Skip to content

Hvalpsund banen #3 - Illerisøre trinbræt Traditional Geocache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej<br>
<br>
En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.<br>
<br>
Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, men det er en betingelse for genåbning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption. <br>
<br>
For at få cachen genåbnet skal du skrive en mail til mig med cachen nummer, navn og et link til cachen. Du skal skrive til t.ignika@gmail.com<br>
<br>
<b>Følg de danske reviewere på Facebook https://www.facebook.com/DanskeReviewere</b><br>
<br>Slet ikke denne log! Det sker automatisk når cachen publiceres.
<br>
<br>
Geohilsen<br>
<br>
<br>
Toa Ignika<br>
Frivillig Geocaching.com reviewer for 2.210.579 km² af jorden (Danmark, Færøerne og Grønland)<br>
Kontaktinformation: t.ignika@gmail.com eller via min profil<br>
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af som det første i beskeden, gerne med et link.<br>

More
Hidden : 2/10/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Denne cacheserie er lavet for at du kan opleve et sykke næsten glemt historie. Det er de færreste der i dag kender ret meget til de små lokalbaner som lå rundt om i landet.
Banen startede ved at der i 1885 blev givet koncession til en jernbane på strækningen Svenstrup-Nibe-Aars, driften på denne del af banen åbnede 16. juli 1899. Allerede før denne del var færdigbygget blev der talt for at få banen forlænget fra Aars til Hvalpsund, og der skulle da også kun gå få år før dette blev en realitet. Allerede i 1908 blev der givet koncession til strækningen Hvalpsund-Aars, og denne del blev indviet 2. juli 1910. Hvalpsund banen var opstået og man kunne køre fra Hvalpsund til Aalborg på ca. 2 timer. Den sidste del af banen, færgefarten Hvalpsund-Sundsøre blev sat i drift 25. maj 1927.
Den blomstrende private biltrafik og de større lastvognstyper som kom frem i efterkrigsårene blev starten på enden for mange privatbaner, herunder også Hvalpsund banen. Trods en omfattende omlægning af værkstedstjenesten og administrationen måtte man konstatere at underskudet blot blev større og større. Da skinner og materiel samtidig efterhånden var blevet så nedslidt at en udskiftning var uundgåelig endte det med at banen blev nedlagt i 1969. Den sidste tur blev kørt på banen den 31. marts 1969.

Den første del af serien om Hvalpsund banen strækker sig over følgende: Sundsøre- Hvalpsund-Illerisøre- Hestbæk-Ullits- Dammergaarde-Fandrup- Farsø-Holme- Haubro-Jelstrupgaarde- Pisselhøj-Aars, resten af turen til Aalborg følger på et senere tidspunkt.
Til interesserede kan min indtegning af banen med stationer og trinbræt hentes her til visning i google earth: Hvalpsundbanen

Oprettet 1951, knap 1 km fra Hvalpsund og bestod af en kort jordperron med svelleforkant. Betjente den nordlige del af Hvalpsund bebyggelsen.

Persontrafikken på banen var under gennemsnittet for privatbanerne. Dette skyldtes at egnen som banen løb igennem var meget tyndt befolket. Rejsende på abonnementskort mellem hjemby og arbejdsplads blev aldrig det helt store på banen. Da der blev oprettet realskole i Farsø, blev der en del rejsende til denne fra Hvalpsund og Ullits. I 1960 da der blev oprettet amtsgymnasium i Aars gav det flere rejsende dertil fra hele strækningen Hvalpsund-Aars. I 1937, efter at krisen var ved at vende, blev det besluttet i Farsø at lave en storstilet udstilling i Farsø søanlæg. Byens håndværkere og handlende ville vise hvad de formåede. Denne udstilling varede en ge og blev besøgt af 35000 og i den uge blev der kørt særtog mellem Aalborg og Farsø.

Udflugter med skolebørn i særtog bør også nævnes og det var ikke kun fra Himmerland, men også skoler fra det østlige Salling (Sundsøre, Junget mm.) havde rejser til Aalborg for deres elever.

Efter åbningen af dragonkassernen i Holstebro var der en del militærpersonel nordfra som tog rejsen med Hvalpsundbanen frem og tilbage i weekenden, da billetprisen var billigere end med DSB over Langå.

I de sidste år var en stor del af de rejsende skoleelever som ikke bidragede væsentligt til indtægterne.
Cachen er ligetil.
The cache is straigt forward.

Additional Hints (No hints available.)