Skip to content

Op & Af de Grote Piramide – door Meneer Van Dalen Mystery Cache

This cache has been archived.

De GEO Ridders: Snif. Het gaat je goed mijn lief eerste cacheje. Je gaat nu de tuin uit, de kast in [:(].

More
Hidden : 12/28/2007
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De stenen van de Grote Piramide, maar Meneer Van Dalen Wacht niet. Een vereenvoudigde rekenregel om de locatie te vinden. Difficulty Rating = 4 -> veel kinderen en zeer toegankelijk. Een echte uitdaging om te loggen.
Lees de beschrijving zeer nauwkeurig.

DEZE CACHE ZAL PER 01-JULI-201 GEARCHIVEERD GAAN WORDEN.
UITSTEL IS MOGELIJK, LAAT HET EVEN VIA EEN MAIL WETEN.

     

Voor diegenen die er niet van houden: Dit is een Voortuin Cache!!


De locatie hierboven is niet de stash locatie.


Al op de basisschool word je onderwezen dat er regels zijn in de rekenkunde. Wat gaat voor wat. Iedereen weet op een gegeven moment dat je moet vermenigvuldigen voor dat je gaat optellen. Bijvoorbeeld in "12 * 5 + 4" wat “64” oplevert. Op een later tijdstip komen daar nog extra regels bij, zoals het gebruik van de haakjes. Dan is bijvoorbeeld "12 * ( 5 + 4 )" opeens “108”. In dit geval gaan de haakjes weer voor de vermenigvuldiging.
Zo zijn vermenigvuldigen en delen eigenlijk gelijk aan elkaar en mogen in willekeurige volgorde. Dat geldt ook voor het optellen en aftrekken. Maar er moet dus wel rekening gehouden worden met de haakjes, anders gaat het weer gigantisch mis. Het machtsverheffen, vermenigvuldigen, delen, optellen en aftrekken noemen we operaties van een bewerking (of berekening).

Een stap verder is de integraal en differentiaal. Maar die zullen we hier maar verder buiten beschouwing laten.

Kijken we naar de computertalen, dan zal afhankelijk van die taal, ook weer extra rekenkundige regels in acht genomen moeten worden. Neem de taal C. Hierin worden onder andere de operanden (operaties) OR (|) en AND (&) weer toegevoegd aan de reeks. En wat te denken van de XOR (~) en NOT (!), de LESSTHAN (<) en GREATERTHAN (>). Uiteindelijk wordt de reeks dusdanig uitgebreid dat het de aanbeveling geniet hier heel zorgvuldig mee om te gaan. Een papieren lijstje van de volgorde van de operaties is dan ook vaak gewenst.

Volgorde is vaak ook van levensbelang. Denk aan de airbag-software in een auto die een verkeerde beslissing neemt door een verkeerde geprogrammeerde rekenkundig uitleg: je airbag gaat open indien je 5 minuten harder rijdt dan 120 km/u. Dat is geen pretje.

Uiteindelijk staat en valt alles met de basisregel “Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord”.

Meneer Van Dalen wil dus graag Wachten. Maar in deze cache Wacht Meneer Van Dalen niet. Er wordt dus een nieuwe regel (!) toegepast. En alleen met deze regel en de juiste stapsgewijze toepassing van deze regel zul je de coördinaten van de cache locatie kunnen vinden.

Wat ging Meneer Van Dalen doen?
Meneer Van Dalen is een druk rekenkundig typetje. Hij wilde wel eens wat anders dan anders doen. Zijn regel toepassen op iets speciaal. En zo kwam hij uit op de Grote Legendarische Piramide. Daar moest ie toch iets mee kunnen.

In deze cache heeft Meneer Van Dalen niet geWacht en heeft de stenen van de Grote Piramide beschreven met waarden. Hij begon met de coördinaten van de stash op te splitsen in losse cijfers. Daarbij hield hij de volgorde aan. Daarna schreef hij deze van links naar rechts op de onderste rij stenen van de Grote Piramide, één cijfer per steen. Eenmaal rechts aangekomen klom hij op de eerste rij stenen. Van de steen waar hij op stond nam hij de waarde, zette daarachter de eerste operatie en stapte op de volgende steen. Wederom nam hij van deze steen de waarde en zette deze achter de operatie. Zo kreeg hij een berekening als “X <operatie> Y = Uitkomst”.  De berekende waarde Uitkomst schreef hij dan op de steen die op beide stenen ligt van waaraf hij de waarden had genomen. De eerste rekenkundige bewerking van de nieuwe regel van Meneer Van Dalen was een feit. Op naar de tweede bewerking. Hiervoor nam hij wederom de waarde van de steen waar hij op stond, nam de volgende operatie van de nieuwe regel, stapte een steen verder, nam de volgende waarde, voerde de berekening uit en schreef deze weer op de steen waar hij voor stond. Dit kunstje bleef hij herhalen. En telkens als hij alle operaties van de nieuwe rekenregel had gehad, begon hij weer gewoon opnieuw met de regel, bij de eerste operatie. Tenslotte zou hij bij het einde van de rij stenen uitkomen waar hij op stond en alle stenen boven op deze rij van een eigen waarde hebben voorzien. Maar in plaats van eraf te springen, klom hij een rij hoger en ging zonder te Wachten weer gewoon verder. En zo gaf hij elke steen van de Grote Piramide een waarde. Omdat Meneer Van Dalen ook van eenvoud houdt, heeft hij niet elke kant van de Grote Piramide genummerd, maar slechts één kant. En wel de kant waar de ingang zich bevindt. En de ingang bevindt zich precies in het midden van de basis, precies tussen de noord en oost coördinaat.

