere tider. Taket er inspirert av gotisk tidsalder, sier arkitekten bak kirkebygget, Kåre Kverndokka.
- Heldigvis hadde jeg lang tid på meg til å løse oppgaven. Det har tatt tid, sier arkitekten. Men da byggeprosessen startet 6. februar, gikk det raskt. Stiftelsen Stridsklev kirke samlet inn 2 millioner kroner til kirkebygget. Porsgrunn kommune har bidratt med de resterende 11 millionene.
- Det står respekt av en slik innsamling. Dere har fått mye for pengene. Dette er et lyst og vennlig bygg som ønsker oss velkommen inn, sa Porsgrunns ordfører Elisabeth Nilsen i sin åpningstale.
Arkitektens beskrivelse av kirken:
Kirkerommet er bygget opp om en konstruktiv idé hvor det benyttes 3-leddbuer i limtre satt opp mot hverandre slik at de krysser hverandre. Dette danner en konstruksjon som er stiv i seg selv, og som gir et karakteristisk uttrykk i interiøret. Dette gir et høyreist rom. Menighetssal og kirketorg knytter seg inntil på hver sin side med en lavere romhøyde. Disse rommene kan knyttes til eller skilles fra kirkerommet med elementvegger. Mellom kirkerommet og salene på hver side er det en passasje som gir adkomst til benkeradene. Kirkerommet får med dette en fleksibel utforming slik at det kan nyttes i en langkirkeform eller i en form der menigheten samles rundt alteret på tre sider. Orgelet plassert bak i kirken på et podium noe hevet over gulvet. Våpenhuset foran kirkerommet fordeler trafikken til de tre salene. En mindre anretning er tilknyttet kirketorget. I fløyen med menighetssal er det et kontor felles for organist og kirketjener, handikaptoalett, et lagerrom og et forrom som kan nyttes som venterom for dåpsfølge. Sakristi er knyttet til menighetssal og kirkerom i nordøst.
Kilder: Porsgrunn Kommune, Ark-bb.no, Visit Grenland, Den Norske Kirke, Porsgrunn Kirkelige Fellesråd, Varden, Telemarksavisa
Cachen er en nano. Ta med egne skrivesaker. Det er stor mugglerfare i enkelte perioder.