Skip to content

Rundt i Hørby #4 - Folkeskolen Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej<br>
<br>
En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.<br>
<br>
Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, men det er en betingelse for genåbning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption. <br>
<br>
For at få cachen genåbnet skal du skrive en mail til mig med cachen nummer, navn og et link til cachen. Du skal skrive til t.ignika@gmail.com<br>
<br>
<b>Følg de danske reviewere på Facebook https://www.facebook.com/DanskeReviewere</b><br>
<br>
Geohilsen<br>
<br>
<br>
Toa Ignika<br>
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland<br>
Kontaktinformation: t.ignika@gmail.com eller via min profil<br>
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af som det første i beskeden, gerne med et link<br>
(Arkiveret)

More
Hidden : 9/12/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 


Velkommen til cache-serien "Rundt i Hørby" 


Folkeskolen:


Hørby Skole er en ét-sporet skole fra 0. – 7. klasse.

Skolen er en teamopdelt skole, hvor eleverne skifter lærere efter 3. klasse.


Der er ikke tilknyttet nogen SFO til Hørby Skole, men den har et tæt samarbejde med Børnehuset, som er en integreret børnehave og fritidsordning.


I forbindelse med Skolen og Børnehuset ligger Hørby Bylegeplads, som frit kan benyttes.


Skolen har et elevtal på omkring 100 elever.



 


Lokalhistorie:


Hørby omtales første gang i 1408 og til sognenavnet knytter sig et ældre sagn, idet navnet Hørby skulle være opstået, fordi to brødre Lengs og Ruus i oldtiden hver byggede en gård på noget morads. Lengs havde skov og kunne således bygge en større gård, Lengsholm, end broderens Ruusholm, den senere Nyholm. De to brødre kom i kamp og Lengs tabte det efterfølgende slag, hvorefter han flygtede med broderen i hælene. Under flugten råbte Ruus; "Hør! Bie!", hvorved at sognenavnet skulle være dannet.


En romantisk historie, der har baseret sig på skrøner om egnes mange oldtids høje og de mennesker der engang beboede egnen.


I 1599 lå der i Hørby sogn 11 gårde og 18 delvis fattige bol. Heraf var de 9 tvillingegårde eller tvillingebol.


Lige syd for stedet, hvor den senere stationsby Hørby opstod, lå landsbyen Estrup, der omkring 1638 blev kaldt en lille by. Estrup var sognets eneste landsby og voksede frem i et af sognets ældst bebyggede områder nær voldstedet eller tilflugtsborgen Volden nær ved gården Toften.


I 1682, bestod Estrup af 9 gårde samt 3 huse, hvoraf de 4 gårde og 2 huse i 1560 havde hørt under Sæbygaard. I 1787 boede 16 familier i Estrup med ialt 69 indbyggere. I 1845 bestod landsbyen af 6 gårde og et tilsvarende antal huse, i dag er erindringen om landsbyen kun bevaret i en række gårdnavne.


Badskær er nævnt første gang i 1638, hvor bebyggelsen bestod af 10 huse, i 1787 var der således 11 familier, bestående 49 beboer, hvoraf kun en var gårdbeboer, mange af beoerne måtte givetvis ty til arbejde på Haven Hovedgård. Status som landsby opnåede Badskær dog aldrig, selvom den omkring 1850 var vokset til 8 gårde og 23 huse foruden skole og mølle, men både høkerhandel og kirke blev det trods alt til. Kirken opførtes 1909 som filialkirke til Hørby med lærer Niels Jensen fra Badskær skole som en af de drivende kræfter.


Hørbylund tog navn efter hovedgården, på hvis jorder den blev oprettet i sognets nordlige del. Hørbylund er nævnt i 1787 hvor der har været en række afbyggerhuse, beboet af gårdens daglejere og håndværkere.


Hørbylund vandmølle er nævnt i 1600, og i 1893 blev der opført et andelsmejeri, der tog navn efter sognet, 1899 blev brugsforeningen opført, men befolkningstallet steg og Gundestrup, der var en samling gårde nær Hørbylund, fik samtidig med opførelsen af mejeriet bygget skole for børnene i denne del af sognet.



Stationsbyen Hørby, opstod på Risgaards jorder omkring 1899, ved åbningen af FFJ-banens åbning. Proprietær A. G. Larsen,  Hørbylund, fik navngivet stationen efter sognet, for at navnet kunne samle sognets befolkning og ikke virke nyt og fremmed. På trods af dette fremsyn blev de første foretagender, Risgaard mejeri og Risgaard mølle,


Men sognenavnet slog sig efterhånden fast, og da Hørby i 1913 blev trafikknudepunkt med åbningen af Hjørring - Hørby banen, i 1909 opførtes Hørby Håndværkerskole, der opførtes på denne tid mange huse i byen. Alene året før var der en halv snes nybyggerier og mange havde købt grund og stod over for at bygge. Alligevel manglede man boliger, især lejligheder. Optimismen i Hørby var stor i disse aktive år, hvor også håndværkerskole fik præget Hørbys udseende, idet Søren Rowsing udarbejdede bygningstegninger til mange af byens huse. I 1909 oprettes Hørby Gymnastik og Idræts forening, 1913 Hørby og Omegns Håndværker og Borgerforening, 1918 Hørby sogns Låne og sparekasse.


I 1916 var Hørbys indbyggertal på 315 personer. Byen ændrede sig med behovene og med andelstanken etablerede man et andelselektricitetsværk, ligesom der blev oprettet et andelsvaskeri. Da elektricitetsværket i slutningen af 1940'erne ændredes til transformatorforening, blev bygningen anvendt som frysehus, 1935 opførtes Hørby vandværk.


1951 oprettes alderdomshjemmet " Anders Nielsens Minde ", skænket af forhenværende sognepræst Anders Nielsen.


Hjørring - Hørby banen nedlagdes i marts 1953. I 1968 nedlagdes FFJ banen.


Centralskolen blev opført 1961, Estrup skole blev nedlagt, mens Gundestrup skole forsatte en tid som indskoling for de mindste elever i området.


1960 opførtes Hørby Fjernvarmeværk på Hybenvej, en snes år senere købte man bygningerne til Risgaard, hvor man opførte et halm fyret varmeværk. For at gøre plads til værkets nye kontor og nød anlæg blev hovedbygningen nedrevet og efterlader desværre et hul i byens fysiske historie.


Cachen:


Cachen er en PETling, gemt ved indgangen/parkeringspladsen til skolen.


Cachen indeholder kun Logbog, så husk skriveredskaber


FFC sendes pr. mail

Additional Hints (Decrypt)

Ylfraqr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)