Uiteindelijk boven op de top aangekomen, genoten te hebben van het uitzicht, liet Meneer Van Dalen zich weer afzakken, volgens dezelfde weg als hij naar boven was gegaan. Maar nu ging hij alle waarden van de stenen van de Grote Piramide weer afpoetsen. Eenmaal beneden aangekomen, en alle stenen te hebben gewist, ging hij trots op ruime afstand voor de ingang van de Grote Piramide staan. Tot zijn schrik zag hij dat hij sommige stenen niet goed schoongeboend had. Hij was te moe om weer naar boven te klimmen om ze alsnog goed uit te poetsen. Hij was nu genoodzaakt om zijn prijs (stash) vrij te geven. Maar niet zonder slag of stoot. Hij besloot voor de nog deels zichtbare waarden vragen op te stellen.

Nu vele jaren later heeft erosie de laatste nog zichtbare delen volledig doen verdwijnen. Maar de vragen zijn bewaard gebleven, zodat de waarde van een aantal stenen toch nog volledig bepaald kunnen worden. En met behulp van de nieuwe vereenvoudigde rekenkundige basis regel van Meneer Van Dalen, en dezelfde weg volgend van het Op en Af gaan van de Grote Piramide kan jaren later de cache locatie nog steeds bepaald worden.

De opdracht aan jou:

  • Bepaal de nieuwe vereenvoudigde rekenkundige basis regel waarin Meneer Van Dalen niet Wacht;
  • Bepaal de waarden van de stenen waarvoor er vragen zijn opgesteld door Meneer Van Dalen;
  • Bepaal aan de hand van de nieuwe regel de operaties en dus de bewerking per steen en de waarde;
  • Bereken de cijfers op de onderste rij stenen van de Grote Piramide en vind de coördinaten van de stash.

De vragen van Meneer Van Dalen:

   1) Wat is de (meest genoemde) lengte van het grondvlak van de legendarische Grote Piramide = ABC.DE:

         a)      230.31 meter       b)      230.32 meter       c)      230.33 meter       d)      230.34 meter

   2) Wat is de (meest genoemde) oorspronkelijke hoogte van deze Piramide = VWX.YZ:

         a)      146.56 meter       b)      146.57 meter       c)      146.58 meter       d)      146.59 meter

   3) Bereken met de antwoorden van 1) en 2) de inhoud (in kubieke meters op 1 decimaal nauwkeurig) van de Piramide.
       Dit schrijf je als   KLMNPQR.S******

Bereken nu de waarden van de eerste 12 (rode) stenen:

W1   =  (Q*10+R*10+P*3+S)-(E*200+Z*30)
W2   =  (E*Z*Q*R)+(P*4)
W3   =  (S+P+E+R)*(Z+Q)+(Q-S)*R-S
W4   =  (S*P*E*R)+Z+Q-P
W5   =  Z*Q-S
W6   =  P-(Q+S+R)*3
W7   =  Z*(E+S)-(ZQ+S)/P
W8   =  RS+R+E
W9   =  PS
W10 =  P+(Z*R)/(Q*E)-S
W11 =  EP*Q-(R(S*2))*Z
W12 =  S*ZQ/RE+P

Vul nu de gevonden waarden in op de stenen waar de betreffende W?? staat.

Bepaal de waarden van de overige (witte) stenen en vind zo op de onderste rij de locatie van de stash.

De stash ligt binnen een straal van 1 kilometer van de bovenstaande coördinaten. Probeer zo onopvallend mogelijk te loggen.

Heel veel succes!

PS: Ga alleen daar zoeken waar er een GeoCaching logo op de voordeur te zien is!

Additional Hints (Decrypt)

Purbcf. Jnneqra: +-Anghheyvwx. Inans erpugf fyvatreraq bc rrefgr evw bz ra bz ziqjBN anne obira ra orerxraraq greht. Ybpngvr: TrbPnpuvat Fgvxxre! Tevwmr fgrragwrf, baqre mrre xyrva cvenzvqr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)