Skip to content

Star Stadskanaal 1 Traditional Cache

This cache has been archived.

Geo-delima: .

More
Hidden : 3/22/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Wij waren hard op zoek naar leuke plekjes voor snelle pick-ups. Maar waar leg je ze neer? Er moet wel een reden zijn voor het leggen van een micro, vonden we. Vandaar dat we voor een aantal pick-ups hebben gekozen langs de spoorlijn Zuidbroek-Musselkanaal.

Langs de spoorlijn zijn zeven micro-caches neergelegd.
* STAR BAREVELD
* STAR NIEUWE DIEP
* STAR STADSKANAAL 1
* STAR STADSKANAAL 2
* STAR VEENDAM
* STAR WILDERVANK
* STAR ZUIDBROEK

Museumspoorlijn S·T·A·R
De Museumspoorlijn S·T·A·R rijdt sinds 1994 met een historische stoomtrein tussen Veendam en Musselkanaal. Deze verbinding werd tot in de tachtiger jaren door de NS gebruikt. Het spoor loopt langs de grens tussen Groningen en Drenthe en doorkruist daarmee de streek die bekend staat als de Veenkoloniën van Oost-Groningen. Met een lengte van 26 km is het de langste museumlijn van Nederland. Een unieke lijn met veel kunstwerken over de vele wijken en kanalen.

Geschiedenis
De spoorlijn tussen Veendam en Musselkanaal is een restant van het netwerk dat in het begin van de vorige eeuw werd aangelegd door de NOLS (Noord-Ooster Locaal Spoorweg) en de historische STAR (Stadskanaal-Ter Apel-Rijksgrens). In het jaar 1905 konden de eerste treinreizigers Stadskanaal bereiken vanuit de richting Gieten. In de jaren daarna werd het lijnennet uitgebreidt met lijnen vanuit Emmen naar Stadskanaal en van Stadskanaal naar Veendam. Toen de lijn naar Musselkanaal / Ter Apel in dienst werd genomen, werd Stadskanaal een belangrijk knooppunt voor het spoorvervoer.

Veel bedrijven langs de lijn hadden aansluitingen voor goederenvervoer, met als belangrijke klant de Philips-fabriek in Stadskanaal. Met het verbeteren van de wegenstructuur liep het gebruik van het spoor terug. De laatste personentrein van Stadskanaal naar Groningen reed in 1955. In 1990 eindigde ook het goederenvervoer. Alleen Veendam kent nog een sporadische bediening door Railion ter beschrikking van DSM.

De huidige Museumspoorlijn S·T·A·R
De nieuwe S·T·A·R werd in 1992 opgericht met als doel de spoorlijn te behouden als industrieel monument van de Veenkoloniën. Een kleine enthousiaste groep vrijwilligers begon met het verwerven van subsidies en fondsen. Met succes, want in 1994 kon in Zuid-Duitsland materieel worden overgenomen van een museumspoorlijn die haar activiteiten moest staken. Met veel publiciteit kon in het voorjaar van 1994 voor het eerst worden gereden met eigen materieel. De stoomlocomotieven waren nog niet gearriveerd, dus werd er een beroep gedaan op stoomloc 4 van de Museum Buurt Spoorweg uit Haaksbergen. Later in datzelfde jaar werden de eerste ritten gereden met stoomlocomotief "Emma" en de nog niet rijdende "Anna".

Sinds die eerste ritten in 1994 is er veel gebeurd, in 1995 werd er voor het eerst gedurende een aantal rijdagen volgens een vaste dienstregeling gereden. Ook bracht de "Emma" voor het eerst een bezoekje aan de stad Groningen. In eigen beheer werd stoomlocomotief "Anna" volledig rijvaardig gemaakt, zij neemt in 1997 de plaats van belangrijkste locomotief in.

Niet alleen op materieelgebied is er het nodige bereikt in de eerste jaren. De hele spoorlijn is weer berijdbaar gemaakt. Tevens zijn er perrons aangelegd in Stadskanaal en Musselkanaal, en als 'tijdelijk' onderkomen voor de technische dienst en het materieel is er in Stadskanaal een romneyloods. Treinkaartjes konden gekocht worden in een houten noodgebouw.

Vanaf 1997 begonnen zich enkele grote veranderingen binnen Museumspoorlijn S·T·A·R af te spelen. Dankzij subsidies kon er in Stadskanaal een heuse werkplaats gerealiseerd worden. Niet alleen de 3-sporige werkplaats was een vooruitgang, ook het bouwen van een stationsgebouw in Stadskanaal was een belangrijke gebeurtenis in 1998.

Sinds het begin in 1992 is de S·T·A·R gegroeid naar een grote organisatie met ongeveer 140 vrijwillige medewerkers, 9 locomotieven, en enkele tientallen wagons en rijtuigen.

GOUD: CLC
ZILVER: Jawowi
BRONS: Somertjes

Additional Hints (No hints available.)